3 z 5Dieta bogata w fosfolipidy
Fosfolipidy stosuje się m.in. w leczeniu pomocniczym przewlekłych chorób wątroby (schorzeń wirusowych, zaburzeń lipidowych). Regenerują one uszkodzone komórki tego organu i chronią je.
Ponadto hamują stłuszczenie i włóknienie wątroby (wskutek zmniejszenia produkcji kolagenu i zwiększenia aktywności kolagenazy). Biorą też udział w trawieniu tłuszczów i wchłanianiu rozpuszczalnych w nich witamin ze spożywanych pokarmów.
Możemy suplementować fosfolipidy, jak również wprowadzić do menu produkty spożywcze, które je zawierają. Ich źródła pokarmowe to m.in. płatki owsiane, orzechy włoskie i szparagi. Żeby zadbać o kondycję wątroby, w codziennym menu powinny pojawić się też ryby, jaja, owoce morza i wątróbka. Te artykuły spożywcze także dostarczają cennych fosfolipidów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat czynników ryzyka chorób wątroby
Zobacz też: Na tydzień zrezygnowałam z szamponu. Myłam włosy sodą oczyszczoną