Miał klasyczne objawy raka jelit. Kolonoskopia ujawniła guz wielkości 10 cm
36-letni Australijczyk pomylił pierwsze objawy raka jelita grubego z objawami zatrucia. W szybkiej diagnozie nie pomógł również lekarz, który uspokajał mężczyznę, że jest za młody na chorobę nowotworową. Dopiero kolejne symptomy zaalarmowały zarówno chorego, jak i medyków. Guz miał już 10 cm.
W tym artykule:
Objawy, które zbagatelizował
Jak podaje "Daily Mail", 36-letni Mathew Duggan z Tasmanii sądził, że cierpi na zatrucie pokarmowe. Biegunka, która pojawiła się w lutym 2024 roku, wydawała się być niegroźna i miała minąć sama. Z czasem jednak dolegliwości się nasiliły - pojawiły się ból brzucha i krew w stolcu. Dopiero wtedy pacjent zdecydował się zgłosić do lekarza.
Specjalista uspokoił go, że to zapewne hemoroidy lub polipy. Wiek pacjenta nie sugerował nowotworu, ale zadecydowano o przeprowadzeniu kolonoskopii. Badanie ujawniło guz o długości 10 centymetrów w jelicie grubym.
Duggan przeszedł operację w maju 2024 roku, a następnie półroczną chemioterapię. Najtrudniejsze okazały się powikłania po leczeniu - silna neuropatia kończyn dolnych. Ból, przypominający jednocześnie pieczenie i kłucie uniemożliwiał mu normalne funkcjonowanie. Zdarzały się dni, gdy nie był w stanie przejść nawet kilku kroków ani pójść do pracy.
Nawyki, które ratują jelita
Po zakończeniu leczenia Duggan zaangażował się w akcję "Do It For Cancer". W ciągu 12 dni przebiegł ponad 480 kilometrów, by zebrać fundusze i nagłośnić problem raka jelita grubego u młodych osób.
Rak jelita grubego atakuje coraz młodszych
Statystyki nie pozostawiają złudzeń: zachorowalność na ten nowotwór wśród dorosłych w wieku 20-39 lat rośnie od lat 90. o około 2 proc. rocznie.
- Aktualnie najbardziej zauważalne wzrosty zachorowań dotyczą osób w wieku 40 lat i tuż przed, choć jest też coraz więcej 30-kilkulatków, którzy mają już zaawansowany nowotwór jelita grubego. Granica wieku ewidentnie się więc obniża. To jest coś, czego do niedawna w ogóle nie było - przyznał w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog prof. Wojciech Marlicz.
Wśród możliwych przyczyn eksperci wskazują na zbyt siedzący tryb życia oraz dietę bogatą w mięso czerwone i żywność wysokoprzetworzoną.
- Oczywiście w przypadku raka jelita grubego wśród czynników ryzyka wymienia się dietę opartą na wysokoprzetworzonych produktach, w tym przetworzonym czerwonym mięsie czy produktach ubogich w błonnik, z dużą ilością tłuszczu. Nie jest to jednak jedyna przyczyna, więc jej wykluczenie nie da nam gwarancji, że nie zachorujemy - zwracał uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog dr n. med. Tadeusz Tacikowski.
Lekarze są jednak zdania, że rak jelita grubego może być "nieprzewidywalny", a niektóre czynniki jego ryzyka nadal nie są nam do końca znane.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Daily Mail
- Pulse Tasmania
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.