Produkty, które ochronią cię przed udarem cieplnym
Nad Polskę nadciąga fala upałów. Coraz więcej czasu spędzamy na dworze ciesząc się z pięknej pogody, jednak może być ona dla nas niebezpieczna. Udar cieplny, nazywany także udarem słonecznym lub porażeniem słonecznym, powstaje na skutek bezpośredniego nasłonecznienia głowy i karku. W efekcie może dojść nawet do przekrwienia opon mózgowych i mózgu.
Istnieją jednak produkty spożywcze, które stanowią naturalną ochronę przed promieniowaniem UV. Sprawdźmy, które to.
1. Ogórek
To warzywo składa się w 95 proc. z wody, zatem ogórek doskonale zadba o odpowiednie nawodnienie organizmu. W 100 g znajduje się jedynie 16 kcal, co sprawia, że jest on idealnym dodatkiem do letniego menu, zwłaszcza kiedy chcemy zrzucić nieco zbędnych kilogramów.
Pamiętajmy jedynie, aby zjadać go ze skórką – to w niej znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy np. witaminy C, które chronią przed działaniem promieniowania UV, a także zapobiegają pojawieniu się raka skóry.
2. Arbuz
Ten niezwykle orzeźwiający owoc, doskonale gasi pragnienie. Ponieważ ma gładką, „woskową” skórkę, jego miąższ zachowuje niższą temperaturę niż otaczające go powietrze, a to potęguje wrażenie świeżości. Ponadto arbuz stymuluje uwalnianie potu, zatem stanowi doskonałą ochronę przed udarem cieplnym.
3. Granat
Porcja soku z granatu ma trzy razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata czy czerwone wino, które uznawane są za skarbnicę tych związków. To właśnie przeciwutleniacze w połączeniu z wodą, w którą obfitują te owoce, chronią nasz organizm przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym.
Pamiętaj jednak, że zanim kupisz w sklepie napój z granatu, trzeba sprawdzić czy mamy do czynienia z prawdziwym sokiem czy jedynie z nektarem, który jest o wiele mniej odżywczy.
4. Bazylia
Jeżeli zastanawiasz się jakie zioła wybrać dla poprawienia smaku potrawy, to podpowiadamy, że bezkonkurencyjna latem jest bazylia.
To ona zawiera duże ilości zeaksantyny, związku który jest naturalnym filtrem UV. Bazylia nie tylko wspomoże ochronę przed udarem cieplnym, ale także sprzyja zabezpieczeniu wzroku przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
5. Mięta
Mięta to jedno z najbardziej wszechstronnych ziół. Najczęściej łagodzimy nią problemy trawienne, ale także doskonale orzeźwia w upalne dni.
Wszystko dzięki mentolowi, który posiada właściwość oddziaływania na receptory zimna wywołując uczucie chłodu. Warto rano przygotować sobie dzbanek wody i dodać do niego kilka liści mięty i popijać w ciągu dnia, zwłaszcza podczas upałów.
6. Seler
Podobnie jak ogórek, seler składa się z duzej ilości wody – w tym przypadku to 96 proc. Ponadto odnajdziemy w nim sód, magnez, cynk, żelazo, fosfor, wapń, potas, nienasycone tłuszcze i wodę. To one dbają o odpowiedni poziom elektrolitów w naszym ciele, przez co chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.
7. Łosoś
Ta informacja być może cię zaskoczy, ale do grupy produktów idealnych na lato, należy także łosoś. Dzięki bogactwie kwasów omega-3, stymuluje pracę mózgu i kontroluję ośrodek głodu, pragnienia i temperaturę ciała.
Zatem latem warto wzbogacić dietę o zdrowe tłuszcze, które stymulując pracę podwzgórza, nie tylko poprawią pamięć i koncentrację, ale także ochronią organizm przed udarem cieplnym.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.