Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Smażenie w głębokim tłuszczu

Avatar placeholder
12.07.2014 19:49
Smażenie w głębokim tłuszczu
Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest doskonałe przy wszelkich daniach w panierce, zanurzonych w płynnym cieście, pączkach czy faworkach. Niestety, deep-frying to bardzo niezdrowa metoda gotowania odradzana przez wielu lekarzy i dietetyków, propagujących zdrowy styl życia.

spis treści

1. Smażenie w woku

Przed rozpoczęcia smażenia na tłuszczu należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć mięso lub warzywa, by uniknąć sytuacji, w której rozgrzany tłuszcz będzie tryskał na boki. Możesz pozbyć się nadmiaru wody, używając jednorazowego ręcznika papierowego lub czystego ręcznika kuchennego. W przypadku produktów mrożonych smażonych metodą deep-frying koniecznie musisz je całkowicie rozmrozić przed włożeniem na patelnię, bo może zdarzyć się tak, że na zewnątrz będą usmażone, a w środku zimne. Jeśli chodzi natomiast o produkty smażone w cieście techniką deep-frying, musisz je odsączyć z nadmiaru ciasta przed włożeniem na patelnię.

Wiele osób zadaje sobie pytanie – jak wygląda smażenie w woku i jakie są jego zalety? Smażąc w woku, najczęściej stosuje się technikę stir-frying. Pochodzi ona z Chin, a jej istotą jest smażenie na gorącym oleju z ciągłym mieszaniem w jak najmniejszej ilości czasu, by produkty mogły zachowywać swoją wartość odżywczą. Dla techniki stir-frying ważne jest ponadto, by wykorzystywać niewielką ilość tłuszczu, najlepiej oleju słonecznikowego, sojowego lub z orzeszków ziemnych. Smażenie w woku nie powinno się odbywać przy pomocy oliwy z oliwek.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Kiedy można smażyć w głębokim tłuszczu?

Dla sprawdzenia temperatury oleju najlepszy jest specjalnie przygotowany do tego termometr. Jeśli wskazuje 150-160 stopni Celsjusza, to możesz zacząć smażenie w głębokim tłuszczu. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, to temperaturę możesz sprawdzić przy pomocy kostki chleba. Optymalna temperatura do smażenia w głębokim tłuszczu jest wtedy, jeśli kostka rzucona na patelnię usmaży się w ciągu 60 sekund.

Jak smażyć na głębokim tłuszczu?

  • Jeśli do rozgrzanego oleju dostanie się parę kropel wody, natychmiast nakryj patelnię pokrywką, by w ten sposób odciąć dopływ tlenu.
  • Nie wrzucaj nigdy produktów do rozgrzanego oleju z dużej wysokości, bo może spowodować to, że oparzysz się gorącym olejem.
  • Jeśli boisz się, że olej będzie się rozpryskiwał podczas smażenia, to możesz wsypać ¼ łyżeczki soli, pamiętając jednak, że sól obniża wartość grzewczą oleju.
  • Nie wlewaj zbyt dużej ilości oleju – zachowaj odstęp 4 cm od brzegu naczynia (6 cm w przypadku większego), to pozwoli na uchronienie kuchenki przed wylewającym się na nią olejem, gdy zacznie wrzeć i bulgotać pod wpływem włożonych do niego produktów.

Smażenie w głębokim tłuszczu należy zakończyć położeniem usmażonego jedzenia na ręcznikach papierowych, by mogły obciec z nadmiaru oleju. Patelnie odstawiamy w bezpieczne miejsce, by tłuszcz mógł wystygnąć. Wskazane jest jednorazowe używanie oleju, jeśli jednak chcesz go użyć następny raz, koniecznie musisz go przefiltrować.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze