„Pokarm bogów”, czyli surowe kakao

Surowe ziarna kakaowca to esencja tego, co kochamy w czekoladzie. Są one bardzo bogate w wartościowe dla zdrowia substancje. Minimalizują ryzyko groźnych chorób, poprawiają nastrój i pozytywnie wpływają na stan serca.

1. Surowe kakao – co to jest?

Surowe kakao uzyskuje się z ziaren kakaowca, czyli drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Jego pozytywne prozdrowotne właściwości były znane człowiekowi od tysięcy lat. Zyskało ono nawet miano „pokarmu bogów” ze względu na bogactwo cennych składników mineralnych. W Europie znalazło się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.

2. Co zawiera surowe kakao?

Lista korzyści z ziaren kakaowca dla zdrowia jest długa. Największy plus to zawartość ogromnej ilości antyoksydantów. Substancje te chronią komórki organizmu przed wpływem wolnych rodników, które wywołują wiele groźnych dla życia chorób (m.in. nowotwory oraz choroby układu krążenia). Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata.

Zobacz film: "Kakao drożeje"

Surowe kakao zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom, cynk czy potas. Jednak ziarna kakaowca to przede wszystkim najbogatsze źródło magnezu. Pierwiastek ten jest bezcenny dla naszego organizmu, a my często cierpimy na jego niedobór. Magnez chroni serce, najważniejszy organ człowieka, oraz poprawia cyrkulację krwi. Ma duży wpływ na nasz umysł – zwiększa jego wydajność oraz łagodzi skutki stresu. Wykazuje również działanie antydepresyjne i naturalnie poprawia samopoczucie.

Czekolada uznawana jest za winną dodatkowych centymetrów w talii, jednak samo kakao zmniejsza apetyt i pozytywnie wpływa na trawienie.

Poza tym ziarna kakaowcaafrodyzjakiem, dzięki któremu zwiększa się ochota na seks. Zawierają również fenyloetyloaminę, powszechnie znaną jako chemiczny związek miłości. Substancja ta wydziela się w naszym mózgu w chwilach przyjemności oraz podniecenia seksualnego.

Shake kakaowy
Shake kakaowy

Kakao to sposób na wszystko – na przeziębienia, na rozgrzanie, a także na poprawę humoru.

zobacz galerię

3. Kakao a czekolada

Czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca. Nie ma jednak aż tak dobrych właściwości dla naszego zdrowia. Dlaczego? Ziarna tracą swoje lecznicze korzyści w procesie produkcyjnym. Obróbka termiczna „zabija” witaminy i minerały, dlatego w gotowej czekoladzie jest ich bardzo mało w porównaniu z surowym kakao.

4. Jak jeść surowe kakao?

Ziarna kakaowca mają gorzki smak, dlatego na początku mogą nam nie przypaść do gustu. W formie proszku można dodawać je do koktajli, owsianki, jogurtu. Mogą stanowić też przekąskę samą w sobie, ale można je również dorzucić do granoli.

Surowe kakao to superfood ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin, które są łatwo przyswajalne przez organizm. To produkt dla wszystkich miłośników czekolady, którzy chcą odżywiać się zdrowiej. Można je obecnie kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!