Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Napoje mleczne

Avatar placeholder
05.09.2013 14:28
Napoje mleczne
Napoje mleczne

Mleko i napoje mleczne stanowią produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają łatwo przyswajalne pełnowartościowe białko oraz są nieocenionym źródłem składników mineralnych oraz witamin z grupy Boraz A i D. Mleko i napoje mleczne powinny znajdować się w codziennym jadłospisie osób pragnących stosować zdrową dietę, gdyż stanowi to jeden z elementów prawidłowego żywienia.

1. Fermentowane napoje mleczne

Napoje mleczne fermentowane otrzymuje się z mleka poddanego pasteryzacji w celu usunięcia niepożądanej mikroflory bakteryjnej. Następnie przeprowadza się proces fermentacji za pomocą mikroorganizmów charakterystycznych dla danego rodzaju napoju mlecznego. W wyniku fermentacji cukier mleczny – laktoza – ulega przekształceniu w kwas mlekowy. Dzięki temu osoby mające nietolerancję laktozy, występującej w surowym mleku, mogą bez obaw spożywać mleczne napoje.

Ze względu na przebieg fermentacji oraz obecność charakterystycznych bakterii wyróżnia się kilka rodzajów napojów mlecznych:

  • mleko zsiadłe (mleko ukwaszone) powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. Ma charakterystyczny smak oraz aromat. Od momentu ukwaszenia mleko zsiadłe należy spożyć w ciągu 24 godzin.
  • jogurt to najczęściej spożywany produkt mleczny. Otrzymywany jest w wyniku fermentacji przeprowadzonej przez kultury bakterii z rodzaju Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus oraz Lactobacillus bifidus. Bardzo często jogurty zawierają dodatek owoców, płatków zbożowych, dżemu lub kakao. Jogurty charakteryzują się łagodnym i świeżym smakiem oraz specyficznym aromatem.
  • kefir to napój pochodzący z Kaukazu. W trakcie jego otrzymywania mleko poddawane jest fermentacji mlekowo-alkoholowej, która zachodzi dzięki ziarnom kefirowym, zwanym także grzybkami kefirowymi, w skład których wchodzą zarówno bakterie probiotyczne, jak i drożdże, np. Saccharomyces cerevisiae. W wyniku fermentacji mlekowej część laktozy zmienia się w kwas mlekowy, a reszta w alkohol i dwutlenek węgla, który nadaje kefirowi charakterystyczny musujący i orzeźwiający smak.
  • Mleko acidofilne jest otrzymywane z mleka pasteryzowanego, do którego dodano bakterie probiotyczne Lactobacillus acidophilus. Mleku acidofilnemu przypisuje się właściwości prozdrowotne, gdyż bakterie probiotyczne w układzie pokarmowym człowieka zakwaszają jelito, co zapobiega rozwojowi baterii patogennych, oraz przeciwdziałają zaparciom.
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Bakterie probiotyczne

Obecne w napojach bakterie probiotyczne wykazują właściwości lecznicze. Posiadają zdolność osiedlania się w przewodzie pokarmowym, gdzie hamują rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Ponadto znacząco obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory jelit, regulują pracę układu trawiennego, przeciwdziałają wzdęciom oraz zaparciom. Co więcej, ich obecność zmniejsza częstość występowania alergii na mleko, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że fermentowane produkty mleczne wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Spożywanie mlecznych napojów zawierających w swym składzie probiotyki skutecznie wspomaga leczenie licznych schorzeń, takich jak alergia, nieswoiste zapalenie jelita, zakażenie rotawirusami, które określane jest mianem „grypy jelitowej”. Ponadto przeciwdziała biegunkom oraz dolegliwościom ze strony układu pokarmowego w trakcie zażywania antybiotyków.

Codzienna dieta każdego człowieka powinna zawierać mleczne napoje, gdyż ich spożywanie zapobiega niedoborom wapnia w szczególności u dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze