Ryba w miodowej glazurze

Ryba w miodzie to stosunkowo mało popularne w Polsce danie, ale warto dać mu szansę. Mięso ryby jest bardzo delikatne, a nietuzinkowe połączenie ryby z miodem na długo pozostaje w pamięci.

Składniki:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • sok z 2 limonek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 4 filety ulubionej ryby,
  • 1 papryka,
  • 300 g kukurydzy z puszki,
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 400 g czerwonej fasoli,
  • 3 łyżki świeżej kolendry,
  • 6 filiżanek szpinaku.
Ryba w miodowej glazurze

Zdrowotne właściwości miodu sprawią, że wykwintne danie z ryby w miodowej glazurze stanie się wartościowym posiłkiem.

Przygotowanie:

Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek, słodką paprykę, sól, kminek, pieprz i podsmażaj przez około 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzej 2 pozostałe łyżki oliwy i dodaj sok z limonki, miód, chili, sól i pieprz. Do tej mieszaniny dodaj filety z ryby i obsmażaj je w przyprawach z każdej strony przez nie dłużej niż 5 minut. Do patelni z cebulą dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Po około minucie dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Wtedy dorzuć jeszcze czerwoną fasolę i duś na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i wrzuć jeszcze kolendrę i szpinak, po czym wymieszaj. Nałóż na talerz. Drugą patelnię też zdejmij z ognia i nałóż rybę w miodowej zalewie na talerz. Skrop cytryną.

Komentarz:

Połączenie w jednej potrawie mięsa ryby i miodu daje bardzo oryginalny smak, ale także jest niezwykle zdrowe i wzmacniające nasz organizm. Danie nadaje się idealnie na eleganckie wieczorne kolacje.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 204,89 kcal
Białka 12,26 g
Węglowodany 15,82 g
Tłuszcze 10,04 g
Błonnik 5,7 g
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ryby
Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Miecznik z mango

i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym. Składniki: 300 g fileta z miecznika, 4 posiekane ząbki (...) posiekanej kolendry, 3 łyżki posiekanych liści mięty. Przygotowanie: Filet...