Kwas fosforowy - występowanie, zawartość w organizmie, inne zastosowania

Kwas fosforowy, znany jako dodatek chemiczny E-338, wchodzi w skład wielu produktów spożywczych, w tym popularnych napojów gazowanych. Kwas fosforowy jest używany jako regulator kwasowości. Kwas fosforowy występuje również naturalnie w naszym organizmie. Dlaczego więc stosowany w nadmiarze ma negatywny wpływ na nasze zdrowie?

Kwas fosforowy - występowanie

Kwas fosforowy nadaje produktom żywnościowym lekko kwaskowaty posmak. Dzięki swoim właściwościom wpływa na ich jakość i trwałość. Kwas fosforowy hamuje namnażanie się bakterii i pleśni, które często występują w napojach o dużej zawartości cukru.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Kwas fosforowy znajdziemy w surimi, mleku sterylizowanym oraz UHT, lodach, deserach, owocach kandyzowanych, przetworach mięsnych, mące, sosach czy w bulionach. Kwas fosforowy jest również dodawany przez producentów do win owocowych, miodów pitnych, napojów spirytusowych (bez whiskey) oraz izotonicznych napojów dla sportowców. Jest w składzie gum do żucia czy w przetworzonych orzechach.

Kwas fosforowy - zawartość w organizmie

Kwas fosforowy (inaczej nawozowy) jest naturalnie występującym związkiem w naszym organizmie. To składnik enzymów, zębów oraz kości. Bierze także udział w metabolizmie tłuszczów, białek oraz węglowodanów. Jego wchłanialność jest uzależniona od zapotrzebowania organizmu na kwas fosforowy w danym momencie.

Związek ten jest jednak niebezpieczny. Spożywany w nadmiarze powoduje demineralizację kości oraz inne dolegliwości. Kwas fosforowy zostaje wydalony z organizmu w postaci fosforanu wapnia, więc zbyt duża ilość E-338 w naszej diecie może skończyć się niedoborem wapnia. Kwas fosforowy uszkadza także szkliwo zębów oraz może powodować bóle brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty.

Ze względu na negatywny wpływ E-338 na kości, produktów z kwasem fosforowym w składzie szczególnie powinny unikać osoby chore na osteoporozę oraz kobiety w trakcie menopauzy. Szkodliwość kwasu fosforowego na gęstość kośćca potwierdzona została badaniami opublikowanymi w 2006 roku w magazynie „American Journal of Clinical Nutrition”.

Kwas fosforowy zaburza również prawidłową pracę nerek. Może powodować przewlekłe choroby tego układu, w tym wystąpienie kamieni nerkowych.

Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje?

Odstawienie gazowanych napojów nigdy nie jest proste. Cukier w nich zawarty wykazuje działanie uzależniające. Na początku możesz odczuwać bóle głowy i...

Badania z 2007 roku opublikowane w czasopiśmie „Epidemiology” jasno wskazują, że osoby regularnie spożywające coca-colę, są w grupie podwyższonego ryzyka zachorowalności na choroby nerek. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszczalna dzienna dawka tego związku wynosi 70 mg na każdy kilogram masy ciała.

Kwas fosforowy - inne zastosowania

Kwas fosforowy stosowany jest w produkcji nawozów sztucznych, fosforanowych powłok ochronnych na metalach oraz do wyrobu środków farmaceutycznych. Bierze udział w procesie oczyszczania soków w cukrownictwie oraz odkamienia armaturę ciepłowniczą. Kwasu fosforowego używa się go również jako płynu do lutowania oraz odrdzewiacza do stali.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 5 miesięcy temu

Barwniki i konserwanty

Komentarze (26)
~Chemik
~Chemik 7 miesięcy temu

@~Chemik: dalej kując sprawę - fosforan wapnia jak i siarczan wapnia są solami nierozpuszczalnymi w wodzie i nie mają praktycznie zastosowania w rolnictwie, co prawda można je wysiewać do gleby, ale są wtedy przyswajalne przez rośliny przez kilkadziesiąt lat (za pomocą kwasów humusowych) - praktycznie są... niepraktyczne, bo nieekonomiczne...

Odpowiedz
~a o
~a o 7 miesięcy temu

Za taki tytuł powinno się karać zakazem pisania. Autorom tego artykułu podpowiem, że w skład wielu nawozów wchodzi H2O i bardzo wiele substancji koniecznych do funkcjonowania nie tylko roślin ale też organizmu ludzkiego.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Barwniki i konserwanty
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Barwniki i konserwanty
Barwniki i konserwanty

Szkodliwe barwniki

Szkodliwe barwniki

Sztuczne dodatki przedłużają trwałość i poprawiają estetykę produktu, niestety ich wpływ na zdrowie jest szkodliwy.

Barwniki i konserwanty

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO) Odtwórz wideo

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach...

Barwniki i konserwanty

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

Otyłość Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że długotrwałe stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa przyrost masy ciała. Dowodem na to jest eksperyment na szczurach, którym przez około pół roku podawano produkty, w których znajdowała...

Barwniki i konserwanty

Zdrowy konserwant?

Wiele mówi się na temat szkodliwości środków używanych w przechowywaniu pokarmów. Według niektórych osób konserwanty mogą prowadzić do wzrostu ilości

Barwniki i konserwanty

Szkodliwe dodatki do żywności

Szkodliwe dodatki do żywności

się ich uniknąć. Trzeba się więc dowiedzieć, co kryje się pod tajemniczą nazwą E. Dodatki do żywności E Dodatki do żywności E dzielimy na: barwniki (...) żywności, kompozycje zapachowo-smakowe, związki przedłużające trwałość produktu...

Barwniki i konserwanty

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

Zwyczajowo spożywane produkty spożywcze poza dostarczaniem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszego organizmu mogą być również niestety źródłem związków charakteryzujących się właściwościami mutagennymi i rakotwórczymi. Główną...

Barwniki i konserwanty

Konserwanty E

Konserwanty to substancje przedłużające trwałość żywności, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów. Jednakże wiele substancji konserwujących (...) zakwaszającym i odkwaszającym * Czy ta znana dieta do skuteczny sposób na odkwaszenie...