Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Ksylitol – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Avatar placeholder
31.01.2024 16:50
Ksylitol do złudzenia przypomina "zwykły cukier"
Ksylitol do złudzenia przypomina "zwykły cukier" (Adobe Stock)

Ksylitol, zwyczajowo nazywany cukrem brzozowym, to naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Jest zdrowszą alternatywą dla sacharozy i syropów glukozowo – fruktozowych stosowanych w diecie oraz przemyśle spożywczym. Czy ksylitol jest bezpieczny dla osób z cukrzycą? Czy jest zdrowy?

spis treści

1. Co to ksylitol?

Ksylitol, znany także jako cukier brzozowy, to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Z chemicznego punktu widzenia jest to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku (cukrol) i zredukowana pochodna ksylozy. Nie jest cukrem, lecz alkoholem cukrowym.

Jakie cechy ma ksylitol? Do złudzenia przypomina „zwykły cukier”. To biały, krystaliczny proszek bez zapachu, o słodkim smaku bez posmaku. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i odporny na działanie wysokich temperatur. Nie podlega procesowi karmelizacji.

Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory brzozy, ale w naturze występuje również w wielu owocach (np. śliwkach, truskawkach, malinach) i warzywach (np. kalafiorze) oraz w grzybach. Co ciekawe, jest także wytwarzany w organizmie człowieka w procesach trawienia.

2. Jak powstaje ksylitol?

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Niegdyś surowcem do pozyskiwania ksylitolu było drewno brzozowe. Obecnie wytwarza się go w procesie obróbki chemicznej także z innych drzew liściastych lub kukurydzy. Na skalę przemysłową ksylitol otrzymywany jest z ksylozy nazywanej cukrem drzewnym, która jest szeroko rozpowszechniona w świecie roślin.

Warty szczególnej uwagi jest ksylitol fiński. W Finlandii cukier brzozowy produkowany jest z masy drzewnej drzew liściastych, która poddawana jest różnym procesom chemicznym. Co ważne wyjściowy surowiec nie jest modyfikowany genetycznie. To przekłada się na jego jakość, ale i dość wysoką cenę.

Tańszy – ale i gorszej jakości – jest ksylitol chiński, który produkuje się z kolb kukurydzy (mogą być modyfikowane genetycznie), które są poddawane procesom biotechnologicznym z wykorzystaniem drożdży lub bakterii.

3. Zastosowanie ksylitolu w diecie i przemyśle

Ksylitol znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Opatruje się go symbolem E967 i używa do słodzenia. To zamiennik cukru i syropów glukozowo-fruktozowych (słodzik) głównie gum do żucia, ale także słodyczy (np. cukierków), przetworów mlecznych i owocowych. To również polepszacz barwy i trwałości produktów spożywczych.

Na co dzień ksylitol można stosować tak, jak zwykły cukier do słodzenia:

  • kawy, herbaty, kompotów,
  • deserów i ciast (z wyjątkiem ciasta drożdżowego, ponieważ nie wyrastają na nim drożdże),
  • przetworów owocowych, takich jak dżemy, marmolady czy konfitury, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci właściwości.

4. Właściwości zdrowotne ksylitolu

Jakie są korzyści zdrowotne związane z używaniem ksylitolu? