Niedobór witamin B

Niedobór witamin z grupy B wpływa niekorzystnie na zdrowie – powoduje zmiany skórne, w postaci, niedokrwistość oraz zaburzenia układu nerwowego. Najwięcej witamin z grupy B występuje w produktach pochodzenia pełnoziarnistego zwłaszcza w kaszach, a także mięsie.

1. Objawy niedoboru witamin z grupy B

Witaminy to związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór witamin to hipowitaminoza.

Tiamina – witamina B1 w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez florę bakteryjną jelit. Najwięcej witaminy B1 występuje w drożdżach oraz produktów grubego przemiału jak otręby, pieczywo razowe, płatki owsiane, kasza gryczana, oraz suche nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja. Na niedobór witaminy B1 narażone są zwłaszcza osoby spożywające produkty wysokoprzetworzone, stosujące długotrwałe diety odchudzające oraz nałogowi alkoholicy. Do objawów niedoboru tiaminy należą: brak apetytu, przemęczenie, choroba beri- beri. B1 jest inaktywowana pod wpływem wysokiej temperatury, już 15-20 minutowe gotowanie niszczy witaminę.

Zobacz film: "Niedobory witamin"

Jakie witaminy i minerały wpływają pozytywnie na pracę mózgu?
Jakie witaminy i minerały wpływają pozytywnie na pracę mózgu? [7 zdjęć]

Witamina B poprawia pamięć. Gdy czujemy się zmęczeni, może to oznaczać, że nasz organizm ma niedobór...

zobacz galerię

Ryboflawina – witamina B2 w organizmie wzmaga procesy odpornościowe, zwiększa działanie hormonów (insuliny, kortykosteronu), jest niezbędna do utrzymania sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Największe ilości witaminy B2 występują w mleku i przetworach mlecznych oraz jajach, produktach zbożowych gruboziarnistych. Do objawów niedoboru witaminy B2 należą: pękanie w kącikach ust, zapalenie języka, zapalenie skóry, łojotok. Kwas pantotenowy - witamina B5 bierze udział w wielu procesach metabolicznych, warunkuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczów Niedobór kwasu pantotenowego charakteryzuje się drażliwością, odbarwieniami skóry, łuszczeniem skóry, zmianami zapalnymi w przewodzie pokarmowym oraz przewlekłymi biegunkami.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Pirydoksamina - witamina B6, bierze udział w przemianach aminokwasów, w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Niedobór witaminy B6 ogranicza syntezę białek ustrojowych, kwasów nukleinowych, hemoglobiny oraz komórek odpornościowych.

Zobacz także:

Witamina B12 – kobalamina odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów oraz tłuszczów. Jest konieczna do prawidłowej czynności układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy B12 powoduje zahamowanie dojrzewania i rozmnażania komórek, w tym erytrocytów. Jest przyczyną zaniku błony przewodu pokarmowego, a także zmian zwyrodnieniowych rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych i ośrodkowym układzie nerwowym. Niedobór witaminy B12 prowadzi również do niedokrwistości megaloblastycznej. Źródłem witaminy B12 są mięso i jego przetwory, a także żółtko jaj. Kwas foliowy – folacyna – uczestniczy w biosyntezie kawasów nukleinowych (DNA, RNA). Niedobór kwasu foliowego w okresie rozrodczym może prowadzić do wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu oraz poronienie. Natomiast u osób dorosłych niedobór folacyny jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej oraz przedwczesnego siwienia włosów.

Prawidłowo zbilansowana dieta nie powinna być przyczyną niedoborów witamin z grupy B.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.