Sok z kalarepy - źródło zdrowia

Kalarepa to warzywo niedoceniane. A szkoda, ponieważ zawiera substancje pozytywnie wpływające na kondycję organizmu. Przede wszystkim stymuluje układ pokarmowy do lepszej pracy, a przez to ułatwia chudnięcie. Regularne jedzenie wzmacnia również układ odpornościowy, krążenia, kostny, a nawet poprawia wzrok. Nie należy zapominać o tym wartościowym warzywie, z którego można przygotować pyszny i odżywczy sok.  

1. Kalarepa - właściwości

Kalarepa jest odmianą kapusty i została specjalnie wyhodowana jako gatunek, który będzie bardziej wytrzymały i zdolny do rozwijania się w surowych i trudnych warunkach. Małe, bulwiaste warzywo otoczone jest twardymi liśćmi, które zazwyczaj nie miękną nawet po ugotowaniu.  W smaku podobna jest do łodyg brokułów, choć jest od nich nieco smaczniejsza.

Kalarepa jest wykorzystywana na całym świecie. Nie tylko ze względu na różnorodność zastosowań kulinarnych, ale także dlatego, że jest źródłem pełnowartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Zobacz film: "Soki ekologiczne"

Jest bogata w błonnik, karotenoidy, witaminy A, C, K oraz te z grupy B. Podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, zawiera antyoksydanty, które chronią przed nowotworami. Poza witaminami, znajdziemy w niej również potas, fosfor, wapń, żelazo, miedź i mangan.

(123RF)

2. Dla chorych na astmę

Wysoki poziom antyoksydantów znajdujących się w kalarepie pomaga w zwalczaniu objawów związanych z astmą i problemów z płucami.

Spożywanie świeżo wyciśniętego soku z tego warzywa będzie miało pozytywny wpływ na drogi oddechowe.

3. Obniża cholesterol

Wysoka zawartość fosforu przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Napój z kalarepy i jabłek to naturalny lek na tę dolegliwość. Nie tylko obniża stężenie cholesterolu, ale również wzmacnia układ krążenia.  

4. Na problemy z sercem

Bogactwo potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia i zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca. Warto włączyć sok z kalarepy do codziennej diety, zwłaszcza jeśli jesteśmy w grupie ryzyka zachorowania na schorzenia układu krążenia.

5. Dobra dla skóry

Witaminy i minerały zawarte w kalarepie są cenne dla osób, które mają problemy z cerą. Już jedna porcja soku z tego warzywa dziennie wystarczy, aby zauważyć zmiany i cieszyć się piękną skórą. Cera stanie się bardziej promienna, będzie miała równy koloryt, a wypryski będą szybciej się goić.  

6. Dla osób na diecie

Kalarepa jest bogata w substancje, które hamują przemianę cukrów i węglowodanów w tłuszcz. Włączenie jej do diety będzie dobrą decyzją nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także będzie pomocna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

7. Przepis na sok z kalarepy

  • średnia kalarepa,
  • 2 jabłka,
  • łyżka wyciśniętego soku z cytryny,
  • świeżo posiekana natka pietruszki.
(123RF)

8. Wskazówki

Jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie soku, umyj dokładnie warzywo, nie obierając go ze skóry, pokrój i włóż do sokowirówki lub sokowyciskarki. Dla lepszego smaku możesz używać wszystkich zielonych, ale też korzeniowych warzyw. Połącz ze świeżo wyciśniętym sokiem z jabłek i natki pietruszki. Dodaj sok z cytryny.  

Przy zakupie kalarepy warto wybrać tę młodą, cięższą, lecz o średnich rozmiarach. Warto wspomnieć, że jej czerwona odmiana jest słodsza od zielonej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!