Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Wady i zalety słodzików

Od małego jesteśmy przyzwyczajani do słodkiego smaku. Cukier jest nieodłącznym elementem naszej diety, „słodkim smakiem dzieciństwa”, kiedy to wszystko było proste i przyjemne, a dodatkowe kalorie można było „wybiegać z rówieśnikami na podwórku”. Słodki smak nie jest już dłużej zagrożeniem, jeśli zamiast cukru skorzystamy ze słodzików.

1. Zalety słodzików

  • słodziki nadają słodki smak potrawom i napojom, nie wnosząc dodatkowych kalorii do energetyczności diety,
  • jako alternatywa dla cukru ułatwiają kontrolowanie masy ciała bez konieczności rezygnowania ze słodkiego smaku,
  • substancje zawarte w słodzikach nie stanowią pożywki dla próchnicotwórczych bakterii, przez co nie zwiększają ryzyka powstawania ubytków w zębach,
  • satysfakcjonujący smak można uzyskać już po zastosowaniu niewielkiej ilości słodzika,
  • substancje stanowiące skład słodzika, pomimo słodkiego smaku, nie stymulują trzustki do wydzielania insuliny (jak to następuje po spożyciu produktów zawierających cukier), mogą więc być stosowane przez osoby chore na cukrzycę,
  • niektóre słodziki zwiększają zdolność potraw do zatrzymywania wody, przez co hamują proces wysychania,
  • zazwyczaj są tanie (ok. 3–4 zł za 100 tabletek), zajmują niewiele miejsca (poręczne opakowania),
  • występują w formie pastylek (dobre do herbaty, napojów) lub proszku (mogą być stosowane do oprószania produktów, np. truskawek),
  • niektóre substancje stosowane jako słodziki, np. poliole, występują w formie naturalnej w: śliwkach, gruszkach, jabłkach, brzoskwiniach czy figach.

2. Przeciwwskazania do stosowania słodzików

Czym można zastąpić cukier?

Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków...

Jednak jak to w życiu – nie może być zbyt kolorowo. Nie wszyscy powinni stosować słodziki. Ze słodzików powinny zrezygnować kobiety spodziewające się dziecka, małe dzieci, osoby starsze, a także osoby chore na fenyloketonurię (gdyż słodziki na bazie aspartamu są źródłem szkodliwej dla tych osób fenyloalaniny). Słodziki zawierające w swoim składzie aspartam nie powinny być również stosowane w przypadku metod kulinarnych, w których temperatura przygotowywania przekracza 100oC. Powyżej tej temperatury dochodzi do powstania szkodliwej dla organizmu diketopiperazyny (będącej produktem rozpadu aspartamu). Aspartam nie nadaje się więc do pieczenia czy słodzenia herbaty zalanej wrzątkiem (po odczekaniu kilku minut i obniżeniu temperatury napoju można zastosować go do słodzenia). Słodziki na bazie sacharyny mogą pozostawiać nieprzyjemny gorzkawo-metaliczny posmak w ustach. Nadmierne spożywanie polioli (sorbitolu, mannitolu, izomaltu, maltitolu, laktitolu oraz ksylitolu) może skutkować biegunką, jednak dotyczy to ilości 20–50 g/dobę.

Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą Montignaca wzrosło zainteresowanie fruktozą jako jedną z substancji słodzących o niskim indeksie glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny fruktozy wynosi 20, dla porównania IG glukozy to 100. Im wyższy indeks glikemiczny, tym szybciej następuje wzrost glikemii poposiłkowej (stężenia glukozy we krwi). Im szybciej wzrasta poziom glukozy we krwi, tym szybciej wydzielana jest insulina przez trzustkę, co przy częstej i nadmiernej stymulacji tego narządu może doprowadzić do uszkodzenia jego funkcji. Produkty o niskim IG przedłużają uczucie sytości. Fruktoza jest cukrem znajdującym się w owocach, występuje w naturze. Na sklepowych półkach dostępna jest pod postacią drobnych kryształków (podobnych do zwykłego cukru), niestety koszty jej zakupu są wyższe niż pozostałych słodzików czy cukru. Cena za opakowanie 500 g waha się w okolicach 7–8 zł.

