Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Cukier w diecie i w domu - rodzaje, właściwości, bezpieczeństwo. Czy cukier zawsze szkodzi?

 Kinga Olchowy
08.03.2021 14:58
Cukier to potocza nazwa ogólna dla węglowodanów, w rzeczywistości jednak jest to konkretna grupa słodkich substancji, wytwarzanych z niektórych roślin.
Cukier to potocza nazwa ogólna dla węglowodanów, w rzeczywistości jednak jest to konkretna grupa słodkich substancji, wytwarzanych z niektórych roślin. (123rf)

Cukier to potocza nazwa ogólna dla węglowodanów, w rzeczywistości jednak jest to konkretna grupa słodkich substancji, wytwarzanych z niektórych roślin. Jest nieodłącznym elementem diety niemal każdego człowieka na świecie, a jednocześnie jest przedmiotem sporu międy dietetykami i naukowcami. Czy cukier jest zdrowy? Krzepi jak w przysłowiu, a może to tzw. biała śmierć i powinniśmy go unikać?

spis treści

1. Czym jest cukier?

Cukier to potoczna nazwa sacharozy - jednego z węglowodanów. Występuje także pod nazwą "cukier spożywczy" lub "cukier konsumpcyjny". Sacharoa należy do grupy dwucukrów, które powstają z połączenia dwóch cząsteczek wiązaniem glikozydowym. W jej przypadku są to cząsteczki glukozy i fruktozy.

Potocznie o wszystkich węglowodanach mówi się "cukry", jednak jest to określenie mylące i nieprawidłowe. Cukrem nazywa się także wszystkie monosacharydy oraz oligosacharydy, które mają słodki smak.

Cukier wytwarza się głównie z buraków cukrowych i trzciny cukrowej poprzez proces rafinacji. W swojej naturalnej postaci przybiera formę białych kryształków lub drobno zmielonego proszku. Cukier trzcinowy ma brązowy kolor, natomiast ten z buraków jest biały. Casem kryształki cukru są bezbarwne.

Zobacz film: "Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru"

Sacharoza dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma bardzo słodki smak.

1.1. Rodzaje cukru

Cukier można podzielić ze względu na sposób produkcji i wykorystaną do niego roślinę. Budowa chemiczna każdego z cukrów z reguły jest bardzo podobna, różnią się one jednak smakiem i niektórymi właściwościami czy wartościami odżywczymi.

Najczęściej na sklepowych półkach pojawia się cukier rafinowany. Oznacza to, że w procesie produkcji został on oczyszczony i pozbawiony tzw. melasy, czyli gęstego syropu.

Cukier wytwarzany z buraków można podzielić ze względu na jego finalną postać na:

  • kryształ (najczęściej spotykan w sklepach)
  • radinafę
  • puder
  • cukier drobny
  • kandyz lodowy (najrzadziej spotykany)

Ten ostatni, kandyz lodowy, występuje w formie monokryształu i wygląda jak nieoszlifowany kamień szlachetny. Występuje także w wersji brązowej, wówczas przypomina bursztyn.

Cukier trzcinowy natomiast również ma brązową barwę i może przybierać różne formy:

  • demerara
  • muscovado
  • gur
  • panela
  • desi

Dwa pierwsze są najpowszechniej stosowane - można je spotkać na sklepowych półkach w niemal każdym markecie. Gur,panela i desi to odmiany, którę są dostępne tylko w niektórych krajach na świecie.

Na rynku istnieje także cukier waniliowy - to klasyczny biały cukier, wzbogacony aromatem wanilii. Nie należy go mylić z cukrem wainlinowym, który jest dodatkiem do wypieków, słodyczny czy naleśników. To dwie zupełnie inne substancje.

Cukier waniliowy jest drogi i posiada wysokie koszty produkcji, dlatego często prawdziwą wanilię zastępuje się aromatem.

2. Cukry a węglowodany

Mnóstwo osób nadal nazywa "cukrami" całą grupę węglowodanów, co jest błędne i może być mylące. W celu rozróżnienia tych pojęć, producenci żywności zaczęli umieszczać na swoich etykietach z wartością odżywczą dwa osobne pojęcia: węglowodany, w tym cukry.

Najpierw podaje się ogólną zawartośc węglowodanów w danym produkcie spożywczym, a następnie wydziela się szczegółową informację, ile cukrów się wśród z nich znajduje. Węglowodany same w sobie są doskonałym źródłem energii i nie należy unikać ich w diecie. Warto natomiast ograniczyć spożycie cukrów prostych, które szybko się trawią i nie mają wielu krozystnych właściwości.

