Produkty dla diabetyków

Produkty dla diabetyków to inaczej produkty spożywcze, które może jeść chory na cukrzycę. Schorzenie to należy do chorób cywilizacyjnych. Cierpiący na cukrzycę stosują preparaty insuliny, jednak, aby leczenie odniosło skutek, pacjent musi zastosować specjalną dietę.

Rodzaje cukrzycy

Istnieją trzy rodzaje cukrzycy. Pierwszy z nich nazywany jest cukrzycą typu I i wymaga ciągłego stosowania preparatów insuliny. Drugi rodzaj to cukrzyca typu II (nieisnulinozależna). W początkowym okresie choroby pacjent może się leczyć przez zastosowanie specjalnej diety. Ostatnim rodzajem jest cukrzyca, która pojawia się u kobiet ciężarnych i mija po porodzie. Zasady dietetyczne są uzależnione od tych trzech rodzajów cukrzycy.

Zobacz film: "Co to jest hipoglikemia?"

Produkty dla chorych na cukrzycę

Dieta diabetyka powinna uwzględniać wszystkie składniki pokarmowe w ilości stosownej do typu cukrzycy.

Węglowodany

Zawartość węglowodanów powinna stanowić 50-60% zapotrzebowania energetycznego. Ten stan można kontrolować dzięki znajomości pojęcia wymiennika węglowodanowego (w skrócie oznacza się go 1WW). Wymiennik węglowodanowy jest to taka ilość produktu, którą wyraża się w gramach i zawiera 10 g węglowodanów przyswajanych przez organizm, czyli 10 g czystego cukru. Dzięki temu diabetyk może urozmaicić swoją dietę. Ilość wymienników węglowodanów musi być ustalona z lekarzem. Specjalista dokonuje tego na podstawie badania poziomu cukru we krwi, dawki insuliny, które stosuje chory, wysiłku fizycznego pacjenta i schorzeń towarzyszących cukrzycy. Posiłki diabetyka powinny być komponowane w taki sposób, aby każdego dnia zawierały taka samą ilość WW, to pomaga zapobiec wahaniom cukru. Produkty dla diabetyków trzeba wymieniać w taki sposób: mleczne na mleczne, warzywa na warzywa. Chorzy na cukrzycę powinni zjadać produkty pełnoziarniste: otręby, pieczywo, kasze, z warzyw wskazane są brokuły, marchew, bakłażany, w ograniczonej ilości można spożywać takie owoce, jak jabłka, gruszki, maliny i śliwki.

Białka

Białka w diecie diabetyka powinny wynosić 12-15%. O właściwej ilości białka decyduje lekarz. U chorych na cukrzycę typu II białko nie powoduje wzrostu glikemii, a u pacjentów z niewyrównaną cukrzycą zapotrzebowanie na białko może być większe. Białka zwierzęce, które należą do pożądanych produktów dla diabetyków to: cielęcina, wołowina, królik (chodzi o chude mięso), chude wędliny, białko jaj, mleko, kefir, jogurt i chudy twaróg. Białko roślinne zalecane diabetykom to fasola, groch, soja, makarony, kasze, ryże.

Tłuszcze

Mogą stanowić najwięcej 30% w diecie. Tłuszcze w pokarmach koniecznie muszą być kontrolowane u osób z nadwagą lub otyłością. Procentowy układ tłuszczy w produktach dla diabetyków wygląda następująco: poniżej 10% smalec, masło, śmietana, w granicach od 10 do15% tłuszcze takie jak np. oliwa z oliwek, do 7% olej sojowy i słonecznikowy.

Witaminy dla diabetyków

Chorzy na cukrzycę nie wykazują większego zapotrzebowania na witaminy i sole mineralne niż zdrowi ludzie. Jednak dobrze jest, jeśli chorzy spożywają produkty bogate w witaminy A, C, E – zapobiegają one miażdżycy.

Alkohol

Diabetycy nie powinni pić alkoholu, ponieważ zwiększa on ryzyko wystąpienia hipoglikemii i jest wysokokaloryczny. Chorzy nie powinni przekraczać 15-20g czystego alkoholu, czyli mogą wypić 100 ml wytrawnego wina, 330 ml piwa i 40 ml brandy.

Słodycze

Słodycze dla diabetyków powinny być zamienione na sztuczne słodziki. Ich maksymalna dawka na dobę wynosi 200 mg.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Owoce odpowiednie dla diabetyków

Owoce odpowiednie dla diabetyków

Owoce nie dla diabetyków? Istnieje błędne mniemanie, że owoce są nieodpowiednie dla diabetyków, gdyż zawierają cukier. Jednak należy zauważyć (...) , co oznacza, że idealnie nadaje się dla diabetyków...

Owoce

Lucuma - niezwykły owoc i jego lecznicze właściwości

Lucuma - niezwykły owoc i jego lecznicze właściwości

, jednak do nas dociera częściej w formie granulatu, podobnego do brązowego cukru. Oto pięć powodów, dla których warto sięgnąć po lucumę. Dobry wybór dla diabetyków (...) węglowodanów. Oznacza to, że jest bezpieczna dla diabetyków...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO) Odtwórz wideo

niebezpieczne dla cukrzyków. W diecie diabetyków powinny dominować więc węglowodany złożone (50-60%) i produkty o niskim indeksie glikemicznym, np.: kasze (...) o wysokim IG danego produktu. Produkty...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy

Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy

zarówno u diabetyków, jak i zdrowych osób. Makaron na bazie sosu pomidorowego Sos pomidorowy jest źródłem cennego dla diabetyków likopenu. Ten silny (...) ) charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Z tego względu...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

się nawet 30 razy większe - wypełniają żołądek, dzięki czemu hamują głód i zmniejszają apetyt. Najlepiej jeść je przed posiłkiem. Dla diabetyków Nasiona (...) bazylii to idealny produkt dla diabetyków. Naturalnie obniżają...

Produkty żywnościowe

Makaron soba - alternatywa dla bezglutenowców

Makaron soba - alternatywa dla bezglutenowców

. Żywność makrobiotyczna pełna białka Makaron soba znajduje się na liście żywności makrobiotycznej. To produkty, które przygotowuje się z nieprzetworzonych (...) i bez glutenu Produkty na bazie gryki skutecznie obniżają...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

do nowotworów i zmniejszają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. Bakłażan ma także właściwości odtruwające, stanowi także idealny składnik diety diabetyków

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości gorzkiego melona

Właściwości gorzkiego melona

, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Dobry wybór dla diabetyków Gorzki melon jest z kilku powodów jednym z najlepszych owoców dla osób cierpiących