Młody jęczmień - chlorofil, wartości odżywcze, odchudzanie

Młody jęczmień jest w ostatnim czasie bardzo popularnym produktem, a o jego rzekomych właściwościach zdrowotnych i wysokiej zawartości składników odżywczych mających pozytywny wpływ na nasz organizm często się dyskutuje. Młody jęczmień stosowano już w starożytnym Rzymie, a jego dzisiejszy wzrost popularności to niejako odkrywanie natury na nowo.

Młody jęczmień - chlorofil

Kolor młodego jęczmienia zawdzięczamy bardzo wysokiemu stężeniu chlorofilu, który ma bardzo silne właściwości prozdrowotne. Chlorofil zawarty w młodym jęczmieniu odpowiedzialny jest za dużą część jego doskonałych wartości odżywczych. Chlorofil to substancja, która, według badań, ma właściwości lecznicze w przypadku anemii. Oprócz tego, chlorofil zawarty w młodym jęczmieniu wspiera pracę naszych narządów, szczególnie tarczycy oraz nadnerczy.

Polecane wideo:

Młody jęczmień dzięki zawartości chlorofilu ma moc neutralizowania zanieczyszczeń i toksyn w naszym organizmie, co daje mu silne działanie odtruwające. Dzięki chlorofilowi zawartemu w młodym jęczmieniu nasze rany będą goić się szybciej, a nasz układ immunologiczny będzie pracował lepiej zapobiegając dostawaniu się wirusów i zarazków do naszego ustroju. Ściany naczyń krwionośnych będą wzmocnione.

Młody jęczmień - wartości odżywcze

Młody jęczmień to produkt o niezwykle wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych. Młody jęczmień zawiera między innymi witaminę C, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy i beta-karoten oraz magnez, potas a także żelazo. Składniki odżywcze młodego jęczmienia są doskonale wchłaniane przez nasz organizm, ponieważ są całkowicie naturalne.

Młody jęczmień dostarczy naszemu organizmowi bardzo duże ilości potrzebnych składników odżywczych. Młody jęczmień zawiera dwa razy więcej wapna niż mleko, dwukrotnie więcej potasu oraz wapnia niż trawa pszeniczna, a zawartość witamin z grupy B jest około trzydzieści razy większa niż w mleku.

Młody jęczmień jest również bogaty w prowitaminę A, czyli beta-karoten, a także zawiera około siedmiokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Zawartość żelaza w młodym jęczmieniu jest pięciokrotnie większa niż w takiej samej ilości szpinaku. Magnez zawarty w młodym jęczmieniu wspomoże pracę układu krwionośnego i poprawi nastrój, potas doskonale wpłynie na mózg i procesy myślowe, a cynk poprawi wygląd włosów, paznokci, zapobiegnie wypadaniu włosów i poprawi sprawność seksualną.

Młody jęczmień - odchudzanie

Preparaty z młodym jęczmieniem poleca się osobom będącym na diecie odchudzającej z powodu niskiej wartości kalorycznej, wysokiej zawartości wszystkich potrzebnych składników odżywczych, a także dużej ilości zawartego w nim błonnika. Błonnik w młodym jęczmieniu pomoże stymulować metabolizm naszego ciała, zapobiega zaparciom i poprawia perystaltykę jelit.

7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka

Błonnik pokarmowy (włókna pokarmowe) to jeden ze złożonych węglowodanów. Nie jest on trawiony w układzie pokarmowym człowieka, niemniej ma bardzo istotny...

Błonnik zawarty w młodym jęczmieniu pozwala dłużej odczuwać sytość po zjedzeniu posiłku i opóźnia proces opróżniania żołądka, dzięki czemu będziemy odczuwali mniejszy apetyt. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych dowiodły, że mężczyźni spożywający preparat z młodego jęczmieniu mają o 8 proc. mniejszą masę ciała niż osoby niespożywające młodego jęczmienia.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa...

Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i odkwasić go. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - właściwości Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka,...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...