Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, bowiem nie tylko dostarczają energię, ale również budują tkanki i komórki. Jednakże nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do otyłości i miażdżycy. Ile tłuszczu należy więc spożywać?

Tłuszcz w diecie

Tłuszcze w diecie podstawowej powinny pokrywać około 25-30% zapotrzebowania na kalorie. Natomiast w diecie niskotłuszczowej, która jest wskazana w przypadku otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienie, miażdżyca), zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 25%.

KalorieIlość g tłuszczu (25%)KalorieIlość g tłuszczu (30%)
1200 33 1200 40
1500 42 1500 50
1700 47 1700 57
1900 53 1900 63
2000 55,5 2000 67
2200 61 2200 73
2400 67 2400 80

W przypadku niedoboru tłuszczu w diecie obserwuje się suchość skóry, stany zapalne skóry, osłabienie odporności, zaburzenia hormonalne (osłabione libido, zaburzenia miesiączkowania), bowiem kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe oraz wchodzą w skład hormonów płciowych. Natomiast w przypadku nadmiaru tłuszczu w diecie zwiększa się ryzyko zachorowania na miażdżycę, która może być przyczyną zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Źródła tłuszczu

Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne. Tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe nasycone (stearynowy, palmitynowy, masłowy), których nadmiar jest przyczyną miażdżycy. Z kolei tłuszcze roślinne zawierają kwasy nienasycone (linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy), które podnoszą odporność organizmu, poprawiają nawilżenie skóry oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu, usprawniając procesy zapamiętywania. Najlepszym źródłem tłuszczów roślinnych są oleje (olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej lniany) oraz oliwa z oliwek extra virgin. Tłuszcze nienasycone zawarte są również w orzechach laskowych, włoskich, ziemnych, migdałach oraz zarodkach pszenicznych.

ProduktIlość tłuszczu w g/100 g produktuProduktIlość tłuszczu w g/100 g produktu
Mleko 3,2% 3,2 Dorsz świeży 0,7
Mleko 2,0% 2 Karp świeży 4,2
Ser edamski 23,05 Makrela 15,5
Ser twarogowy tłusty 10,0 Śledź 15,4
Ser twarogowy chudy 0,5 Kasza gryczana 3,1
Żółtko jaja 28,2 Płatki owsiane 7,2
Jajko 9,7 Orzechy włoskie 60
Mięso z kurczaka 9,3 Nasiona słonecznika 43,7
Schab 10 Oliwa z oliwek 99,5
Parówki 31,5 Margaryna 45,0
Pasztet z kurczaka 14,5 Czekolada mleczna 32,8

Wiele produktów spożywczych zawiera tłuszcz ukryty (niewidoczny). Do takich produktów należą wędliny, kiełbasy, kruche i francuskie ciasta, pączki. W związku z tym nie należy ich spożywać zbyt często, najlepiej 1 raz w tygodniu. Podczas procesów kulinarnych z przyzwyczajenia dodajemy tłuszcz np. do smażenia, zwiększając tym samym zawartość tłuszczu w daniu. Jednakże na rynku dostępne są patelnie teflonowe, na których do smażenia nie trzeba używać oleju lub smalcu. Dla osób chcących ograniczyć spożywanie tłuszczu zaleca się pieczenie na ruszcie w piekarniku lub grillowanie na grillu elektrycznym, gdyż wtedy następuje wytapianie tłuszczu ukrytego.

Polecane wideo:

Komentarze (3)
Redakcja
Redakcja

Szanowne Panie słusznie dziękuję za wskazanie błędu, który został już poprawiony. W poprzedniej wersji zostały podane kalorie z tłuszczu zamiast jego ilość, która powinna znaleźć się w diecie.

Odpowiedz
~Magdalena
~Magdalena

Słuszna uwaga. Spożywanie tak dużych ilości tłuszczu jak podano w tabeli jest niewykonalne przy rozsądnej diecie, a przecież o zdrowe odżywianie chodzi! Sugerowanie się wartościami zamieszczonymi powyżej może tylko zaszkodzić i sporo namieszać w zdrowej diecie. Radzę wszystkim potrzebującym zweryfikować ilość spożywanych dziennie tłuszczy zgodnie ze schematem podanym przez Martę :)

Odpowiedz
~Marta
~Marta

Pani Anno , Czy nie uważa Pani ,że 30% z 1200kcal to nie jest 360g tłuszczu tylko procent energetyczny. Z Pani opisu wynika ,że osoba będąca na diecie o kaloryczności powinna zjadać 360 gramów tłuszczu ...jako ,że 1g tłuszczu zawiera 9 kcal powinna Pani tą sumę 360/9 = 40 i to jest gramatura jaką powinien zjadać Kowalski

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny...

Tłuszcze

Tran a promieniowanie

Tran a promieniowanie

Promieniowanie radioaktywne to zdolność jąder atomowych do rozpadu. Radioaktywność pojawia się w przypadku wybuchów termojądrowych w elektrowniach atomowych lub wskutek wybuchu bomby atomowej czy rozpadu radioaktywnych izotopów. Oba przypadki są szkodliwe...

Tłuszcze

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Tłuszcze

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Environmental Health...

Tłuszcze

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Faza wstępna pielęgnacji włosów Przed kąpielą podgrzej nieco oliwę z oliwek w mikrofali. Wmasuj ją we włosy od cebulek aż po końcówki i pozostaw na 10 do 20 minut. Stosuj ten zabieg przed regularnym myciem głowy szamponem.Serum rozświetlające Wcierając...

Tłuszcze

Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol

Czy powinniśmy się obawiać cholesterolu? Czy to, co słyszymy o dobrym i złym cholesterolu jest prawdą? Specjaliści: kardiolog dr n. med. Piotr Gryglas i dietetyk Ula Somow mówią o tym, jak sami możemy regulować stężenie cholesterolu w organizmie.

Tłuszcze

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia. Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe omega-6...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zielone zdrowie Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są źródłem energii (...) , tym bardziej, że nie potrafi on sam ich wyprodukować lub wytwarza je w niewystarczającej...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos" - „tłuszcz". Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie (...) , ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby