Mleko – przyjaciel czy wróg?

„Pij mleko – będziesz wielki.” Kto z nas nie pamięta tej akcji sprzed kilkunastu lat, która miała promować picie mleka wśród polskich dzieci? Od tamtego czasu w Polsce co jakiś czas powraca dyskusja dotycząca tego, czy rzeczywiście mleko od krowy to najlepszy napój, który możemy serwować naszym najmłodszym i który powinniśmy pić my sami. Według zwolenników to najlepsze źródło wapnia, zwłaszcza dla dzieci. Przeciwnicy odpowiadają – mleko to jeden z najczęstszych alergenów, a w dorosłym wieku jest mało przyswajalne. Jak jest w rzeczywistości?

Polecane wideo:

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją laktozy, weganie, ale również wszyscy ci,...

Od krowy czy ze sklepu?

Według wielu ekspertów szkodliwe dla ludzkiego organizmu jest tylko mleko z kartonu, które albo jest pozbawione wszelkich wartości odżywczych, albo też nimi sztucznie wzbogacone. Inni uważają, że zarówno mleko od krowy, czyli takie, które pijemy zaraz po jego uzyskaniu, jak i mleko z kartonu, które kupujemy w sklepie, powinno na stałe zostać wyeliminowane z naszych jadłospisów. Badanie przeprowadzone w 2014 roku, którego wyniki zostały opublikowane w British Medical Journal, zszokowało zarówno cały mleczarski świat, jak i wszystkich konsumentów tego białego napoju. Wynika z niego, że picie dużych ilości mleka ma związek ze skróceniem długości życia i większym ryzykiem złamań kości. Jak to możliwe?

Mleczne badania

Naukowcy przeprowadzający badanie zebrali dane ponad 100 tysięcy mężczyzn i kobiet w różnym wieku, a uzyskane informacje pozwoliły im na sformułowanie tezy, według której osoby, które piły przynajmniej 3 szklanki mleka dziennie, były o 60% bardziej narażone na złamanie szyjki kości udowej niż osoby, które piły mniejsze ilości mleka lub te, które nie piły go wcale. W dodatku były o 90% bardziej narażone na zgon z powodu rozwoju chorób układu krążenia i o 44% z powodu rozwoju nowotworów. I chociaż autorzy raportu wzywają do dalszych badań nad szkodliwością krowiego mleka na układ kostny i większe ryzyko śmiertelności, to już obecne wyniki każą zastanowić się nad obniżeniem spożycia mleka w codziennej diecie.

Zagrożenie od krowy

Według naukowców niektóre składniki mleka mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju raka prostaty. Jednym z tych składników jest kazeina, czyli najbardziej znany rodzaj białka mleka krowiego. Jak pokazują wyniki badań opublikowanych w World Journal of Health w 2014 roku, kazeina pobudza wzrost komórek raka prostaty u mężczyzn. W dodatku wysokie stężenie wapnia w mleku krowim może wspomagać rozwój raka gruczołu krokowego. Jednak i w tym przypadku konieczne jest wykonanie dalszych badań, aby jednoznacznie stwierdzić, że mleko jest groźne dla męskiego zdrowia. W dodatku dwa główne rodzaje białka, które znajdziemy w mleku, czyli kazeina i serwatka, to jedne z najsilniejszych alergenów. Produkty nabiałowe mogą ponadto niekorzystnie wpływać na stan osoby zmagającej się z chorobą autoimmunologiczną, dlatego w takich przypadkach często zaleca się wyłączenie ich z diety.

 

Nie popadajmy jednak w panikę. Dopóki badania dotyczące szkodliwości mleka nie zostaną potwierdzone, lepiej jest zmniejszyć jego spożywaną na co dzień ilość. Warto także wykonać badania w kierunku nietolerancji pokarmowej IgG zależnej, które może pomóc ustalić czy mleko rzeczywiście nam nie służy. Pamiętajmy też, że mleko krowie najlepiej wchłania się u małych dzieci, a im jesteśmy starsi, tym nasz układ pokarmowy trudniej radzi sobie z trawieniem poszczególnych jego składników. 

 

Źródło: yahoo.com

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 23 godziny temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Prawdy i mity na temat masła Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy...

Nabiał

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Zdrowe mleko roślinne Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby,...

Nabiał

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Jedz ser na zdrowie Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować...

Nabiał

5 najzdrowszych gatunków sera

5 najzdrowszych gatunków sera

Który ser jest najzdrowszy? Uważane są za wrogów zdrowej diety, głównie ze względu na zawarty w nich tłuszcz i uczulającą laktozę. Sery. Bogate źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, pomagającego utrzymać dobrą kondycję kości. Ale nie tylko....

Nabiał

Jajecznica - historia, sposoby przygotowania

Mówiąc najprościej - jajecznica to danie przyrządzone z rozmąconych i usmażonych jajek. Potrawa nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych - jajecznica kojarzona jest przede wszystkim z tak zwanym studenckim lub kawalerskim życiem. Nie wszyscy...

Nabiał

Łatwy przepis na domowy jogurt grecki

Łatwy przepis na domowy jogurt grecki

Nie wszystkie jogurty są sobie równe. Niektóre z nich mają więcej zalet dla zdrowia niż inne. Takim przypadkiem jest jogurt grecki, który preferują osoby na diecie i dbające o zdrowie. Po sprawdzeniu ceny jogurtu greckiego można z łatwością stwierdzić,...

Nabiał

Jogurt waniliowy poprawia humor

Jogurt waniliowy poprawia humor

Badania reakcji emocjonalnej na spożywane produkty wykazały, że jogurt waniliowy może wyjątkowo korzystnie wpływać na humor. Obserwacje przeprowadził zespół złożony z przedstawicieli trzech podmiotów badawczych: Instytutu Badań Żywności i Badań Biotechnologicznych...

Nabiał

Wartościowe produkty bogate w tłuszcz

Wartościowe produkty bogate w tłuszcz

Jeszcze nie tak dawno mówiono, że wartościowy jest jedynie tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowisko to jednak powoli zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jednak o propagowaniu niezdrowego, bogatego w tłuszcz jedzenia. Ono bezdyskusyjnie...