Owoc kaki (persymona) - gdzie rośnie, wartości odżywcze, zastosowanie. Jak jeść kaki?
Owoc kaki to słodkie pomarańczowe owoce, które mają wiele składników odżywczych. Mają zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Inne nazwy owocu kaki to hurma, sharon oraz persymona. Jak wybrać i jeść kaki?
1. Gdzie rośnie owoc kaki?
Za ojczyznę owocu kaki uznaje się Chiny. To stamtąd dotarł do Japonii, a w XIX wieku na terenie Stanów Zjednoczonych zaczęli go uprawiać kalifornijscy rolnicy.
W dzisiejszych czasach owoc kaki jest popularny we wszystkich rejonach świata, w których ciepły klimat stwarza odpowiednie warunki dla owocujących drzew, a więc w Azji Środkowej, południowej Europie, USA oraz w Korei Południowej. Pomarańczowe owoce kaki obrastają gałęzie drzew hurmy, które sięgają nawet ośmiu metrów.
2. Wartości odżywcze owocu kaki
Persymona to roślina, która jest bogata w dobroczynne składniki, np. polifenole, kwas askorbinowy, błonnik pokarmowy czy liczne związki mineralne.
Właściwości owocu kaki to funkcje przeciwutleniające. Najwięcej cennych składników znajduje się w skórce. W chińskiej kulturze kaki używane jest w leczeniu ukąszeń przez węża, a także na wszelkie podrażnienia skóry.
Stosować można też wywar z liści kaki, który może nie tylko obniżyć ciśnienie, ale też zmniejsza krzepliwość krwi. Niektórzy twierdzą, że kaki powinni jeść pacjenci podczas kuracji nowotworowej.
Wyciąg z owoców kaki regularnie stosowany może spowodować zahamowanie namnażania się komórek rakowych w przypadku białaczki, ponieważ wywołują apoptozę, czyli śmierć komórkową.
Według badań przeprowadzonych w Japonii, wyciąg z owoców kaki (persymony), w połączeniu ze związkami polifenoli, hamował wzrost komórek rakowych białaczki limfoblastycznej T. Po trzech dniach zauważono znaczne uszkodzenia komórek nowotworowych.
Systematyczne spożywanie owocu kaki (lub napoju zrobionego z miąższu) wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego, trójglicerydów, a także nadtlenków lipidowych. W owocu kaki znajdują się także karotenoidy, które gwarantują prawidłową pracę narządu wzroku.
Kaki zawiera beta-karoten, który jest składnikiem barwnika wzrokowego. Poprawia jakość widzenia, zwłaszcza po zmroku. Beta-karoten znacznie redukuje też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a także zapobiega uszkodzeniu soczewki.
3. Na co pomaga owoc kaki?
Dzięki dużej zawartości błonnika owoc kaki doskonale wpływa na trawienie także ciężkostrawnych pokarmów, poprawia perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się uciążliwych, nawracających zaparć.
Owoc kaki może być spożywany przez osoby będące na diecie – chociaż w 100 g tego owocu znajdziemy 70 kalorii, to jego zjedzenie przyspieszy metabolizm.
Owoc kaki zadba też o piękny wygląd naszej skóry. Bogactwo przeciwutleniaczy skutecznie hamuje procesy starzenia, utrzymując cerę gładką, jędrną i nawilżoną.
4. Przeciwutleniacze w owocach
Przeciwutleniacze tworzą także barierę ochronną organizmu dla nowotworów. Najwięcej właściwości antynowotworowych przypisuje się związkowi o nazwie kwas p-kumarynowy. Badania przeprowadzone przez japońskich naukowców z Uniwersytetu Mie dowiodły, że nie pozwala on na powstawanie zmian i mutacji w komórkach DNA, które mogłyby doprowadzić do rozwoju raka, w tym białaczki limfoblastycznej.
Kwas galusowy, który zawiera owoc kaki działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, regulując jednocześnie poziom cholesterolu we krwi i nie doprowadzając do rozwinięcia się groźnych dla wątroby chorób.
5. Owoce w kosmetykach
Owoc kaki znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce. Często można go znaleźć w składzie kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej.
Można wykonać domową maseczkę ściągającą z owocu kaki. Wystarczy jego miąższ rozdrobnić widelcem, dodać białko jaja kurzego i tak powstałą papkę nałożyć na twarz. Po 20 minutach zmyć ciepłą wodą. Możemy być pewni, że po takim zabiegu skóra będzie ściągnięta, pory zmniejszone, a rozognione stany zapalne złagodzone.
6. Jak wybrać dobry owoc kaki?
Wybierając w sklepie owoc kaki, zwróćmy przede wszystkim uwagę na to, aby jego skórka była gładka, sprężysta, pozbawiona uszkodzeń i przebarwień. Najlepiej jest wybierać owoce kaki w pełni dojrzałe, jednak kupując te twardsze, możemy odłożyć je na kilka dni. W tym czasie powinny dojrzeć i zmięknąć. Owoc kaki możemy jeść na kilka sposobów. Pamiętajmy, aby owoce kaki przechowywać w lodówce – będziemy mieć wtedy pewność, że przetrwają w świeżości nawet kilka tygodni.
7. Jak jeść kaki?
Dojrzały owoc kaki najlepiej będzie przekroić na pół, a miąższ wyjadać łyżeczką. Twardsze okazy można z łatwością obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Doskonale smakują samodzielnie, ale urozmaicą też owocową sałatkę, jogurt naturalny, twarożek i naleśniki.
Kaki nadaje się także do przygotowywania dżemów, galaretek czy lodów. Możemy też zdecydować się na suszenie owocu kaki. W takiej formie doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, domowego musli czy potraw słodko-kwaśnych. Owoce kaki możemy dostać dziś w większości sklepów i supermarketów. Cena owocu kaki to ok. 5 zł za kg.