Niezdrowe jedzenie

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo. Każdej z nas zdarzyło się w pośpiechu sięgnąć po batonik lub dania typu fast food, ale należy pamiętać, że to niemal zupełnie bezwartościowe produkty, które są ubogie w składniki odżywcze i nie wpływają korzystnie na zdrowie.

1. Minusy niezdrowego jedzenia

Dietetycy są zgodni, że spożywanie bezwartościowych produktów przypomina budowanie domu z niskiej jakości materiałów. Jeśli robotnicy są zdolni, mogą wybudować dom o ładnym wyglądzie, ale jego struktura będzie pozostawiała wiele do życzenia. Podobnie jest z odżywianiem. Możesz codziennie stołować się w restauracjach typu fast food i wyglądać jak milion dolarów, ale niezdrowe substancje zawarte w jedzeniu zaszkodzą twojemu zdrowiu. Z czasem niedobór składników odżywczych i obecność dodatków smakowych oraz pestycydów w żywności da o sobie znać. Odżywiając się niezdrowo, zwiększasz ryzyko wystąpienia cukrzycy, choroby serca i raka.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Jak poznać, że dany produkt spożywczy jest niezdrowy? Mało wartościowa pod względem odżywczym żywność zawiera zwykle dużo pustych kalorii. Dobrym przykładem niezdrowego jedzenia są pączki, które mają około 350 kalorii pochodzących głównie z cukru i tłuszczu. Pączki nie mają w sobie witamin, minerałów i innych składników odżywczych, dlatego warto wykreślić je ze swojej diety. Kolejną cechą charakterystyczną niezdrowego jedzenia jest niska zawartość błonnika. Im mniej błonnika w jedzeniu, tym trudniej jest organizmowi pozbyć się pozostałości jedzenia po tym, jak zostało przetrawione. Problemem bywa jednak nie tylko mała zawartość składników odżywczych, ale i fakt, że niektóre produkty wręcz usuwają z organizmu cenne minerały. Pijąc słodzone napoje gazowane, przyczyniasz się do utraty wapnia z organizmu. Niekorzystne jest także spożywanie produktów, które faktycznie szkodzą zdrowiu, na przykład poprzez zawartość tłuszczów trans.

Niezdrowe przekąski
Niezdrowe przekąski

Potrzebujemy tłuszczów, aby zbudować zapasy energii, jednak bardzo często przesadzamy z ilością ich spożycia,...

zobacz galerię

2. Jakich produktów spożywczych unikać?

Jednym z najmniej zdrowych produktów są płatki śniadaniowe zawierające dużo cukru, a także ciastka, herbatniki i gotowe ciasta. Dostępne w sklepach wyroby są zwykle bogate w tłuszcze trans, sztuczne substancje smakowe, barwniki i różnego rodzaju środki konserwujące. Oprócz wspomnianych już pączków nie najlepszym wyborem są inne produkty zawierające dużo tłuszczu oraz te, które przyczyniają się do zaparć. Przewlekłe zaparcia mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Problemem mogą być również produkty zawierające duże ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest zdrowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale zbyt duże jego ilości mogą uszkodzić nerki. Należy uważać również na żywność modyfikowaną genetycznie, a także na lody i mrożone desery. Na czarnej liście niezdrowych produktów są również chipsy ziemniaczane oraz frytki. Są one przyrządzane w wysokich temperaturach, co przyczynia się do wydzielania akrylamidu, znanego czynnika kancerogennego. Niezdrowa jest także żywność przetworzona, zwłaszcza mięso pod postacią kiełbasek, parówek i konserw. Jeśli chcesz dobrze się odżywiać, zapomnij również o słodkich napojach gazowanych.

3. Jak skutecznie unikać niezdrowego jedzenia?

Ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie niezdrowego jedzenia będzie prostsze, jeśli zaczniesz planować swój jadłospis. Zastanów się, co będziesz jadła i postaraj się wybierać tylko takie dania i produkty, które są wartościowe pod względem odżywczym. Zapakuj kanapkę lub sałatkę na lunch, w ten sposób nie skusi cię czekoladowy batonik. Jeżeli wybierasz się na zakupy spożywcze, koniecznie zjedz coś przed wejściem do sklepu. Czując głód, chętniej sięgamy po kaloryczne i niezdrowe przekąski, takie jak ciastka, czekoladki i drożdżówki. Nie oznacza to bynajmniej, że musisz umartwiać się i odmawiać sobie wszystkich słodyczy. Kluczem do rozsądnego odżywiania jest dokonywanie mądrych wyborów.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego - gotowe, przetworzone produkty zastąp tymi przygotowanymi w domu. Możesz np. zrobić szybkie, proste i smaczne kokosanki. Wystarczy, że dwa białka ubijesz na sztywną pianę, dodasz do niej łyżeczkę cukru trzcinowego i 100 g wiórek kokosowych. Natępnie wyłóż masę łyżką na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika ustawionego na temp. 160 stopni Celsjusza. Po 12 minutach wyjmij kokosanki - gotowe!

Niezdrowe jedzenie jest łatwo dostępne i smaczne, jednak w kwestii odżywiania nie należy iść na łatwiznę. Jedzenie ma nam dostarczać nie tylko kalorii, ale i składników odżywczych, dlatego warto poświęcić trochę czasu i uwagi na staranne zaplanowanie swojego jadłospisu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!