2.1. Podział cukrów

Cukry, które występują w żywności, można podzielić ze względu na ich budowę i zastosowanie, są to:

  • cukry proste - to przede wszystkim glukoza i fruktoza oraz niektóre dwucukry, np. laktoza. Cukry proste występują w wielu produktach spożywczych w naturalnej lub syntetycznej postaci.
  • cukry złożone - to cukry złożone z wielu różnych cząsteczek. Zalicza się do nich na przykład skrobia, obecna w kaszach, makaronach i ryżach.
  • cukry wolne - to wszystkie substancje, które producenci dodają do swoich wyrobów samodzielnie. Służą wzmocnieniu smaku, a w naturalnych warunkach występują w niektórych koncentratach, miodzie i sokach. Często można je spotkać na etykietach pod nazwą "syrop glukozowo-fuktozowy".

3. Rola cukru w organizmie

Glukoza, czyli jeden z cukrów prostych, jest najważniejszym składnikiem naszej codziennej energii. Razem z tlenem wykorzystywana jest do tzw. oddychania komórkowego. Ważne jednak jest to, iż nasz organizm nauczył się pozyskiwać glukozę także z innych składników spożywczych, a zatem nie ma potrzeby spożywania dużych ilości czystej glukozy.

Cukry przekształcają się w procesach przemiany materii w glikogen, który odpowiada nie tylko za energię, ale także siłę mięśniową. Jest to tzw. cukier zapasowy, który organizm gromadzi w wątrobie i mięśniach. Przydaje się on przede wszystkim w przypadku sportowców, którzy potrzebują dużej dawki energii na zawodach i podczas treningów.

Dzienne zapotrzebowanie na cukier

Jak podaje WHO, każdego dnia dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to 12 łyżeczkom. Jest to dawka, która ma realne szanse na pełne wchłonięcie się do organizmu i udział w procesach metabolicznych. Dzięki temu nie powstaje nadwyżka energetyczna, organizm nie musi jej magazynować, czego efektem jest zdrowa sylwetka.

Należy jednak pamiętać, że cukry ukryte są nie tylko w kawie i herbacie. Znajdziemy je w większości produktów spożywczych, dlatego należy bardzo dokładnie czytać etykiety.

4. Wpływ cukru na zdrowie

Cukier to przede wszystkim ogromna dawka pustych kalorii, czyli takich, które nie mają dla naszego organizmu żadnej wartości. Dodają nam energii, ale nie zapewniają żadnych innych wartości odżywczych, efektem czego jest częste odczuwanie głodu.

Jedzenie cukru wywołuje szybkie skoki poziomu cukru we krwi, a zatem dieta bogata w ten składnik może przyczynić się do rozwoju cukrzycy i otylości. Badania potwierdzają, że już wypicie dwóch słodzonych napojów w ciągu dnia może zwiększyć ryzyko powstania chorób metabolicznych o kilkanaście procent.

Cukry dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia insulinooporności, która objawia się ciągłym zmęczeniem, problemami z koncentracją i szybką męczliwością podczas wysiłku fizycznego.

Dodatkowo cukier jest substancją uzależniającą, prowadzi do zaburzeń hormonalnych, rozwoju trądziku i chorób zębów. Zwiększa także stres oksydacyjny i przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych.

4.1. Indeks glikemiczny cukru

Indeks glikemiczny to wskaźnik prędkości, z jaką cukry przedostają się do naszego krwioobiegu. Aby zachować pełne zdrowie, warto stosować produkty o niskim IG, a niestety cukier do nich nie należy. Cukier stołowy ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i nie jest polecany do codziennego stosowania.

5. Cukier w kosmetyce i w chemii domowej

Cukier sprawdza się nie tylko w kuchni, ale znalazł taże szerokie zastosowanie w kosmetyce i w chemii domowej. Wymieszany z dowolnym olejem stworzy doskonały i skuteczny peeling, który można stosować na ciało oraz usta. Dodany do odżywki do włosów sprawi, że kosmyki będą miękkie i nawilżone (cukier jest naturalnym humektantem).

Pomaga usuwać także nieprzyjemny zapach ze sprzętów kuchennych, a w połączeniu z oliwą z oliwek pomaga usuwać z ubrań i mebli plamy ze smaru czy farb.

6. Zdrowe zamienniki cukru

Dietetycy są zgodni co do tego, że cukier warto jest wymieniać na jego zdrowsze zamienniki. W czołówce alternatyw dla białego cukru są szczególnie:

  • erytrytol - słodzik, który jest uważany za najbezpieczniejszy ze wszystkich dostępnych na rynku substancji słodzących. Ma roślinne pochodzenie, słodki smak, zero kalorii i zerowy indeks glikemiczny
  • syrop z agawy
  • ksylitol - równie zdrowy, co erytrytol, ale może powodować dolegliwości żołądkowe u osób, które mają problemy z układem trawiennym
  • cukier kokosowy - pozyskiwany jest z kwiatostanów palmy kokosowej, określa się go także cukrem palmowym, występuje zwykle w wersji nierafinowanej.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze