Pieczywo a dieta

Pieczywo i kalorie – to pierwsze o czym myślisz, gdy chcesz przejść na dietę. Od razu postanawiasz zrezygnować z bułek i chleba. A co zamiast tego? No właśnie... Jakie pieczywo przy odchudzaniu będzie najlepsze? Odpowiadamy: zdrowe pieczywo, to takie, które jest bogate w błonnik i dostarczy naszemu organizmowi witaminy z grupy B. To oznacza, że nie każde pieczywo to tylko puste kalorie. Odchudzając się, unikaj białego pieczywa, jednak nie rezygnuj z ciemnego.

spis treści

1. Najlepsze pieczywo przy odchudzaniu

Co jeść by zachować smukłą sylwetkę?
Co jeść by zachować smukłą sylwetkę? [9 zdjęć]

Racjonalny wybór Męczy cię ciągłe liczenie kalorii? Przedstawiamy produkty, które nie dodadzą ci kilogramów....

zobacz galerię

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Nie wiesz jakie pieczywo przy odchudzaniu wybrać? Chcesz wybrać pieczywo, które nie jest bogate jedynie w kalorie? Nie wiesz, które pieczywo jest zdrowe i dietetyczne? Do tej pory pieczywo białe królowało na półkach sklepowych. Jednak obecnie zauważa się inną tendencję. Coraz więcej ludzi dba o to by na ich stołach pojawiało się zdrowe i dietetyczne pieczywo. Zdrowe pieczywo ma ciemny kolor, nie jest barwione karmelem i dostarcza nam wielu składników odżywczych (błonnik, witaminy z grupy B, zdrowe tłuszcze).

2. Niezdrowe pieczywo

Niestety, nie każde pieczywo, na którym jest napisane, że jest zdrowe czy dietetyczne, takie w rzeczywistości jest. Czasami ciemne pieczywo ma taki kolor dzięki dodanemu do niego karmelowi. A to oznacza, że niewiele ma ono wspólnego z prawdziwym razowym chlebem. Pieczywo z dodatkiem karmelu jest pieczone z białej mąki. Jak rozpoznać zdrowe pieczywo? Sposób jest bardzo prosty. Razowe zdrowe pieczywo jest cięższe i twardsze. Dlatego przed kupieniem chleba, sprawdź jego konsystencję i wagę.

3. Zalety pieczywo razowego

Dietetyczne pieczywo jest bogate w błonnik. Właściwości błonnika są nieocenione. Ułatwia pracę układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, pomaga w odchudzaniu, hamuje uczucie głodu. Zdrowe pieczywo składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowe tłuszcze są potrzebne w okresie wzrostu. Dostarcza witaminy z grupy B, które dbają o stan nerwów, morfologię krwi i odporność.

Pieczywo razowe zawiera witaminę E i beta-karoten. Witamina E wpływa na stan skóry, błon śluzowych, płodność, mięśnie, serce. Beta-karoten wpływa na jakość wzroku. Chroni oczy przed kurzą ślepotą. Poza tym wzmacnia naszą skórę i błony śluzowe. Zdrowe pieczywo razowe dostarcza wielu pierwiastków. A jego kalorie? Prawie ich nie ma.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy