Mleko – przyjaciel czy wróg?

„Pij mleko – będziesz wielki.” Kto z nas nie pamięta tej akcji sprzed kilkunastu lat, która miała promować picie mleka wśród polskich dzieci? Od tamtego czasu w Polsce co jakiś czas powraca dyskusja dotycząca tego, czy rzeczywiście mleko od krowy to najlepszy napój, który możemy serwować naszym najmłodszym i który powinniśmy pić my sami. Według zwolenników to najlepsze źródło wapnia, zwłaszcza dla dzieci. Przeciwnicy odpowiadają – mleko to jeden z najczęstszych alergenów, a w dorosłym wieku jest mało przyswajalne. Jak jest w rzeczywistości?

Polecane wideo:

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją laktozy, weganie, ale również wszyscy ci,...

Od krowy czy ze sklepu?

Według wielu ekspertów szkodliwe dla ludzkiego organizmu jest tylko mleko z kartonu, które albo jest pozbawione wszelkich wartości odżywczych, albo też nimi sztucznie wzbogacone. Inni uważają, że zarówno mleko od krowy, czyli takie, które pijemy zaraz po jego uzyskaniu, jak i mleko z kartonu, które kupujemy w sklepie, powinno na stałe zostać wyeliminowane z naszych jadłospisów. Badanie przeprowadzone w 2014 roku, którego wyniki zostały opublikowane w British Medical Journal, zszokowało zarówno cały mleczarski świat, jak i wszystkich konsumentów tego białego napoju. Wynika z niego, że picie dużych ilości mleka ma związek ze skróceniem długości życia i większym ryzykiem złamań kości. Jak to możliwe?

Mleczne badania

Naukowcy przeprowadzający badanie zebrali dane ponad 100 tysięcy mężczyzn i kobiet w różnym wieku, a uzyskane informacje pozwoliły im na sformułowanie tezy, według której osoby, które piły przynajmniej 3 szklanki mleka dziennie, były o 60% bardziej narażone na złamanie szyjki kości udowej niż osoby, które piły mniejsze ilości mleka lub te, które nie piły go wcale. W dodatku były o 90% bardziej narażone na zgon z powodu rozwoju chorób układu krążenia i o 44% z powodu rozwoju nowotworów. I chociaż autorzy raportu wzywają do dalszych badań nad szkodliwością krowiego mleka na układ kostny i większe ryzyko śmiertelności, to już obecne wyniki każą zastanowić się nad obniżeniem spożycia mleka w codziennej diecie.

Zagrożenie od krowy

Według naukowców niektóre składniki mleka mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju raka prostaty. Jednym z tych składników jest kazeina, czyli najbardziej znany rodzaj białka mleka krowiego. Jak pokazują wyniki badań opublikowanych w World Journal of Health w 2014 roku, kazeina pobudza wzrost komórek raka prostaty u mężczyzn. W dodatku wysokie stężenie wapnia w mleku krowim może wspomagać rozwój raka gruczołu krokowego. Jednak i w tym przypadku konieczne jest wykonanie dalszych badań, aby jednoznacznie stwierdzić, że mleko jest groźne dla męskiego zdrowia. W dodatku dwa główne rodzaje białka, które znajdziemy w mleku, czyli kazeina i serwatka, to jedne z najsilniejszych alergenów. Produkty nabiałowe mogą ponadto niekorzystnie wpływać na stan osoby zmagającej się z chorobą autoimmunologiczną, dlatego w takich przypadkach często zaleca się wyłączenie ich z diety.

 

Nie popadajmy jednak w panikę. Dopóki badania dotyczące szkodliwości mleka nie zostaną potwierdzone, lepiej jest zmniejszyć jego spożywaną na co dzień ilość. Warto także wykonać badania w kierunku nietolerancji pokarmowej IgG zależnej, które może pomóc ustalić czy mleko rzeczywiście nam nie służy. Pamiętajmy też, że mleko krowie najlepiej wchłania się u małych dzieci, a im jesteśmy starsi, tym nasz układ pokarmowy trudniej radzi sobie z trawieniem poszczególnych jego składników. 

 

Źródło: yahoo.com

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że (/jaja-na-nowotwory-i-choroby-serca) są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje...

Nabiał

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem. Wybór...

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie (/co-to-jest-cholesterol) we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej,...

Nabiał

Parmezan - wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i **cena parmezanu** są bardzo zróżnicowane. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z **najpopularniejszych rodzajów sera** na świecie. W Polsce parmezan zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Parmezan jest ceniony...

Nabiał

Jogurt naturalny - właściwości odżywcze, zastosowanie

Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia(https://portal.abczdrowie.pl/rodzaje-mleka). Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany...

Nabiał

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Zdrowe mleko roślinne Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby,...

Nabiał

5 najzdrowszych gatunków sera

5 najzdrowszych gatunków sera

Który ser jest najzdrowszy? Uważane są za wrogów zdrowej diety, głównie ze względu na zawarty w nich tłuszcz i uczulającą laktozę. Sery. Bogate źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, pomagającego utrzymać dobrą kondycję kości. Ale nie tylko....

Nabiał

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Jedz ser na zdrowie Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować...