Nowe badania: mięso odpowiada za epidemię otyłości

Statystyki przerażają - obecnie ponad 1,9 miliarda ludzi na całym świecie ma nadwagę, a 600 milionów walczy z otyłością. Okazuje się, że to nie tylko skutek spożywania nadmiernej ilości cukru i tłuszczu w diecie. Za problemy z wagą odpowiada także mięso.

Badania australijskich naukowców

Naukowcy z University of Adelaide w Australii odkryli, że białko w mięsie jest w takim samym stopniu odpowiedzialne za otyłość jak cukier. Wyniki badań sugerują, że w tej sytuacji każdy konsument powinien zostać ostrzeżony przed skutkami nadmiernej ilości mięsa w codziennej diecie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpośrednią przyczyną epidemii otyłości jest brak równowagi pomiędzy ilością spożywanych kalorii a ich spalaniem. WHO jest zdania, że przeciwdziałanie problemom z wagą powinniśmy rozpocząć od ograniczenia spożycia tłuszczów oraz cukru. Ostatnie badania wskazują jednak, że restrykcje powinny dotyczyć również mięsa.  

Mięso w diecie

Mięso jest cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych w diecie. Dietetycy zwracają jednak uwagę na ograniczenie spożywania mięsa przetworzonego oraz czerwonego. W ich składzie znajdują się tłuszcze nasycone – duża ilość może powodować problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Nadmierne spożywanie mięsa zwiększa także ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego czy choroby serca.

Australijscy eksperci badali zależność pomiędzy spożywaniem mięsa a otyłością aż w 170 krajach. Okazało się, że nadmiar białka z mięsa gromadzi się w tkance tłuszczowej ludzkiego ciała, tak samo jak w przypadku cukru. Wyniki są zaskakujące – u połowy osób za otyłość odpowiada cukier, natomiast u drugiej połowy – białko mięsa.

Cukier a białko w mięsie

Australijscy naukowcy nie brali pod uwagę czynników, takich jak PKB, zużywanie kalorii, poziom urbanizacji, aktywność fizyczna – które również przyczyniają się do otyłości. Po odjęciu różnic, wynikających z tych zmiennych, było jasne, że mięso i cukier są odpowiedzialne za tycie w takim samym stopniu. Badania opublikowano w magazynach "BMC Nutrition" i "Journal of Nutrition & Food Sciences".

Białko mięsa jest trawione później niż tłuszcze i węglowodany. W związku z tym energia, którą otrzymujemy, ulega następnie przemianie i gromadzi się w postaci tłuszczu. Dietetycy radzą, by nie tylko starać się unikać dużej ilości cukru w codziennej diecie, ale i zwracać uwagę na zawartość mięsa.

Komentarze (32)
~niszczu
~niszczu ponad rok temu

@~Agnieszka: A ja, przy treningach 5-6 razy w tygodniu (1-1,5h dziennie), zjadam duże ilości mięsa (drób/czerwone mniej więcej 50/50), i co? I w ciągu 10 miesięcy schudłem z 82 na 68 kg. Artykuł to bzdura - za otyłość nie odpowiada cukier, tłuszcz czy białko; za otyłość odpowiada spożywanie większej ilości kalorii niż się spala, a nie konkretny produkt/składnik. Chcesz schudnąć? - jedz mniej niż spalasz, proste.

Odpowiedz
~Duszek63
~Duszek63 ponad rok temu

A białoruscy eksperci twierdzą, że to g... prawda. Dajcie spokój... Margaryna była synonimem zdrowego odżywiania się, teraz jest "passe", to samo soja (teraz rakotwórcza) itd., napiszcie po prostu, że lobby warzywne więcej płaci...

Odpowiedz
~Tomek44
~Tomek44 ponad rok temu

Dieta moich kolegów kulturystów na redukcji: 10 jaj dziennie, 500 g mięsa (50% drób / 50% czerwone), oliwa z oliwek. Węglowodany praktycznie wyeliminowane. Chcecie zobaczyć jak wyglądają?! To co jest napisane w tym artykule to bzdury!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Mięso
Mięso

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Co jest prawdą, a co fałszem? Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze (...) jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem. Zobacz...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego, producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana (...) - mówi. Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni...

Mięso

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

stronie. Sprawdź koniecznie: Jak rozpoznać dobrą kiełbasę wędzoną? Mięso Wbrew pozorom ilość mięsa w kiełbasie nie jest taką jasną sprawą. - (...) ; Wiadomo, że im więcej mięsa tym lepiej. Jeżeli na opakowaniu mamy opis MOM, czyli...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego (...) Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym....

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa (...) światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne...

Mięso

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak, jak było wspominane wcześniej najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony (...) jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w...