Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, bowiem nie tylko dostarczają energię, ale również budują tkanki i komórki. Jednakże nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do otyłości i miażdżycy. Ile tłuszczu należy więc spożywać?

Tłuszcz w diecie

Tłuszcze w diecie podstawowej powinny pokrywać około 25-30% zapotrzebowania na kalorie. Natomiast w diecie niskotłuszczowej, która jest wskazana w przypadku otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienie, miażdżyca), zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 25%.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Kalorie Ilość g tłuszczu (25%) Kalorie Ilość g tłuszczu (30%)
1200 33 1200 40
1500 42 1500 50
1700 47 1700 57
1900 53 1900 63
2000 55,5 2000 67
2200 61 2200 73
2400 67 2400 80

W przypadku niedoboru tłuszczu w diecie obserwuje się suchość skóry, stany zapalne skóry, osłabienie odporności, zaburzenia hormonalne (osłabione libido, zaburzenia miesiączkowania), bowiem kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe oraz wchodzą w skład hormonów płciowych. Natomiast w przypadku nadmiaru tłuszczu w diecie zwiększa się ryzyko zachorowania na miażdżycę, która może być przyczyną zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Źródła tłuszczu

Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne. Tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe nasycone (stearynowy, palmitynowy, masłowy), których nadmiar jest przyczyną miażdżycy. Z kolei tłuszcze roślinne zawierają kwasy nienasycone (linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy), które podnoszą odporność organizmu, poprawiają nawilżenie skóry oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu, usprawniając procesy zapamiętywania. Najlepszym źródłem tłuszczów roślinnych są oleje (olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej lniany) oraz oliwa z oliwek extra virgin. Tłuszcze nienasycone zawarte są również w orzechach laskowych, włoskich, ziemnych, migdałach oraz zarodkach pszenicznych.

| Produkt | Ilość tłuszczu w g/100 g produktu | Produkt | Ilość tłuszczu w g/100 g produktu | | Mleko 3,2% | 3,2 | Dorsz świeży | 0,7 | | Mleko 2,0% | 2 | Karp świeży | 4,2 | | Ser edamski | 23,05 | Makrela | 15,5 | | Ser twarogowy tłusty | 10,0 | Śledź | 15,4 | | Ser twarogowy chudy | 0,5 | Kasza gryczana | 3,1 | | Żółtko jaja | 28,2 | Płatki owsiane | 7,2 | | Jajko | 9,7 | Orzechy włoskie | 60 | | Mięso z kurczaka | 9,3 | Nasiona słonecznika | 43,7 | | Schab | 10 | Oliwa z oliwek | 99,5 | | Parówki | 31,5 | Margaryna | 45,0 | | Pasztet z kurczaka | 14,5 | Czekolada mleczna | 32,8 |

Wiele produktów spożywczych zawiera tłuszcz ukryty (niewidoczny). Do takich produktów należą wędliny, kiełbasy, kruche i francuskie ciasta, pączki. W związku z tym nie należy ich spożywać zbyt często, najlepiej 1 raz w tygodniu. Podczas procesów kulinarnych z przyzwyczajenia dodajemy tłuszcz np. do smażenia, zwiększając tym samym zawartość tłuszczu w daniu. Jednakże na rynku dostępne są patelnie teflonowe, na których do smażenia nie trzeba używać oleju lub smalcu. Dla osób chcących ograniczyć spożywanie tłuszczu zaleca się pieczenie na ruszcie w piekarniku lub grillowanie na grillu elektrycznym, gdyż wtedy następuje wytapianie tłuszczu ukrytego.

Komentarze (3)
Redakcja
Redakcja ponad rok temu

Szanowne Panie słusznie dziękuję za wskazanie błędu, który został już poprawiony. W poprzedniej wersji zostały podane kalorie z tłuszczu zamiast jego ilość, która powinna znaleźć się w diecie.

Odpowiedz
~Magdalena
~Magdalena ponad rok temu

Słuszna uwaga. Spożywanie tak dużych ilości tłuszczu jak podano w tabeli jest niewykonalne przy rozsądnej diecie, a przecież o zdrowe odżywianie chodzi! Sugerowanie się wartościami zamieszczonymi powyżej może tylko zaszkodzić i sporo namieszać w zdrowej diecie. Radzę wszystkim potrzebującym zweryfikować ilość spożywanych dziennie tłuszczy zgodnie ze schematem podanym przez Martę :)

Odpowiedz
~Marta
~Marta ponad rok temu

Pani Anno , Czy nie uważa Pani ,że 30% z 1200kcal to nie jest 360g tłuszczu tylko procent energetyczny. Z Pani opisu wynika ,że osoba będąca na diecie o kaloryczności powinna zjadać 360 gramów tłuszczu ...jako ,że 1g tłuszczu zawiera 9 kcal powinna Pani tą sumę 360/9 = 40 i to jest gramatura jaką powinien zjadać Kowalski

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Słodkie węglowodany

Słodkie węglowodany

W czekoladzie zawarte są węglowodany proste, czyli takie, które są najłatwiej przyswajalne przez organizm.

Żywienie

Najgorsze potrawy, które możesz otrzymać w restauracji

Najgorsze potrawy, które możesz otrzymać w restauracji

ich zapotrzebowanie. Taki posiłek to tost z bekonem. Posiada on aż 1850 kalorii oraz 6 gramów przetworzonego tłuszczu. To trzy razy więcej niż dzienny (...) tłuszczu. Zawsze wybieraj sałatki z dużą ilością warzyw, np....

Porady dietetyczne dla odchudzających się

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

soli Przeciętny człowiek znacząco przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Co więcej, wcale nie jest to wynik nadmiernego dosalania potraw. Większość (...) zaciszu. Warto również kontrolować etykiety produktów spożywczych...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne? (WIDEO)

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne? (WIDEO) Odtwórz wideo

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia. Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe...

Odchudzanie

Jak odchudzić polskie dania? (WIDEO)

Jak odchudzić polskie dania? (WIDEO) Odtwórz wideo

Jak odchudzić tradycyjne polskie dania? Ile kalorii spożywają Polacy na obiad? Czy możemy go jakoś odchudzić? Dietetyk Joanna Sobczak z Naturhouse podpowiada, jak obniżyć wartość kaloryczną tradycyjnych potraw i sprawić, by zjedzenie ich nie zagrażało...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Zapotrzebowanie na tłuszcz

| 0,7 | | Ser edamski tłusty | 23,0 | Śledź | 16,0 | Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz (...) Tłuszcze to inaczej...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Ziemniaki źródłem węglowodanów

Ziemniaki źródłem węglowodanów

Ziemniaki są źródłem cennych węglowodanów. Nie powinno ich zabraknąć w żadnej diecie.