Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten.

Składniki:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

Najpierw umyj i utrzyj buraki. Następnie opłucz i ugotuj szparagi. Odetnij część, którą się je i wrzuć do miski. Resztę warzyw posiekaj i połącz z burakami i szparagami. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Komentarz:

Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Również sałatka ze szparagami jest ciekawym pomysłem, który ożywia naszą dietę nie tylko kolorystycznie, ale przede wszystkim zdrowotnie.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 92,2 kcal
Białka 3,0 g
Tłuszcze 5,4 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 11,2 g
Błonnik 3,2 g
Witamina C 35,6 mg
Witamina A 122,6 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!