Spadek energii i senność po lunchu? Naukowcy poznali przyczynę

Spadek energii po lunchu jest dobrze znanym zjawiskiem. W okolicy godziny 14 wielu pracowników skarży się na opadnięcie z sił, uczucie osłabienia i brak motywacji do pracy. Najnowsze badanie wykazało, że powodem takiego odczucia może być spożywanie dużych ilości białka i soli. Okazało się, że po takim posiłku, podczas gdy jelita wchłaniają treści pokarmowe, mózg zwalnia obroty.

Według naukowców z Instytutu Badawczego w stanie Kalifornia, organizm ludzki potrzebuje dużo energii w celu absorpcji przez jelita masy pokarmowej i przyswojenie składników odżywczych. Im więcej energii muszą zużyć jelita, tym większy spadek sił będziemy odczuwać po posiłku.

Naukowcy stwierdzili, że jedzenie produktów zawierających duże ilości białka i soli może potęgować ten efekt.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

Naukowcy odkryli, że przyczyną senności i spadku energii po posiłku są białko i sól w żywności
Naukowcy odkryli, że przyczyną senności i spadku energii po posiłku są białko i sól w żywności (123rf)

„Powiązanie białka z sennością po posiłku dotychczas wydawało się być tylko anegdotyczne. Nowością było zatem przeprowadzenie badań w tej sprawie” – powiedział dr William Ja, główny autor analizy.

„Różne pokarmy odgrywają odmienne role w fizjologii ssaków, ale dotychczas było bardzo niewiele badań dotyczących bezpośredniego wpływu jedzenia na uczucie senności u ludzi" - mówi dr William Ja.

Naukowcy z Kalifornii postanowili zająć się zbadaniem tej kwestii. Zgodnie z oczekiwaniami, okazało się, że po posiłku senność zwiększa się przez określony czas, aż do pewnego momentu, gdy siły i energia powracają i możemy znów normalnie funkcjonować.

Poznaj główne przyczyny odpowiedzialne za senność i zmęczenie
Poznaj główne przyczyny odpowiedzialne za senność i zmęczenie [10 zdjęć]

Typowe objawy depresji mają podłoże zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Osoby dotknięte tą chorobą mogą...

zobacz galerię

Dodatkowo wyniki wykazały, że im więcej jemy, tym bardziej jesteśmy senni i potrzebujemy więcej snu. Ku zdumieniu badaczy, białko w pożywieniu okazało się być kluczowym czynnikiem zmniejszającym pokłady energii.

Naukowcy odkryli, że białko, sól oraz ilość zjedzonego pokarmu to trzy czynniki, które mają największy wpływ na to, jak bardzo jesteśmy ospali i zmęczeni po posiłku. Natomiast cukier nie odgrywa w tym procesie większej roli.

Jak tłumaczy dr Ja, wysokie spożycie cukru u ludzi powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, po którym następuje jego spadek, dlatego senność możemy odczuwać jedynie po okresie 20-40 minut od spożytego posiłku.

Przeczytaj koniecznie

Dr Ja potwierdza, że ustalenia te odnoszą się do każdego człowieka.

„Wiemy już, że poszczególne składniki żywności mogą prowadzić do wzmożonej senności. Musimy jednak przeprowadzić więcej badań w tej kwestii, aby potwierdzić, czy związek ten jest bezpośredni” – powiedział dr Ja.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.