Kiełki - wartości odżywcze

Kiełki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Regulują pracę układów: nerwowego, hormonalnego i krążenia. Łagodzą nawet objawy klimakterium. Cudowne właściwości zdrowotne kiełków znane są już od 5 tysięcy lat. Dzięki swoim leczniczym właściwościom traktowano je jako uzdrawiające, więc szybko zadomowiły się w kuchni Dalekiego Wschodu. Teraz przyszedł czas na Amerykę i Europę. W Polsce na stołach kiełki są obecne od lat 90. Polacy stopniowo przekonują się do zdrowego jedzenia, zawierającego właśnie kiełki rzeżuchy czy sezamu.

Polecane wideo:

1. Witaminy w kiełkach

Rośliny w swoich ziarenkach magazynują witaminy, minerały i białka. Jednak spożywanie nasion to nie to samo co kiełków. W ziarenkach w trakcie kiełkowania uaktywniają się enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze, tak by nasz organizm umiał je przyswoić. W ten sposób zwiększa się ilość witamin, aminokwasów powstających z białek oraz łatwo przyswajalnych cukrów prostych.

Kiełki zbóż są skarbnicą witamin z grupy B, C, D, E, A oraz K. Ponadto zawierają duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, jodu, potasu, miedzi, litu, selenu i manganu. Mają mnóstwo beta-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-6 i błonnika. Poza tym są niskokaloryczne i łatwostrawne.

Drogocenny wpływ kiełków na nasze zdrowie to ochrona przed wolnymi rodnikami. Obniżają one cholesterol, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, pomagają w trawieniu. Należy je jeść przy problemach z włosami, paznokciami i cerą, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze doskonale wpływają na ich stan. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, a co najważniejsze, kiełki poprawiają nasze samopoczucie!

Kiełki najlepiej jeść codziennie i na surowo, szczególnie gdy chorujesz albo jesteś zmęczona, ponieważ dodają energii. Są niedocenionym składnikiem sałatek, omletu, jajecznicy, pasty, jogurtu. Można je również dodawać do kanapek. Z powodzeniem możesz je stosować jako substytut ziół: koperku, pietruszki czy szczypiorku. Ostre kiełki rzeżuchy czy rzodkiewki możesz spożywać z wędlinami, twarogiem, sosami. Delikatne kiełki pszenicy czy słonecznika świetnie nadają się do leguminy albo koktajlów mlecznych. Kiełki soi albo fasoli są wyśmienitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Przed spożyciem warto je sparzyć, aby pozbyć się ich goryczki. Jako że jest to zdrowa żywność, możesz ją jeść niemal bez ograniczeń.

Czytaj także:

2. Uprawa kiełków w domu

Samodzielna hodowla kiełków jest bardzo prosta. Wystarczy kupić ich nasiona w sklepie ze zdrową żywnością. Uprawiać można kiełki jęczmienia, owsa, gryki, lucerny, prosa, dyni, cieciorki, siemienia, soczewicy, rzodkiewki, fasoli mung, żyta, brokułów, czerwonej kapusty, gorczycy. Kupione nasiona należy przebrać, usuwając przebarwione i połamane. Te, które nam pozostaną, płuczemy w przegotowanej, letniej wodzie. Wypłukane kładziemy w salaterce, wlewamy do nich wodę i zostawiamy na 4-12 godzin, by spęczniały. Na 1 filiżankę nasion wlewamy 3-4 filiżanki wody.

Jest kilka możliwości hodowli:

  • na ligninie – na wilgotną ligninę kładziemy namoczone wcześniej nasionka. Pamiętamy, by lignina nie wyschła – zraszamy ją kilka razy dziennie;
  • na sitku – nasiona kładziemy na sitku, salaterkę napełniamy wodą, by była blisko sitka, ale by ziarenka w niej nie pływały. Wodę należy zmieniać dwa razy dziennie i przepłukiwać nasiona;
  • w kiełkownicy – kiełkownica składa się z trzech pojemników, zbiornika na wodę i pokrywki. Roślinki należy zraszać kilka razy dziennie.

Kiełki najlepiej rosną w temperaturze 18-21°C w ciemnym zakątku. Pamiętaj, by chronić je przed słońcem, bo staną się gorzkie. Kiełki są gotowe w zależności od rodzaju nasion po 2-7 dniach. By były chrupiące, warto je przepłukać przed jedzeniem. Kiełki soi zbieramy, gdy mają 1 cm, lucerny od 3 do 5 cm, owsa, gdy urosną na długość ziarna, rzeżuchy po 2 dniach, a rzodkiewki, gdy mają 3 cm.

Kiełki słonecznika najlepiej samemu wyhodować. Jednak jeśli nie masz na to czasu, możesz je kupić. Pamiętaj, że po 5 dniach tracą one wartość, więc trzeba zwrócić uwagę na to, jakie kupujesz. Kupuj w sklepach, w których przebywają w chłodni. Zwróć uwagę, czy nie są spleśniałe. Sprawdź termin przydatności do spożycia. Kupione trzymaj w lodówce – w naczyniu, które przepuszcza powietrze.

Kiełki zawierają witaminy i mikroelementy, zapewniają dobre samopoczucie i smukłą sylwetkę, przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym. Jedzenie kiełków jest traktowane jako wartościowe uzupełnienie diety i ochrona przez zawałem i chorobami nowotworowymi.

Polecane wideo:

Komentarze (1)
~Grażyna
~Grażyna

Genialna sprawa jeżeli chodzi o warzywa to koktajlewarzywne.pl, jak ktoś nie ma czasu albo za bardzo nie przepada za warzywami, a wie, że powinien je jeść. Jeden koktajl to odpowiednik 250g świeżych warzyw, czyli połowy dziennego zapotrzebowania na warzywa. Szczerze polecam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z konieczności konserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących.Ekologiczne...

Warzywa

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

Trochę zapomniane, ale bardzo zdrowe Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Dlatego też warto wprowadzić i spopularyzować te rodzaje, które są mniej znane,...

Warzywa

Czyściec bulwiasty - w jaki sposób wpływa na zdrowie?

Czyściec bulwiasty - w jaki sposób wpływa na zdrowie?

Warzywny robak na talerzu Wyglądem nie zachęca, przypomina bowiem larwę robaka, ale nie przekreślajmy tej rośliny przedwcześnie. Czyściec bulwiasty, bo o nim mowa, pochodzi z Azji. W Europie pojawił się dopiero w XIX wieku, przebojem zdobywając serca...

Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin...

Warzywa

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

są cukrzykom, z kolei wywar ze zwykłych ziemniaków usuwa kamienie nerkowe i żółciowe. Czy wiesz, jakie jeszcze właściwości zdrowotne wykazują te warzywa?Bataty

Warzywa

Właściwości rzodkwi japońskiej

Właściwości rzodkwi japońskiej

i wysoką zawartość składników odżywczych. Korzyści zdrowotne warzywa - w Japonii zwanego daikonem - znane są od dawna. Można jeść je ugotowane (...) z tego warzywa oczyszcza organizm nie tylko z flegmy, ale eliminuje...

Warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

oraz przeciwutleniaczy. Z licznych badań wynika, że opóźnia proces utraty pamięci i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.Warzywne brzydule Warzywa (...) i beta-karotenu. Specjaliści podają, że poprawia funkcje układu odpornościowego...

Warzywa

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to jeden z symboli jesieni. W ostatnich latach warzywo to stało się bardzo popularne i przestało być tylko amerykańską specjalnością. Zupa krem z dyni, placki, ciasto - to tylko niektóre potrawy z dodatkiem pomarańczowego miąższu. Czy wiesz jednak,...

Warzywa

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby