Mleko – przyjaciel czy wróg?

„Pij mleko – będziesz wielki.” Kto z nas nie pamięta tej akcji sprzed kilkunastu lat, która miała promować picie mleka wśród polskich dzieci? Od tamtego czasu w Polsce co jakiś czas powraca dyskusja dotycząca tego, czy rzeczywiście mleko od krowy to najlepszy napój, który możemy serwować naszym najmłodszym i który powinniśmy pić my sami. Według zwolenników to najlepsze źródło wapnia, zwłaszcza dla dzieci. Przeciwnicy odpowiadają – mleko to jeden z najczęstszych alergenów, a w dorosłym wieku jest mało przyswajalne. Jak jest w rzeczywistości?

Polecane wideo:

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją laktozy, weganie, ale również wszyscy ci,...

Od krowy czy ze sklepu?

Według wielu ekspertów szkodliwe dla ludzkiego organizmu jest tylko mleko z kartonu, które albo jest pozbawione wszelkich wartości odżywczych, albo też nimi sztucznie wzbogacone. Inni uważają, że zarówno mleko od krowy, czyli takie, które pijemy zaraz po jego uzyskaniu, jak i mleko z kartonu, które kupujemy w sklepie, powinno na stałe zostać wyeliminowane z naszych jadłospisów. Badanie przeprowadzone w 2014 roku, którego wyniki zostały opublikowane w British Medical Journal, zszokowało zarówno cały mleczarski świat, jak i wszystkich konsumentów tego białego napoju. Wynika z niego, że picie dużych ilości mleka ma związek ze skróceniem długości życia i większym ryzykiem złamań kości. Jak to możliwe?

Mleczne badania

Naukowcy przeprowadzający badanie zebrali dane ponad 100 tysięcy mężczyzn i kobiet w różnym wieku, a uzyskane informacje pozwoliły im na sformułowanie tezy, według której osoby, które piły przynajmniej 3 szklanki mleka dziennie, były o 60% bardziej narażone na złamanie szyjki kości udowej niż osoby, które piły mniejsze ilości mleka lub te, które nie piły go wcale. W dodatku były o 90% bardziej narażone na zgon z powodu rozwoju chorób układu krążenia i o 44% z powodu rozwoju nowotworów. I chociaż autorzy raportu wzywają do dalszych badań nad szkodliwością krowiego mleka na układ kostny i większe ryzyko śmiertelności, to już obecne wyniki każą zastanowić się nad obniżeniem spożycia mleka w codziennej diecie.

Zagrożenie od krowy

Według naukowców niektóre składniki mleka mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju raka prostaty. Jednym z tych składników jest kazeina, czyli najbardziej znany rodzaj białka mleka krowiego. Jak pokazują wyniki badań opublikowanych w World Journal of Health w 2014 roku, kazeina pobudza wzrost komórek raka prostaty u mężczyzn. W dodatku wysokie stężenie wapnia w mleku krowim może wspomagać rozwój raka gruczołu krokowego. Jednak i w tym przypadku konieczne jest wykonanie dalszych badań, aby jednoznacznie stwierdzić, że mleko jest groźne dla męskiego zdrowia. W dodatku dwa główne rodzaje białka, które znajdziemy w mleku, czyli kazeina i serwatka, to jedne z najsilniejszych alergenów. Produkty nabiałowe mogą ponadto niekorzystnie wpływać na stan osoby zmagającej się z chorobą autoimmunologiczną, dlatego w takich przypadkach często zaleca się wyłączenie ich z diety.

 

Nie popadajmy jednak w panikę. Dopóki badania dotyczące szkodliwości mleka nie zostaną potwierdzone, lepiej jest zmniejszyć jego spożywaną na co dzień ilość. Warto także wykonać badania w kierunku nietolerancji pokarmowej IgG zależnej, które może pomóc ustalić czy mleko rzeczywiście nam nie służy. Pamiętajmy też, że mleko krowie najlepiej wchłania się u małych dzieci, a im jesteśmy starsi, tym nasz układ pokarmowy trudniej radzi sobie z trawieniem poszczególnych jego składników. 

 

Źródło: yahoo.com

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają...

Nabiał

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem. Wybór...

Nabiał

Jogurt naturalny - kalorie, właściwości odżywcze, zastosowanie

Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany za doskonałe lekarstwo i jeszcze...

Nabiał

Parmezan - wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce parmezan zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Parmezan jest ceniony głównie...

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja....

Nabiał

Serek wiejski - wartości odżywcze, kalorie, kiedy jeść

Serek wiejski powinien znaleźć się w diecie każdego komu zależy nie tylko na zdrowej diecie, ale także na wzmocnieniu odporności całego organizmu. W sklepach spożywczych można znaleźć serki wiejskie różnych firm. Zanim wybierzemy dla siebie serek wiejski...