Bibliografia

  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8
Katarzyna Mazowska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Piramida żywienia na diecie - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Piramida żywienia na diecie
Piramida żywienia na diecie

Wodorosty w diecie

Wodorosty są organizmami wodnymi od pokoleń stosowanymi jako składnik pokarmowy w tradycyjnej kuchni społeczności żyjących nad akwenami wodnymi. Krajami przodującymi w ilości spożywanych wodorostów są kraje Dalekiego Wschodu, Korea, Japonia, Chiny,...

Piramida żywienia na diecie

Jak rozsądnie robić zakupy spożywcze?

Często, będąc w sklepie nie zastanawiamy się, co wkładamy do koszyka. Kusi kolorowe opakowanie, znajomość marki lub przyzwyczajenie. Rzadko czytamy etykiety i nie wiele wiemy, co tak właściwie oznaczają skróty na opakowaniach. Podczas, gdy to, co włożymy...

Piramida żywienia na diecie

Pieczywo a dieta

Pieczywo i kalorie – to pierwsze o czym myślisz, gdy chcesz przejść na dietę. Od razu postanawiasz zrezygnować z bułek i chleba. A co zamiast tego? No właśnie... Jakie pieczywo przy odchudzaniu będzie najlepsze? Odpowiadamy: zdrowe pieczywo, to...

Piramida żywienia na diecie

Bakalie a zdrowie

Jedni kojarzą je ze świętami Bożego Narodzenia – kompotem z suszu, inni z keksem czy też wielkanocnym mazurkiem. Dla wielu to po prostu szybka, smaczna, chrupiąca i słodka przekąska. Mówimy o bakaliach, czyli o orzechach i suszonych owocach.

Piramida żywienia na diecie

Napoje a dieta

Dieta odchudzajaca wymaga kontroli nie tylko tego, co jesz, ale również tego, co pijesz. Niektóre napoje mogą zawierać dużo cukru i być źródłem dodatkowych kalorii, o których często zapominamy. Jeśli w ciągu dnia wypijasz dużo soków lub kolorowych...

Piramida żywienia na diecie

Produkty zakazane na diecie odchudzającej

Zdrowe odżywianie, a szczególnie dieta odchudzająca, kojarzone są z czasem wyrzeczeń i ograniczeń. Nieznajomość zasad prawidłowego odchudzania, powoduje, że często niepotrzebnie rezygnujemy z wielu pokarmów, co kończy się szybkim porzuceniem diety. W...

Piramida żywienia na diecie

Produkty zbożowe a dieta

Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywienia, ale paradoksalnie wiele osób będących na diecie w pierwszej kolejności rezygnuje z pieczywa, mąk i kasz. Ich obecność na pierwszym piętrze oznacza, że powinny pokrywać przynajmniej 50-60% dostarczanej...

Piramida żywienia na diecie

Znaczenie warzyw i owoców w diecie

Warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Ze względu na...

Piramida żywienia na diecie

Tłuszcze a dieta

Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Gram tłuszczu dostarcza, aż 9 kilokalorii, czyli ponad dwa razy więcej niż gram białka lub węglowodanów. Na diecie odchudzającej najłatwiej zmniejszyć ilość kalorii właśnie poprzez ograniczenie...

Piramida żywienia na diecie

Alkohol a odchudzanie

Alkohol i odchudzanie – zazwyczaj wykluczają się nawzajem. Jeśli odchudzamy się, lepiej unikać napojów z procentami. Alkohol to puste kalorie, a jego ilość, która jest spożywana, ma często wpływ na naszą wagę. Jednak czasami trudno wytrwać w takim...