Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Owoce a dieta

Avatar placeholder
11.01.2020 23:20
Owoce a dieta
Owoce a dieta

Owoce to obowiązkowy składnik diety każdego człowieka. Stanowią cenne źródło witamin, soli mineralnych, a także substancji antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Owoce to także kalorie, dlatego należy spożywać je z umiarem.

spis treści

1. Właściwości owoców

Owoce w diecie
Owoce w diecie

Owoce powinny na dobre zagościć w naszych jadłospisach. Wybierając owoce sezonowe w rozsądnych ilościach,

zobacz galerię

Owoce zawierają wiele związków wykazujących właściwości prozdrowotne. Należą do nich witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych A, C, E, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Nadmiar rodników uszkadza tkanki i komórki. Ponadto

Zobacz film: "Warzywa i owoce idealne podczas diety"

witamina C wzmacnia odporność organizmu oraz wpływa korzystnie na tkankę kostną i łączną, gdyż warunkuje syntezę włókien kolagenowych. Najwięcej witaminy C znajduje się w czarnych porzeczkach, malinach, truskawkach, poziomkach, a także agreście. Owoce o barwie czerwonej i pomarańczowej zawierają β-karoten (prowitamina A), który jest niezbędny dla wzrostu u dzieci, warunkuje płodność, a także reguluje procesy widzenia. Dobrym źródłem witaminy A są morele, brzoskwinie i pomarańcze.

Kwas foliowy (witamina B9) jest niezbędny w procesie syntezy DNA oraz tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym. Foliany regulują podziały komórek oraz wpływają na pracę układu nerwowego. W przypadku niedoboru kwasu foliowego u kobiet w ciąży występują wady cewy nerwowej płodu. Ponadto leki antykoncepcyjne zwiększają zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Niedobór kwasu foliowego powoduje niedokrwistość megaloblastyczną, a także może przyczyniać się do siwienia. Najwięcej kwasu foliowego jest w bananach i owocach cytrusowych.

Owoce są także źródłem potasu i magnezu, które wpływają na pracę serca i mięsni szkieletowych.

2. Kaloryczność owoców

Owoce oprócz witamin i soli mineralnych dostarczają kalorii, które pochodzą głównie z węglowodanów (proste i złożone). Niektóre owoce, jak np. awokado, są również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w związku z tym powinny być spożywane w małych ilościach, zwłaszcza przez osoby z nadwagą i otyłością, a także odchudzające się.

ProduktKalorie w 100 gProduktKalorie w 100 g
Jabłko46Banan95
Gruszka54Pomarańcza44
Brzoskwinia46Grejpfrut36
Arbuz36Truskawki28
Śliwki45Awokado160
Czarna porzeczka35Winogrona69

Owoce cytrusowe stanowią częstą przyczynę alergii pokarmowych, w związku z czym powinny być ostrożnie wprowadzane do diety dziecka. Pierwszymi owocami, które wprowadza się do diety niemowlęcia są jabłka oraz banany, a następnie maliny i brzoskwinie.

Suszone owoce – winogrona, jabłka, morele, banany – powinny być spożywane zamiast słodyczy pomiędzy posiłkami, zwłaszcza wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Jednakże ilość owoców suszonych nie powinna być większa niż ta, która mieści się w garści.

Owoce to doskonałe źródło błonnika i wody. W związku z tym korzystnie wpływają na pracę jelit, chroniąc przed zaparciami oraz schorzeniami jelit – hemoroidy, nowotwory. Dieta bogata w owoce sprawia, że czujemy się lżej oraz mamy lepsze samopoczucie. Niektóre owoce, jak arbuz, pomarańcze, grejpfrut, ze względu na dużą zawartość wody skutecznie gaszą pragnienie.

Warzywa i owoce najlepiej jest spożywać na surowo, ponieważ w takiej formie zachowują najwyższą wartość odżywczą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze