Białe zęby i zdrowe szkliwo

Szkliwo jest najtwardszą tkanką organizmu ludzkiego. Pokrywa zębinę, stanowi barierę dla całego zęba.

Co wpływa na zdrowe szkliwo?

By zwiększyć jakość i twardość szkliwa, należy unikać picia gazowanych słodkich napojów, gdyż kwas fosforowy w nich zawarty wypłukuje z kości wapń.

Dobrym nawykiem jest picie soków owocowych i jedzenie owoców w ramach posiłków, gdyż wtedy kwasy szybciej się neutralizują. Ważne, by unikać jedzenia słodyczy, gdyż bakterie bytujące w jamie ustnej przetwarzają cukier w szkodliwe kwasy, które osłabiają i rozpuszczają szkliwo.

Do czyszczenia zębów najlepiej stosować szczoteczki do mycia zębów o średniej twardości, gdyż twardą można za bardzo ścierać szkliwo.

Ważne, by wzmacniać zęby dzięki zachowywaniu odpowiedniej diety, prawidłowej higieny jamy ustnej oraz co pół roku zgłaszać się na kontrolne wizyty do stomatologa.

By odbudować szkliwo, należy spożywać duże ilości produktów bogatych w wapń, m.in. mleka, jogurtów, sera żółtego, sardynek, orzechów ziemnych i laskowych. Badania wskazują, że spożycie wapnia w Polsce jest niewystarczające i zapewnia zaledwie 50 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Dlatego też wskazane jest stosowanie suplementów wapnia, by zapewnić szybko jego prawidłowy poziom w organizmie.

Dla mocnej budowy zębów ważne są także odpowiednie dawki witaminy D ‒ pomaga ją wytwarzać promieniowanie słoneczne, nie rezygnujmy więc ze spacerów, w okresie od września do kwietnia w godzinach 10-15. Jeśli jednak jesteś wtedy w pracy, wskazana jest suplementacja witaminy D.

W sytuacji, gdy nie możemy zaraz po posiłku umyć zębów, użyjmy płynu do płukania jamy ustnej lub chociaż gumy do żucia ‒ wspomaga to wydzielanie śliny, a jednocześnie jest pomocne w oczyszczeniu powierzchni zębów.

Dlaczego należy dbać o zdrowe szkliwo?

Szkliwo stanowi ochronę dla pozostałych tkanek zęba, tj. zębiny i miazgi. Dlatego ważne, by dbać o nie, gdyż nie posiada ono prawie wcale zdolności regeneracyjnych. Należy pamiętać, iż raz zniszczone będzie trudne w odbudowaniu. A słabe, uszkodzone szkliwo prowadzi do nadwrażliwości, przebarwień, chorób głębszych tkanek zęba.

Szkliwo stanowi pancerz, który ochrania ząb przed bakteriami, a zębinę przed bodźcami termicznymi. Ponadto pełni funkcję estetyczną.

Prawidłowo chronione i pielęgnowane szkliwo dzięki właściwej higienie jamy ustnej i odpowiedniej diecie sprawia, że zęby są mniej narażone na niebezpieczeństwa, takie jak: utrata twardości, rozwój demineralizacji szkliwa, przebarwienia.

Ważne, by zęby pozbawione szkliwa odbudować w gabinecie dentystycznym, aby stanowiły zabezpieczenie dla zębiny (by nie uległa zmiękczeniu) i miazgi (wtedy jest już dość późno, objawia się to silnym bólem zęba).

Jak pogodzić biel zębów i zdrowe szkliwo?

By bezpiecznie wybielić zęby, a jednocześnie nie niszczyć i nie obciążać szkliwa (które nie jest wieczne i z wiekiem się zużywa), należy stosować dobre pasty lekko wybielające, oparte na naturalnych składnikach takich jak m.in. soda oczyszczona. Niewskazane są produkty zawierające silne środki ścierne, gdyż w krótkim czasie mogą drastycznie osłabić strukturę szkliwa.

Mikroodwapnienia szkliwa spowodowane m.in. nieprawidłową dietą (dużo kwasów, cukrów ‒ co powoduje demineralizację szkliwa) można wzmocnić, stosując preparaty wapnia pochodzenia naturalnego.

Stomatolog Elżbieta Grzesiak, 2 tygodnie temu

Temat Miesiąca - Mocne i zdrowe zęby

Komentarze (2)