Właściwości witaminy K

Witamina K jest jedną z najważniejszych witamin, o których nie możemy zapominać, planując zdrowe posiłki. Poniżej dowiesz się, co to jest witamina K, jak działa, a także w jakich produktach można ją znaleźć.

Co to jest witamina K?

Witamina K to nie jest pojedynczą substancją: to raczej cała grupa substancji o podobnej budowie i działaniu nazywanych dla ułatwienia "witaminą K". Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. Część związków zaliczanych do grupy witamin K jest wytwarzana przez rośliny, a pozostałe są produkowane przez bakterie. 90% przyjmowanej przez nas witaminy K, to ta wytwarzana przez rośliny.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Działanie witaminy K

Witamina K jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jej funkcje to przede wszystkim:

  • wspomaganie prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • ochrona kości przed złamaniami,
  • zapobieganie wapnieniu żył.

Zaleca się stosowanie witaminy K w przypadku chorób i problemów takich jak:

Występowanie witaminy K

Witamina K występuje w największych ilościach w poniższych produktach:

Witamina K całkiem dobrze znosi gotowanie i wszelkie przetwarzanie, jednak jeśli chodzi o soki warzywne i owocowe - zazwyczaj niewiele jej w nich pozostaje.

Oprócz świeżych lub gotowanych warzyw, dobrym źródłem witaminy K są produkty fermentowane. Zawartość witaminy K podczas fermentacji się zwiększa. Na szczególną uwagę, ze względu na wyjątkowo dużą ilość witaminy K, zasługują:

  • produkty fermentowane z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
  • niektóre rodzaje sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni).

Witamina K to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. W związku z tym, w produkcie zagęszczonym (pozbawionym wody) jest więcej witaminy K na gram niż w świeżym. Dzieje się tak na przykład w przypadku przecierów pomidorowych.

Witaminy K jest często więcej na zewnętrznych liściach kapusty czy sałaty. Dlatego warto, po dokładnym umyciu pod bieżącą wodą, wykorzystywać te zewnętrzne liście zamiast je wyrzucać.

Normy przyjmowania witaminy K

W zależności od płci i wieku, norma spożycia witaminy K jest inna:

  • niemowlęta do 6. miesiąca życia - 2 mikrogramy,
  • niemowlęta 7-12 miesięcy - 2,5 mikrograma,
  • dzieci 1-3 lat - 30 mikrogramów,
  • dzieci 4-8 lat - 55 mikrogramów,
  • dzieci 9-13 lat - 60 mikrogramów,
  • młodzież 14-18 lat - 75 mikrogramów,
  • mężczyźni powyżej 19. roku życia - 120 mikrogramów,
  • kobiety powyżej 19. roku życia - 90 mikrogramów,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią poniżej 18. roku życia - 75 mikrogramów,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią powyżej 19. roku życia - 90 mikrogramów.

Niedobór witaminy K

Czy cierpisz na niedobór witaminy K? Prawdopodobnie tak, jeśli cierpisz na poniższe dolegliwości:

Nadmiar witaminy K

Witamina K, nawet w nadmiarze, nie prowadzi do zatrucia organizmu. Dotyczy to zarówno witaminy w jej naturalnej formie, jak i w suplementach.

Jest jednak jeden wyjątek: jest to tzw. witamina K3, a dokładnie 2-metylo-1,4-naftochinon, syntetycznie otrzymywana prowitamina. W zbyt dużych ilościach może wywołać:

  • stres oksydacyjny,
  • uszkodzenie komórek, szczególnie tych budujących nerki i wątrobę.
Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina K - rola, niedobór i nadmiar, występowanie
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Witamina K - rola, niedobór i nadmiar, występowanie
Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

odkryli, że związek nadający warzywu pikanterię ma właściwości łagodzące ból mięśni i stawów. Brukselka Kubek brukselki to dla organizmu 96 mg witaminy (...) C. Jest to również cenne źródło witamin K...

Suplementy diety na włosy

Właściwości pokrzywy

Właściwości pokrzywy

Regularne stosowanie pokrzywy na włosy dostarcza niezbędnych składników, takich jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy A, C, B2, K i olejki eteryczne.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

, tym lepiej. W wielu supermarketach znajdziesz również jednodniowe soki - te są najzdrowsze. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach (...) warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

- przede wszystkim witaminy C, D, A, PP, K i B będących naturalnymi przeciwutleniaczami. Ułatwia odchudzanie Dzięki gęstej konsystencji olej (...) kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Buraki Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu (...) do nowotworów i zmniejszają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. Bakłażan ma...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

łatwiej przyswaja witaminy A,D,E,K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Młodsi i zdrowsi z olejem tłoczonym na zimno Nienasycone kwasy tłuszczowe (...) Bierzemy pod lupę oleje rafinowane i te tłoczone na zimo Zawierają...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Rukiew wodna - zielony superprodukt

. Zawiera duże ilości witaminy K, która jest ważna dla zdrowia kości, oraz witaminy A, która poprawia wzrok. Poza tym znajdują się w niej witaminy C (...) . Pod uwagę wzięli zawartość...