Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest doskonałe przy wszelkich daniach w panierce, zanurzonych w płynnym cieście, pączkach czy faworkach. Niestety, deep-frying to bardzo niezdrowa metoda gotowania odradzana przez wielu lekarzy i dietetyków, propagujących zdrowy styl życia.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Smażenie w woku

Przed rozpoczęcia smażenia na tłuszczu należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć mięso lub warzywa, by uniknąć sytuacji, w której rozgrzany tłuszcz będzie tryskał na boki. Możesz pozbyć się nadmiaru wody, używając jednorazowego ręcznika papierowego lub czystego ręcznika kuchennego. W przypadku produktów mrożonych smażonych metodą deep-frying koniecznie musisz je całkowicie rozmrozić przed włożeniem na patelnię, bo może zdarzyć się tak, że na zewnątrz będą usmażone, a w środku zimne. Jeśli chodzi natomiast o produkty smażone w cieście techniką deep-frying, musisz je odsączyć z nadmiaru ciasta przed włożeniem na patelnię.

Wiele osób zadaje sobie pytanie – jak wygląda smażenie w woku i jakie są jego zalety? Smażąc w woku, najczęściej stosuje się technikę stir-frying. Pochodzi ona z Chin, a jej istotą jest smażenie na gorącym oleju z ciągłym mieszaniem w jak najmniejszej ilości czasu, by produkty mogły zachowywać swoją wartość odżywczą. Dla techniki stir-frying ważne jest ponadto, by wykorzystywać niewielką ilość tłuszczu, najlepiej oleju słonecznikowego, sojowego lub z orzeszków ziemnych. Smażenie w woku nie powinno się odbywać przy pomocy oliwy z oliwek.

Kiedy można smażyć w głębokim tłuszczu?

Dla sprawdzenia temperatury oleju najlepszy jest specjalnie przygotowany do tego termometr. Jeśli wskazuje 150-160 stopni Celsjusza, to możesz zacząć smażenie w głębokim tłuszczu. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, to temperaturę możesz sprawdzić przy pomocy kostki chleba. Optymalna temperatura do smażenia w głębokim tłuszczu jest wtedy, jeśli kostka rzucona na patelnię usmaży się w ciągu 60 sekund.

Jak smażyć na głębokim tłuszczu?

  • Jeśli do rozgrzanego oleju dostanie się parę kropel wody, natychmiast nakryj patelnię pokrywką, by w ten sposób odciąć dopływ tlenu.
  • Nie wrzucaj nigdy produktów do rozgrzanego oleju z dużej wysokości, bo może spowodować to, że oparzysz się gorącym olejem.
  • Jeśli boisz się, że olej będzie się rozpryskiwał podczas smażenia, to możesz wsypać ¼ łyżeczki soli, pamiętając jednak, że sól obniża wartość grzewczą oleju.
  • Nie wlewaj zbyt dużej ilości oleju – zachowaj odstęp 4 cm od brzegu naczynia (6 cm w przypadku większego), to pozwoli na uchronienie kuchenki przed wylewającym się na nią olejem, gdy zacznie wrzeć i bulgotać pod wpływem włożonych do niego produktów.

Smażenie w głębokim tłuszczu należy zakończyć położeniem usmażonego jedzenia na ręcznikach papierowych, by mogły obciec z nadmiaru oleju. Patelnie odstawiamy w bezpieczne miejsce, by tłuszcz mógł wystygnąć. Wskazane jest jednorazowe używanie oleju, jeśli jednak chcesz go użyć następny raz, koniecznie musisz go przefiltrować.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO)

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO) Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy...

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...