Ksyloza – właściwości i powstawanie

Ksyloza jest węglowodanem, monosacharydem, pięciowęglowym cukrem otrzymywanym przez hydrolizę roślin bogatych w hemicelulozę, takich jak trociny, słoma i kolba kukurydzy. Jakie są jej właściwości i co ma wspólnego z ksylitolem? Co warto o niej wiedzieć?

Ksyloza to monosacharyd wchodzący w skład hemiceluloz.Ksyloza to monosacharyd wchodzący w skład hemiceluloz.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest ksyloza?

Ksyloza (inaczej cukier drzewny) to węglowodan, monosacharyd wchodzący w skład hemiceluloz w postaci ksylanów, będących budulcem ścian komórkowych roślin. W przyrodzie rzadko występuje swobodnie.

Węglowodany dzieli się na trzy typy. To:

  • monosacharydy: jednocukry, cukry proste, które nie ulegają hydrolizie do prostszych cząsteczek,
  • oligosacharydy: wielocukry proste, czyli pochodne monosacharydów, zawierające wiązanie eterowe (acetalowe). W skład cząsteczki oligosacharydu może wchodzić od 2 do 9 cząsteczek monosacharydów,
  • polisacharydy: wielocukry złożone, makrocząsteczki o budowie podobnej do oligosacharydów.

Monosacharydy dzieli się w zależności od obecności grupy funkcyjnej. To aldozy (posiadające grupę aldehydową, np. ksyloza) i ketozy (zawierające grupę ketonową). Drugą grupa to liczby atomów węgla w cząsteczce (triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, itd.). Wyróżnia się:

  • triozy: aldehyd glicerynowy, dihydroksyaceton,
  • tetrozy: erutryloza, erytruloza,
  • pentozy: ksyloza, ryboza, deoksyryboza, arabinoza, liksoza, rybuloza, ksyluloza,
  • heksozy: glukoza, fruktoza, galaktoza, guloza, taloza, alloza, idoza, altroza,
  • heptozy: mannoheptuloza, sedoheptuloza.

Ksyloza jest pentozą. To rodzina organicznych związków chemicznych, cukry proste zawierające pięć atomów węgla w cząsteczce. Do pentoz należą:

składniki kwasów nukleinowych:

  • ryboza, która występuje np. w rybonukleozydach, rybonukleotydach i RNA,
  • deoksyryboza, obecna np. w deoksyrybonukleozydach, deoksyrybonukleotydach i DNA,

inne pentozy:

  • arabinoza, która występuje w gumie arabskiej i innych w gumach roślinnych, składnik glikoprotein,
  • ksyloza, występując w gumach roślinnych, składnik glikoprotein,
  • liksoza, która występuje w mięśniu sercowym, składnik liksoflawiny,
  • rybuloza. To metabolit pośredni w szlaku pentozofosforanowym,
  • ksyluloza. To izomer L to metabolit pośredni w szlaku kwasu uronowego.

Najważniejsze znaczenie z monosacharydów mają pentozy i heksozy.

Właściwości ksylozy

Cukier drzewny należy do cukrów prostych, pięciowęglowych (zawiera pięć atomów węgla, glukoza i fruktoza zawierają ich sześć). W temperaturze pokojowej jest to biała substancja krystaliczna, łatwo rozpuszczalna w wodzie, etanolu i benzynie. Jej wzór sumaryczny - C5H10O5.

Cukier drzewny jest obecny między innymi w jagodach, brokułach, szpinaku i gruszkach. Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. To środek wykorzystywany do konserwowania owoców, produkcji lodów i wyrobów cukierniczych, a także polepszacz smaku i zapachu żywności, suplement diety.

Ksyloza jest także składnikiem testów diagnostycznych oraz substancją grzybobójczą i antybakteryjną, skuteczną w zwalczaniu chorób jamy ustnej oraz nowotworów jelita.

Powstawanie ksylozy

Aby otrzymać z tkanek roślin ksylozę, należy oddzielić od nich hemicelulozy. Rozdrobione tkanki roślinne poddaje się działaniu rozcieńczonych zasad, w których się dobrze rozpuszczają. Potem zakwasza się je i poddaje hydrolizie enzymatycznej lub w warunkach silnie kwaśnych. Po oczyszczeniu i wykrystalizowaniu otrzymuje się ksylozę.

Ksylozę produkuje się z łykowatych części roślin (zwłaszcza łodygi kukurydzy), drewna, wytłoków trzciny cukrowej, słomy z owsa lub ryżu czy łuski nasion bawełny.

Ksyloza a ksylitol

Ksyloza często pojawia się w kontekście ksylitolu. Czy istnieje między nimi jakiś związek? Okazuje się, że tak: ksylitol to produkt zredukowania ksylozy.

Ksylitol (znany jako cukier brzozowy, E967) to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku (cukrol) i zredukowana pochodna ksylozy.

Jest traktowany jako zamiennik białego, „zwykłego” cukru. Swą popularność i uznanie zawdzięcza wyjątkowym właściwościom. Nie posiada nieprzyjemnego posmaku. Ma zbliżoną słodkość do sacharozy, a przy tym bardzo niski indeks glikemiczny (IG 8) i stosunkowo niedużo kalorii. W 100 gramach ksylitol dostarcza 240 kalorii, a porcja 100 g cukru spożywczego - 405 kalorii.

Ponieważ ksylitol w niewielkim stopniu przyczynia się do uwalniania insuliny, stosuje się go w żywności dla diabetyków. Co interesujące, jego spożycie, w przeciwieństwie do sacharozy, nie tylko nie prowadzi do rozwoju próchnicy zębów, ale może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej oraz pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej