Napoje mleczne

Mleko i napoje mleczne stanowią produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają łatwo przyswajalne pełnowartościowe białko oraz są nieocenionym źródłem składników mineralnych oraz witamin z grupy Boraz A i D. Mleko i napoje mleczne powinny znajdować się w codziennym jadłospisie osób pragnących stosować zdrową dietę, gdyż stanowi to jeden z elementów prawidłowego żywienia.

Fermentowane napoje mleczne

Napoje mleczne fermentowane otrzymuje się z mleka poddanego pasteryzacji w celu usunięcia niepożądanej mikroflory bakteryjnej. Następnie przeprowadza się proces fermentacji za pomocą mikroorganizmów charakterystycznych dla danego rodzaju napoju mlecznego. W wyniku fermentacji cukier mleczny – laktoza – ulega przekształceniu w kwas mlekowy. Dzięki temu osoby mające nietolerancję laktozy, występującej w surowym mleku, mogą bez obaw spożywać mleczne napoje.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Ze względu na przebieg fermentacji oraz obecność charakterystycznych bakterii wyróżnia się kilka rodzajów napojów mlecznych:

  • mleko zsiadłe (mleko ukwaszone) powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. Ma charakterystyczny smak oraz aromat. Od momentu ukwaszenia mleko zsiadłe należy spożyć w ciągu 24 godzin.
  • jogurt to najczęściej spożywany produkt mleczny. Otrzymywany jest w wyniku fermentacji przeprowadzonej przez kultury bakterii z rodzaju Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus oraz Lactobacillus bifidus. Bardzo często jogurty zawierają dodatek owoców, płatków zbożowych, dżemu lub kakao. Jogurty charakteryzują się łagodnym i świeżym smakiem oraz specyficznym aromatem.
  • kefir to napój pochodzący z Kaukazu. W trakcie jego otrzymywania mleko poddawane jest fermentacji mlekowo-alkoholowej, która zachodzi dzięki ziarnom kefirowym, zwanym także grzybkami kefirowymi, w skład których wchodzą zarówno bakterie probiotyczne, jak i drożdże, np. Saccharomyces cerevisiae. W wyniku fermentacji mlekowej część laktozy zmienia się w kwas mlekowy, a reszta w alkohol i dwutlenek węgla, który nadaje kefirowi charakterystyczny musujący i orzeźwiający smak.
  • Mleko acidofilne jest otrzymywane z mleka pasteryzowanego, do którego dodano bakterie probiotyczne Lactobacillus acidophilus. Mleku acidofilnemu przypisuje się właściwości prozdrowotne, gdyż bakterie probiotyczne w układzie pokarmowym człowieka zakwaszają jelito, co zapobiega rozwojowi baterii patogennych, oraz przeciwdziałają zaparciom.

Bakterie probiotyczne

Obecne w napojach bakterie probiotyczne wykazują właściwości lecznicze. Posiadają zdolność osiedlania się w przewodzie pokarmowym, gdzie hamują rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Ponadto znacząco obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory jelit, regulują pracę układu trawiennego, przeciwdziałają wzdęciom oraz zaparciom. Co więcej, ich obecność zmniejsza częstość występowania alergii na mleko, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że fermentowane produkty mleczne wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Spożywanie mlecznych napojów zawierających w swym składzie probiotyki skutecznie wspomaga leczenie licznych schorzeń, takich jak alergia, nieswoiste zapalenie jelita, zakażenie rotawirusami, które określane jest mianem „grypy jelitowej”. Ponadto przeciwdziała biegunkom oraz dolegliwościom ze strony układu pokarmowego w trakcie zażywania antybiotyków.

Codzienna dieta każdego człowieka powinna zawierać mleczne napoje, gdyż ich spożywanie zapobiega niedoborom wapnia w szczególności u dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących.

mgr Aneta Kościołek, ponad rok temu

Mleko

Komentarze (3)
~...
~... ponad rok temu

Zsiadłe mleko, czy też kefir, jogurt możńa samemu zrobić, wystarczy do butelki mleka dodać 2-3 łyżeczki zsiadlego mleka, kefiru by po 2 dniach mieć je przefermentowane. Wbrew temu co pisze wielu, mleko UHT świetnie do tego się nadaje, mamy pewność, że będa pracować tylko bakterie z naszego zaszczepienia. Tyle będziemy mieli tłuszczu, jakie mleko kupimy.

Odpowiedz
~Zośka
~Zośka ponad rok temu

ja w swojej diecie stosuje głównie jogurty, jadam je na drugie śniadanie i czasem wieczorem. Nie zapycha i pomaga mi w trawieniu. Teraz jest szeroki wybór smakowy, można sobie kupować to na co ma się ochote:)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mleko - skład, właściwości, rodzaje
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Mleko - skład, właściwości, rodzaje
Zdrowe odżywianie

Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje?

Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje?

odczuwać bóle głowy i ogólne osłabienie - zwłaszcza jeśli piłeś napoje gazowane regularnie przez wiele lat. Wszystko to z powodu braku kofeiny (...) . Po kilku dniach dolegliwości powinny ustąpić. Zauważysz również, że oddajesz mniej...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

zawarty w bananie należy do probiotyków. W związku z tym napoje mleczne, które także w swoim składzie mają dobroczynnie działający składnik tworzą wraz z bananem idealny posiłek wspomagający odporność. Kurczak i papryczka...

Inne napoje

Zdrowe napoje

Zdrowe napoje

Oprócz wody najczęściej sięgamy po soki i nie zawsze zdrowe napoje. Unikajmy tych pełnych konserwantów i barwników. Zachęćmy dzieci do wspólnego wyciskania soków ze świeżych owoców.

Rozszerzanie diety

Napoje dla dzieci

Napoje dla dzieci

Czy dziecko może pić napoje energetyzujące lub napoje dla sportowców?

Alkohole

Napoje wysokoprocentowe

Napoje wysokoprocentowe

Każdy napój alkoholowy to źródło "pustych kalorii", pijąc napoje wyskokowe, nie dostarczamy organizmowi żadnych wartościowych składników. Czerwone

Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych...

Odchudzanie

Jak przyspieszyć metabolizm? (prezentacja edukacyjna)

Jak przyspieszyć metabolizm? (prezentacja edukacyjna)

i warzywa. Pij napoje z lodem Zimne napoje pomagają organizmowi spalić więcej kalorii podczas procesu trawienia. Badania sugerują, że 5-6 szklanek (...) . Źródłami białka są: chude mięso wołowe i wieprzowe, ryby,...