Pieczywo a dieta

Pieczywo i kalorie – to pierwsze o czym myślisz, gdy chcesz przejść na dietę. Od razu postanawiasz zrezygnować z bułek i chleba. A co zamiast tego? No właśnie... Jakie pieczywo przy odchudzaniu będzie najlepsze? Odpowiadamy: zdrowe pieczywo, to takie, które jest bogate w błonnik i dostarczy naszemu organizmowi witaminy z grupy B. To oznacza, że nie każde pieczywo to tylko puste kalorie. Odchudzając się, unikaj białego pieczywa, jednak nie rezygnuj z ciemnego.

1. Najlepsze pieczywo przy odchudzaniu

Co jeść by zachować smukłą sylwetkę?
Co jeść by zachować smukłą sylwetkę? [9 zdjęć]

Racjonalny wybór Męczy cię ciągłe liczenie kalorii? Przedstawiamy produkty, które nie dodadzą ci kilogramów....

zobacz galerię

Nie wiesz jakie pieczywo przy odchudzaniu wybrać? Chcesz wybrać pieczywo, które nie jest bogate jedynie w kalorie? Nie wiesz, które pieczywo jest zdrowe i dietetyczne? Do tej pory pieczywo białe królowało na półkach sklepowych. Jednak obecnie zauważa się inną tendencję. Coraz więcej ludzi dba o to by na ich stołach pojawiało się zdrowe i dietetyczne pieczywo. Zdrowe pieczywo ma ciemny kolor, nie jest barwione karmelem i dostarcza nam wielu składników odżywczych (błonnik, witaminy z grupy B, zdrowe tłuszcze).

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Niezdrowe pieczywo

Niestety, nie każde pieczywo, na którym jest napisane, że jest zdrowe czy dietetyczne, takie w rzeczywistości jest. Czasami ciemne pieczywo ma taki kolor dzięki dodanemu do niego karmelowi. A to oznacza, że niewiele ma ono wspólnego z prawdziwym razowym chlebem. Pieczywo z dodatkiem karmelu jest pieczone z białej mąki. Jak rozpoznać zdrowe pieczywo? Sposób jest bardzo prosty. Razowe zdrowe pieczywo jest cięższe i twardsze. Dlatego przed kupieniem chleba, sprawdź jego konsystencję i wagę.

3. Zalety pieczywo razowego

Dietetyczne pieczywo jest bogate w błonnik. Właściwości błonnika są nieocenione. Ułatwia pracę układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, pomaga w odchudzaniu, hamuje uczucie głodu. Zdrowe pieczywo składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowe tłuszcze są potrzebne w okresie wzrostu. Dostarcza witaminy z grupy B, które dbają o stan nerwów, morfologię krwi i odporność.

Pieczywo razowe zawiera witaminę E i beta-karoten. Witamina E wpływa na stan skóry, błon śluzowych, płodność, mięśnie, serce. Beta-karoten wpływa na jakość wzroku. Chroni oczy przed kurzą ślepotą. Poza tym wzmacnia naszą skórę i błony śluzowe. Zdrowe pieczywo razowe dostarcza wielu pierwiastków. A jego kalorie? Prawie ich nie ma.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy