Kiełki - wartości odżywcze, uprawa w domu

Kiełki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Regulują pracę układów: nerwowego, hormonalnego i krążenia. Łagodzą nawet objawy klimakterium. Cudowne właściwości zdrowotne kiełków znane są już od 5 tysięcy lat. Dzięki swoim leczniczym właściwościom traktowano je jako uzdrawiające, więc szybko zadomowiły się w kuchni Dalekiego Wschodu. Teraz przyszedł czas na Amerykę i Europę. W Polsce na stołach kiełki są obecne od lat 90. Polacy stopniowo przekonują się do zdrowego jedzenia, zawierającego właśnie kiełki rzeżuchy czy sezamu.

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Kiełki - wartości odżywcze

Rośliny w swoich ziarenkach magazynują witaminy, minerały i białka. Jednak spożywanie nasion to nie to samo co kiełków. W ziarenkach w trakcie kiełkowania uaktywniają się enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze, tak by nasz organizm umiał je przyswoić. W ten sposób zwiększa się ilość witamin, aminokwasów powstających z białek oraz łatwo przyswajalnych cukrów prostych.

Kiełki zbóż są skarbnicą witamin z grupy B, C, D, E, A oraz K. Ponadto zawierają duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, jodu, potasu, miedzi, litu, selenu i manganu. Mają mnóstwo beta-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-6 i błonnika. Poza tym są niskokaloryczne i łatwostrawne.

Drogocenny wpływ kiełków na nasze zdrowie to ochrona przed wolnymi rodnikami. Obniżają one cholesterol, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, pomagają w trawieniu. Należy je jeść przy problemach z włosami, paznokciami i cerą, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze doskonale wpływają na ich stan. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, a co najważniejsze, kiełki poprawiają nasze samopoczucie!

Kiełki najlepiej jeść codziennie i na surowo, szczególnie gdy chorujesz albo jesteś zmęczona, ponieważ dodają energii. Są niedocenionym składnikiem sałatek, omletu, jajecznicy, pasty, jogurtu. Można je również dodawać do kanapek. Z powodzeniem możesz je stosować jako substytut ziół: koperku, pietruszki czy szczypiorku. Ostre kiełki rzeżuchy czy rzodkiewki możesz spożywać z wędlinami, twarogiem, sosami. Delikatne kiełki pszenicy czy słonecznika świetnie nadają się do leguminy albo koktajlów mlecznych. Kiełki soi albo fasoli są wyśmienitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Przed spożyciem warto je sparzyć, aby pozbyć się ich goryczki. Jako że jest to zdrowa żywność, możesz ją jeść niemal bez ograniczeń.

Kiełki - uprawa w domu

Samodzielna hodowla kiełków jest bardzo prosta. Wystarczy kupić ich nasiona w sklepie ze zdrową żywnością. Uprawiać można kiełki jęczmienia, owsa, gryki, lucerny, prosa, dyni, cieciorki, siemienia, soczewicy, rzodkiewki, fasoli mung, żyta, brokułów, czerwonej kapusty, gorczycy. Kupione nasiona należy przebrać, usuwając przebarwione i połamane. Te, które nam pozostaną, płuczemy w przegotowanej, letniej wodzie. Wypłukane kładziemy w salaterce, wlewamy do nich wodę i zostawiamy na 4-12 godzin, by spęczniały. Na 1 filiżankę nasion wlewamy 3-4 filiżanki wody.

Jest kilka możliwości hodowli:

  • na ligninie – na wilgotną ligninę kładziemy namoczone wcześniej nasionka. Pamiętamy, by lignina nie wyschła – zraszamy ją kilka razy dziennie;
  • na sitku – nasiona kładziemy na sitku, salaterkę napełniamy wodą, by była blisko sitka, ale by ziarenka w niej nie pływały. Wodę należy zmieniać dwa razy dziennie i przepłukiwać nasiona;
  • w kiełkownicy – kiełkownica składa się z trzech pojemników, zbiornika na wodę i pokrywki. Roślinki należy zraszać kilka razy dziennie.

Kiełki najlepiej rosną w temperaturze 18-21°C w ciemnym zakątku. Pamiętaj, by chronić je przed słońcem, bo staną się gorzkie. Kiełki są gotowe w zależności od rodzaju nasion po 2-7 dniach. By były chrupiące, warto je przepłukać przed jedzeniem. Kiełki soi zbieramy, gdy mają 1 cm, lucerny od 3 do 5 cm, owsa, gdy urosną na długość ziarna, rzeżuchy po 2 dniach, a rzodkiewki, gdy mają 3 cm.

Kiełki słonecznika najlepiej samemu wyhodować. Jednak jeśli nie masz na to czasu, możesz je kupić. Pamiętaj, że po 5 dniach tracą one wartość, więc trzeba zwrócić uwagę na to, jakie kupujesz. Kupuj w sklepach, w których przebywają w chłodni. Zwróć uwagę, czy nie są spleśniałe. Sprawdź termin przydatności do spożycia. Kupione trzymaj w lodówce – w naczyniu, które przepuszcza powietrze.

Kiełki zawierają witaminy i mikroelementy, zapewniają dobre samopoczucie i smukłą sylwetkę, przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym. Jedzenie kiełków jest traktowane jako wartościowe uzupełnienie diety i ochrona przez zawałem i chorobami nowotworowymi.

Komentarze (1)
~Grażyna
~Grażyna ponad rok temu

Genialna sprawa jeżeli chodzi o warzywa to koktajlewarzywne.pl, jak ktoś nie ma czasu albo za bardzo nie przepada za warzywami, a wie, że powinien je jeść. Jeden koktajl to odpowiednik 250g świeżych warzyw, czyli połowy dziennego zapotrzebowania na warzywa. Szczerze polecam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

wykorzystuje w wielu procesach. Co ważne, w czasie przechowywania kiełki nie tracą zbyt szybko wartości odżywczych. Przeczytaj także: Idealny dla osób (...) oraz przyspieszą przemianę materii. Przeczytaj...

Składniki odżywcze

Kiełki rzodkiewki - właściwości zdrowotne, hodowla

Kiełki rzodkiewki to produkt pośredni między nasionkiem a ukształtowaną rośliną. Dlaczego warto je spożywać i jakie składniki odżywcze zawierają (...) ? Kiełki rzodkiewki - właściwości zdrowotne Nasiona...

Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska (...) ta jednak wraca do łask, i nie trzeba się temu dziwić,...

Owoce

Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C

Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C

się charakterystycznej goryczki owoców jarzębiny, warto zebrać je później, tuż po pierwszych jesiennych przymrozkach. Zobacz także: Uprawa ziół w domu (...) się, że te niepozorne czerwone kuleczki oraz kwiaty jarzębiny...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Ekologiczne soki (WIDEO)

Ekologiczne soki (WIDEO) Odtwórz wideo

od pestycydów i nawozów sztucznych. Produkty ekologiczne są przetwarzane tak, aby zachować pełne wartości odżywcze żywności. W taki sposób uprawiane (...) i składników odżywczych. Czym różnią się...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Rzeżucha - właściwości, potrawy, domowa uprawa

Rzeżucha - właściwości, potrawy, domowa uprawa

. Rzeżucha rośnie do kilku centymetrów wzwyż. Uprawa rzeżuchy nie wymaga specjalnych warunków czy stosowania nawozów. Wystarczy woda i odpowiednie (...) ". Nie zapominajmy, że spożycie 2 lub 3 łyżeczek rzeżuchy dziennie to wystarczająca...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

. Warzywo nadaje się również znakomicie jako dodatek do zup, zapiekanek lub sałatek. Fasolka na zdrowie Fasolka szparagowa ma wiele wartości odżywczych (...) właściwości zdrowotne. Z czasem jej uprawa...

Właściwości ziół

Uprawa ziół w domu

odżywczych.** Zioła w domu** można wysuszyć także w kuchence mikrofalowej, ustawiając jej moc na minimum. Takie suszenie trwa zwykle 2-3 minuty (...) ? Zasady uprawiania ziół w domu Większość...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

na diecie bezglutenowej. Poza nasionami ciecierzycy w celach kulinarnych można wykorzystywać również kiełki, liście oraz młode pędy. Pasjonaci