3 z 6Przywry w surowym mięsie
Picie nieprzegotowanej wody, spożycie nieumytych owoców i warzyw, na których znajdują się larwy pasożyta czy też zjedzenie surowego bądź niedogotowanego mięsa (wątróbki, ryb), może skutkować zakażeniem przywrą, należącą do gromady Trematoda. Wywołuje ona chorobę nazywaną schistosomatozą bądź bilharcjozą. W Polsce stwierdzono ponad 320 gatunków tego pasożyta, który atakuje wątrobę, trzustkę, płuca i jelita. Szczególnie niebezpieczną odmianą pasożyta jest przywra krwi, żyjąca w naczyniach krwionośnych i odżywiająca się krwią. Początkowo obecność pasożyta w organizmie daje niepozorne objawy: ogólne osłabienie, ból głowy, słaby apetyt, miejscowo może wystąpić pokrzywka. Po 3-4 miesiącach pasożyt zaczyna wydalać jaja, a przemieszczając się, powoduje mechaniczne uszkodzenie tkanek. Pojawiają się: wysoka temperatura, dreszcze, zmiana twardówki oczu, rozstroje żołądka oraz bóle brzucha w postaci kolek.
Schistosomatoza i bilharcjoza leczone są przede wszystkim farmakologicznie. Chorym podaje się leki przeciwpasożytnicze, a czas ich zażywania zależny jest od typu pasożyta wywołującego schorzenie. Terapia nie trwa jednak dłużej niż 14 dni. Aby uzyskać pewność, czy dany pacjent jest zupełnie zdrowy, zaleca się powtórzenie wszystkich badań po upływie miesiąca od zakończenia leczenia.