Naleśniki ziemniaczane

Ziemniaki to jeden z produktów, który jest charakterystyczny dla polskiej kuchni. Dodajemy je do mięs i sałatek. To bardzo odżywcze i zdrowe warzywo, o ile nie utopi się go w spalonym tłuszczu. Ale ziemniaki mają też właściwości lecznicze.

Składniki:

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • 3/4 szklanki mąki,
  • 300 ml płatków ziemniaczanych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • filiżanka posiekanej marchewki,
  • 2 łyżki oleju,
  • filiżanka posiekanej cebuli.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 335,3 kcal
Białka 9,93 g
Węglowodany 55,4 g
Tłuszcze 8,13 g
Błonnik 2,76 g

Przygotowanie:

Przygotuj dwa naczynia. W pierwszym połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu połącz rozgrzane mleko, płatki ziemniaczane, marchewkę, jajka i posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz mieszanki. Zmiksuj ciasto na gładką masę. Patelnię rozgrzej, dodaj nieco oliwy i nakładaj ciasto. Smaż z każdej strony po kilka minut. Podawaj na gorąco z dżemem jabłkowym.

Naleśnik z ziemniaków

Naleśniki ziemniaczane to pomysł na zdrowe, rozgrzewające i pożywne śniadanie.

Komentarz:

Medycyna ludowa wykorzystuje surowe ziemniaki, a konkretniej ich startą formę, do okładów na poparzoną skórę. Poza tym wdychanie oparów unoszących się znad gotowanych ziemniaków udrażnia drogi oddechowe. Sok z surowych ziemniaków stosowany jest do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ziemniaki mają też właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, zatem działają rozkurczowo. Warto nie unikać dań ziemniaczanych dla własnego zdrowia.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką to łatwe do przyrządzenia, zdrowe i smaczne danie, po które możemy sięgnąć, aby zaspokoić głód o każdej porze dnia.

Naleśniki

Naleśniki z imbirem

Naleśniki z imbirem

Puszyste ciasto naleśnikowe i trochę imbiru stanowią smaczne i pożywne śniadanie, któremu niewielu potrafiłoby się oprzeć.

Naleśniki

Naleśniki z groszkiem

Naleśniki z groszkiem

Angielską kuchnię charakteryzują przede wszystkim obfite i bardzo pożywne śniadania. Oprócz wysmażonego boczku, tostów czy jajecznicy na bekonie, można znaleźć tam także naleśniki. Najlepszy przepis zawiera ten z zielonym groszkiem.

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Naleśniki

Naleśniki z masłem

Naleśniki z masłem

Tradycyjne naleśniki z dodatkiem maślanki, masła i syropu klonowego to wyśmienite i pożywne danie, które da nam energię na cały dzień.

Naleśniki

Naleśniki z serkiem

Naleśniki z serkiem

Zwykłe naleśniki wymagają jakiegoś dopełnienia. Czemu nie skorzystać z włoskiego przepisu i nie dodać do naleśników sera ricotta?! Dodajmy jagodowe konfitury i śniadanie gotowe!

Naleśniki

Naleśnik z ziemniaków

Naleśnik z ziemniaków

Naleśniki ziemniaczane to pomysł na zdrowe, rozgrzewające i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Naleśniki

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Oprócz walorów smakowych, naleśniki z miodem, dzięki temu drugiemu składnikowi, są pożywne i bardzo zdrowe. Warto w jesienne i zimowe poranki rozpocząć od czasu do czasu dzień naleśnikowym śniadaniem.

Naleśniki

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!