Trwa ładowanie...

Podatek od cukru w Polsce coraz bliżej? Rocznie zjadamy rekordową ilość 51 kg cukru

Podatek od cukru w Polsce? W naszym kraju wzrasta liczba osób z nadwagą i otyłością. Zdaniem specjalistów winny jest cukier, którego spożywamy coraz więcej. Rocznie statystyczny Polak zjada ok. 51 kg cukru. Rząd poprzez "sugar tax” chce chronić zdrowie obywateli.

Zobacz film: "Czynnik, który zwiększa ryzyko choroby alzheimera"

1. Podatek od cukru w Polsce?

Ilość spożywanego cukru w Polsce wzrasta. Statystyczny Polak zjadł w 2018 r. rekordową jego ilość - ponad 51 kg. Jeszcze w 2015 roku na jedną osobę przypadało ok.10 kg mniej, bo 40,5 kg cukru.

Z kolei przed wojną jedliśmy go 11 kg rocznie. Specjaliści przytaczają także dane sprzed 10 lat, kiedy jedzono zaledwie 200 gramów cukru rocznie. Wynika z tego, że jemy 250 razy więcej cukru niż nasi przodkowie, co może mieć katastrofalne skutki.

W ostatnim raporcie NFZ "Cukier, otyłość - konsekwencje" (z lutego 2019 r.) alarmowano, że samo tylko spożycie napojów słodzonych cukrem przedwcześnie odbiera życie około 1,4 tys. Polakom rocznie.

Specjaliści z NFZ przewidują, że przez tzw. plagę otyłości do końca 2025 roku będzie o 941 tys. więcej osób chorych na cukrzycę, o 349 tys. więcej pacjentów zmagających się z nadciśnieniem, o 146 tys. więcej pacjentów chorujących na zwyrodnienie stawu kolanowego.

Zdaniem specjalistów rozwiązaniem tego problemu ma być podatek od cukru. Niedawno powstał dokument, który może zostać uznany za podstawę do wprowadzenia "sugar tax". Jednak nie wiadomo, jak ten podatek miałby wyglądać.

Warto przypomnieć, że pomysł wprowadzenia podatku od cukru w Polsce powraca co jakiś czas. Już pięć lat temu jedno z ministerstw rozważało opodatkowanie słodkich napojów gazowanych.

2. Cukier może być ukryty w zdrowych produktach

Za podatkiem od cukru są także dietetycy, którzy ostrzegają, że może być on ukryty w zdrowych produktach, takich jak płatki śniadaniowe, gotowe owsianki, jogurty owocowe, batoniki zbożowe i białkowe.

Cukier można znaleźć nawet w chlebie - zwłaszcza w tym ciemnym, który wypiekany może być na bazie miodu, cukru, melasy lub słodu. Cukier dodaje się niekiedy także w procesie produkcji kiełbas i wędlin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.