Produkty dla diabetyków

Produkty dla diabetyków to inaczej produkty spożywcze, które może jeść chory na cukrzycę. Schorzenie to należy do chorób cywilizacyjnych. Cierpiący na cukrzycę stosują preparaty insuliny, jednak, aby leczenie odniosło skutek, pacjent musi zastosować specjalną dietę.

1. Rodzaje cukrzycy

Istnieją trzy rodzaje cukrzycy. Pierwszy z nich nazywany jest cukrzycą typu I i wymaga ciągłego stosowania preparatów insuliny. Drugi rodzaj to cukrzyca typu II (nieisnulinozależna). W początkowym okresie choroby pacjent może się leczyć przez zastosowanie specjalnej diety. Ostatnim rodzajem jest cukrzyca, która pojawia się u kobiet ciężarnych i mija po porodzie. Zasady dietetyczne są uzależnione od tych trzech rodzajów cukrzycy.

2. Produkty dla chorych na cukrzycę

Dieta diabetyka powinna uwzględniać wszystkie składniki pokarmowe w ilości stosownej do typu cukrzycy.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

2.1. Węglowodany

Zawartość węglowodanów powinna stanowić 50-60% zapotrzebowania energetycznego. Ten stan można kontrolować dzięki znajomości pojęcia wymiennika węglowodanowego (w skrócie oznacza się go 1WW). Wymiennik węglowodanowy jest to taka ilość produktu, którą wyraża się w gramach i zawiera 10 g węglowodanów przyswajanych przez organizm, czyli 10 g czystego cukru. Dzięki temu diabetyk może urozmaicić swoją dietę. Ilość wymienników węglowodanów musi być ustalona z lekarzem. Specjalista dokonuje tego na podstawie badania poziomu cukru we krwi, dawki insuliny, które stosuje chory, wysiłku fizycznego pacjenta i schorzeń towarzyszących cukrzycy. Posiłki diabetyka powinny być komponowane w taki sposób, aby każdego dnia zawierały taka samą ilość WW, to pomaga zapobiec wahaniom cukru. Produkty dla diabetyków trzeba wymieniać w taki sposób: mleczne na mleczne, warzywa na warzywa. Chorzy na cukrzycę powinni zjadać produkty pełnoziarniste: otręby, pieczywo, kasze, z warzyw wskazane są brokuły, marchew, bakłażany, w ograniczonej ilości można spożywać takie owoce, jak jabłka, gruszki, maliny i śliwki.

2.2. Białka

Białka w diecie diabetyka powinny wynosić 12-15%. O właściwej ilości białka decyduje lekarz. U chorych na cukrzycę typu II białko nie powoduje wzrostu glikemii, a u pacjentów z niewyrównaną cukrzycą zapotrzebowanie na białko może być większe. Białka zwierzęce, które należą do pożądanych produktów dla diabetyków to: cielęcina, wołowina, królik (chodzi o chude mięso), chude wędliny, białko jaj, mleko, kefir, jogurt i chudy twaróg. Białko roślinne zalecane diabetykom to fasola, groch, soja, makarony, kasze, ryże.

2.3. Tłuszcze

Mogą stanowić najwięcej 30% w diecie. Tłuszcze w pokarmach koniecznie muszą być kontrolowane u osób z nadwagą lub otyłością. Procentowy układ tłuszczy w produktach dla diabetyków wygląda następująco: poniżej 10% smalec, masło, śmietana, w granicach od 10 do15% tłuszcze takie jak np. oliwa z oliwek, do 7% olej sojowy i słonecznikowy.

2.4. Witaminy dla diabetyków

Chorzy na cukrzycę nie wykazują większego zapotrzebowania na witaminy i sole mineralne niż zdrowi ludzie. Jednak dobrze jest, jeśli chorzy spożywają produkty bogate w witaminy A, C, E – zapobiegają one miażdżycy.

2.5. Alkohol

Diabetycy nie powinni pić alkoholu, ponieważ zwiększa on ryzyko wystąpienia hipoglikemii i jest wysokokaloryczny. Chorzy nie powinni przekraczać 15-20g czystego alkoholu, czyli mogą wypić 100 ml wytrawnego wina, 330 ml piwa i 40 ml brandy.

2.6. Słodycze

Słodycze dla diabetyków powinny być zamienione na sztuczne słodziki. Ich maksymalna dawka na dobę wynosi 200 mg.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!