Owoce a dieta

Owoce to obowiązkowy składnik diety każdego człowieka. Stanowią cenne źródło witamin, soli mineralnych, a także substancji antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Owoce to także kalorie, dlatego należy spożywać je z umiarem.

Właściwości owoców

Owoce w diecie

Owoce powinny na dobre zagościć w naszych jadłospisach. Wybierając owoce sezonowe w rozsądnych ilościach, zagwarantujemy organizmowi dużą dawkę witamin...

Owoce zawierają wiele związków wykazujących właściwości prozdrowotne. Należą do nich witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych A, C, E, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Nadmiar rodników uszkadza tkanki i komórki. Ponadto

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

witamina C wzmacnia odporność organizmu oraz wpływa korzystnie na tkankę kostną i łączną, gdyż warunkuje syntezę włókien kolagenowych. Najwięcej witaminy C znajduje się w czarnych porzeczkach, malinach, truskawkach, poziomkach, a także agreście. Owoce o barwie czerwonej i pomarańczowej zawierają β-karoten (prowitamina A), który jest niezbędny dla wzrostu u dzieci, warunkuje płodność , a także reguluje procesy widzenia. Dobrym źródłem witaminy A są morele, brzoskwinie i pomarańcze.

Kwas foliowy (witamina B9) jest niezbędny w procesie syntezy DNA oraz tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym. Foliany regulują podziały komórek oraz wpływają na pracę układu nerwowego. W przypadku niedoboru kwasu foliowego u kobiet w ciąży występują wady cewy nerwowej płodu. Ponadto leki antykoncepcyjne zwiększają zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Niedobór kwasu foliowego powoduje niedokrwistość megaloblastyczną, a także może przyczyniać się do siwienia. Najwięcej kwasu foliowego jest w bananach i owocach cytrusowych.

Owoce są także źródłem potasu i magnezu, które wpływają na pracę serca i mięsni szkieletowych.

Kaloryczność owoców

Owoce oprócz witamin i soli mineralnych dostarczają kalorii, które pochodzą głównie z węglowodanów (proste i złożone). Niektóre owoce, jak np. awokado, są również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w związku z tym powinny być spożywane w małych ilościach, zwłaszcza przez osoby z nadwagą i otyłością, a także odchudzające się.

Produkt Kalorie w 100 g Produkt Kalorie w 100 g
Jabłko 46 Banan 95
Gruszka 54 Pomarańcza 44
Brzoskwinia 46 Grejpfrut 36
Arbuz 36 Truskawki 28
Śliwki 45 Awokado 160
Czarna porzeczka 35 Winogrona 69

Owoce cytrusowe stanowią częstą przyczynę alergii pokarmowych, w związku z czym powinny być ostrożnie wprowadzane do diety dziecka. Pierwszymi owocami, które wprowadza się do diety niemowlęcia są jabłka oraz banany, a następnie maliny i brzoskwinie.

Suszone owoce – winogrona, jabłka, morele, banany – powinny być spożywane zamiast słodyczy pomiędzy posiłkami, zwłaszcza wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Jednakże ilość owoców suszonych nie powinna być większa niż ta, która mieści się w garści.

Owoce to doskonałe źródło błonnika i wody. W związku z tym korzystnie wpływają na pracę jelit, chroniąc przed zaparciami oraz schorzeniami jelithemoroidy, nowotwory. Dieta bogata w owoce sprawia, że czujemy się lżej oraz mamy lepsze samopoczucie. Niektóre owoce, jak arbuz, pomarańcze, grejpfrut, ze względu na dużą zawartość wody skutecznie gaszą pragnienie.

Warzywa i owoce najlepiej jest spożywać na surowo, ponieważ w takiej formie zachowują najwyższą wartość odżywczą.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Zdrowotne właściwości klementynek

Zdrowotne właściwości klementynek

ich skórka mocniej trzyma się miąższu. Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm (...) działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego...