Muesli z rzeżuchą i kiełkami sojowymi

Danie zawiera bardzo mało cholesterolu, jednocześnie jest bogate w błonnik pokarmowy. Płatki owsiane są bogate w białka i tłuszcze, a więc z wszystkich rodzajów otrąb – najbardziej kaloryczne. Stanowią jednak dobrą dawkę kalorii, bo dostarczają mnóstwa składników mineralnych: magnezu, potasu, fosforu. Ponadto, są obfitym źródłem witaminy B.

Składniki (1 porcja)

  • 20 g otrąb owsianych,
  • 10 g płatków jaglanych,
  • 10 g płatków z zarodków pszenicy,
  • 1 łyżeczka świeżo utartego parmezanu,
  • 1 pomidor,
  • 1 pojemniczek rzeżuchy,
  • 20 g kiełków sojowych,
  • 150 ml zsiadłego mleka.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Sposób przygotowania

Wymieszać otręby owsiane, płatki z prosa, płatki z zarodków pszenicy oraz parmezan. Umyć pomidor i pokroić w drobną kostkę. Rzeżuchę ściąć nożyczkami i razem z kiełkami sojowymi opłukać. Odsączyć i osuszyć. Płatki zbożowe wymieszać z zsiadłym mlekiem, dodać pomidora, rzeżuchę i kiełki sojowe.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 195,6 kcal
Białka 12,9 g
Tłuszcze 7,2 g
Cholesterol 19,9 mg
Węglowodany 26,1 g
Błonnik 6,5 g
Witamina C 40,8 mg
Witamina A 246,5 µg

Komentarz

Dodane do muesli kiełki soi i rzeżucha nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale również mają dobroczynny wpływ na cerę, koją nerwy, dodają energii i poprawiają apetyt. Kiełki soi oraz rzeżucha są wskazane dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i regulują ciśnienie tętnicze. Jako bogate źródło fitoestrogenów są szczególnie dobre dla kobiet w okresie menopauzy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!