3 z 7Na trawienie i katar
Do najbardziej znanych właściwości majeranku należą te wspomagające układ trawienny. Roślina pobudza wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi skurcze jelit. To przyprawa zwiększająca apetyt, a także łagodząca nudności, wzdęcia czy biegunkę.
Pozwala pozbyć się zatruć pokarmowych oraz czkawki. Z tych względów dietetycy radzą dodawać majeranek do ciężkostrawnych potraw, np. wielkanocnego żurku.
Napar z majeranku łagodzi męczące objawy grypy i przeziębienia takie jak np. kaszel czy bóle zatok.
Zatkany nos przeczyszczą inhalacje z dodatkiem tej rośliny. Majeranek doskonale rozgrzewa organizm, ma również działanie przeciwzapalne.
Podobno ten pochodzący z Polski jest najbardziej aromatyczny – podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jego pochodzenie.
Zobacz także: Na niestrawność i zatrutą wątrobę. Naturalne, darmowe lekarstwo - piękna i zdrowa dzika róża