Przejdź na WP

Mięso jest rakotwórcze

Kiełbasy, szynki, boczki i pasztety to lista produktów, które powinny zostać wykreślone z naszej codziennej diety. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy unikać przetworzonych mięs - do tego przekonują naukowcy.

Zobacz film: "Raport WHO nie pozostawia złudzeń. Czerwone mięso szkodzi jak papierosy"

1. Rak jelita, trzustki i prostaty a przetworzone mięso

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik rakotwórczy, który powoduje nowotwory.

22 ekspertów z 10 różnych krajów dokonało przeglądu ponad 800 badań i artykułów naukowych. Badacze byli zgodni co do wniosków. Spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. Wystarczy zjeść 4 plastry boczku lub jednego hot doga. W przypadku mięsa czerwonego stwierdzono zwiększone ryzyko raka jelita grubego, trzustki i prostaty.

Czerwone mięso szkodzi zdrowiu
Czerwone mięso szkodzi zdrowiu [7 zdjęć]

W zeszłym roku Światowa Organizacja Zdrowia wpisała czerwone mięso na listę produktów kancerogennych....

zobacz galerię

2. Rak piersi a czerwone mięso

Badania przeprowadzone przez School of Public Health dowiodły, że istnieje wyraźny związek między spożywaniem mięs a powstawaniem raka piersi. Zespół dr Maryam S. Farvid z Harvardu dowiódł poprzez metaanalizę, że czerwone mięso powoduje wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór piersi aż o 9 proc.

Według naukowców z Harvard School of Public Health kobiety, które spożywały czerwone mięso miały o 22 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka w porównaniu do pań, które jadły go mniej lub wcale. Te, które zjadały dodatkowe porcje tego rodzaju mięsa chorowały o 13 proc. częściej.

Zdaniem specjalistów, kobiety powinny stosować dietę wegetariańską lub ograniczyć spożywanie mięsa.

American Cancer Society proponuje, aby wyeliminować z diety przetworzone i czerwone mięso. W zamian tego do jadłospisu powinniśmy włączyć ryby, drób i fasolę.

Przetworzone mięso jest czynnikiem rakotwórczym
Przetworzone mięso jest czynnikiem rakotwórczym (123rf.com)
Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso?
Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso? [5 zdjęć]

Chociaż coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, nadal większość z nas nie wyobraża sobie bezmięsnej...

zobacz galerię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Wyjaśniamy, dlaczego przetworzona żywność sprzyja rozwojowi licznych chorób.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy