Naleśniki ziemniaczane

Ziemniaki to jeden z produktów, który jest charakterystyczny dla polskiej kuchni. Dodajemy je do mięs i sałatek. To bardzo odżywcze i zdrowe warzywo, o ile nie utopi się go w spalonym tłuszczu. Ale ziemniaki mają też właściwości lecznicze.

Składniki:

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • 3/4 szklanki mąki,
  • 300 ml płatków ziemniaczanych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • filiżanka posiekanej marchewki,
  • 2 łyżki oleju,
  • filiżanka posiekanej cebuli.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 335,3 kcal
Białka 9,93 g
Węglowodany 55,4 g
Tłuszcze 8,13 g
Błonnik 2,76 g

Przygotowanie:

Przygotuj dwa naczynia. W pierwszym połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu połącz rozgrzane mleko, płatki ziemniaczane, marchewkę, jajka i posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz mieszanki. Zmiksuj ciasto na gładką masę. Patelnię rozgrzej, dodaj nieco oliwy i nakładaj ciasto. Smaż z każdej strony po kilka minut. Podawaj na gorąco z dżemem jabłkowym.

Naleśnik z ziemniaków

Naleśniki ziemniaczane to pomysł na zdrowe, rozgrzewające i pożywne śniadanie.

Komentarz:

Medycyna ludowa wykorzystuje surowe ziemniaki, a konkretniej ich startą formę, do okładów na poparzoną skórę. Poza tym wdychanie oparów unoszących się znad gotowanych ziemniaków udrażnia drogi oddechowe. Sok z surowych ziemniaków stosowany jest do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ziemniaki mają też właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, zatem działają rozkurczowo. Warto nie unikać dań ziemniaczanych dla własnego zdrowia.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Naleśniki

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!

Naleśniki

Warzywne naleśniki

Warzywne naleśniki

Dodanie startej cukinii do ciasta naleśnikowego nie tylko ożywi jego smak, lecz również wzbogaci pod względem wartości odżywczych.

Naleśniki

Naleśniki z borówkami

Naleśniki z borówkami

Pyszne naleśniki z jagodami są z pewnością wyśmienitym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Islandzkie naleśniki

Islandzkie naleśniki

Ciasto naleśnikowe i dużo kardamonu - oto typowe islandzkie naleśniki. Pyszne, rozgrzewające danie śniadaniowe z pewnością zasmakuje nie tylko mieszkańcom Islandii.

Naleśniki

Owsiane naleśniki

Owsiane naleśniki

Owies jest środkiem odżywczym bogatym w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy. Jego składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz zdrowego układu nerwowego. Warto wprowadzić go do codziennej diety.

Naleśniki

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Oprócz walorów smakowych, naleśniki z miodem, dzięki temu drugiemu składnikowi, są pożywne i bardzo zdrowe. Warto w jesienne i zimowe poranki rozpocząć od czasu do czasu dzień naleśnikowym śniadaniem.

Naleśniki

Naleśniki z cynamonem

Naleśniki z cynamonem

Wielu osobom cynamon kojarzy się świątecznie. Gdy z kuchni wydobywa się zapach smażonych czekoladowych naleśników z cynamonem, nie można się oprzeć pokusie. Apetyt na słodkie można spokojnie zaspokoić tym przepisem.

Naleśniki

Słodkie naleśniki

Słodkie naleśniki

Zwykłe naleśniki nie muszą być suchym, zapychającym ciastem. Można popuścić wodze fantazji i na przykład zrobić farsz z jabłek i jogurtu.

Naleśniki

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Warzywa, takie jak marchew, szczypior czy cebula, dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania elementów. Jeśli połączyć je w pysznym przepisie na naleśniki, to tylko palce lizać.