Naleśniki z cukinią

Naleśniki nie muszą być nudnym ciastem. Poniższy przepis sugeruje, aby dodać do nich cukinię – jedno ze zdrowszych warzyw, które oprócz tego, że wzbogaca organizm, jest także bardzo smaczne.

Składniki:

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Przygotowanie:

Cukinię umyj i obierz ze skórki, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 15 min. Odsącz cukinię, dodaj roztrzepane jajka, oliwę i posiekaną pietruszkę. Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron na zloty kolor. Można podawać na przykład z sosem pomidorowym lub jogurtowym.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 174,6 kcal
Białka 9,5 g
Tłuszcze 10,2 g
Cholesterol 180,0 mg
Węglowodany 13,3 g
Błonnik 2,1 g
Witamina C 31,3 mg
Witamina A 277,2 µg

Komentarz:

Walorem cukinii jest jej niskokaloryczność. Poza tym posiada bardzo duże pokłady witamin B i C. Ma zdolność odkwaszania organizmu, zatem świetnie nadaje się do diety oczyszczającej. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość związków zasadowych. Naleśniki z cukinią będą dobrym daniem dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę oraz dla wszystkich, którzy lubią warzywne przekąski.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką to łatwe do przyrządzenia, zdrowe i smaczne danie, po które możemy sięgnąć, aby zaspokoić głód o każdej porze dnia.

Naleśniki

Naleśniki z imbirem

Naleśniki z imbirem

Puszyste ciasto naleśnikowe i trochę imbiru stanowią smaczne i pożywne śniadanie, któremu niewielu potrafiłoby się oprzeć.

Naleśniki

Naleśniki z groszkiem

Naleśniki z groszkiem

Angielską kuchnię charakteryzują przede wszystkim obfite i bardzo pożywne śniadania. Oprócz wysmażonego boczku, tostów czy jajecznicy na bekonie, można znaleźć tam także naleśniki. Najlepszy przepis zawiera ten z zielonym groszkiem.

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Naleśniki

Naleśniki z masłem

Naleśniki z masłem

Tradycyjne naleśniki z dodatkiem maślanki, masła i syropu klonowego to wyśmienite i pożywne danie, które da nam energię na cały dzień.

Naleśniki

Naleśniki z serkiem

Naleśniki z serkiem

Zwykłe naleśniki wymagają jakiegoś dopełnienia. Czemu nie skorzystać z włoskiego przepisu i nie dodać do naleśników sera ricotta?! Dodajmy jagodowe konfitury i śniadanie gotowe!

Naleśniki

Naleśnik z ziemniaków

Naleśnik z ziemniaków

Naleśniki ziemniaczane to pomysł na zdrowe, rozgrzewające i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Naleśniki

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Oprócz walorów smakowych, naleśniki z miodem, dzięki temu drugiemu składnikowi, są pożywne i bardzo zdrowe. Warto w jesienne i zimowe poranki rozpocząć od czasu do czasu dzień naleśnikowym śniadaniem.

Naleśniki

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!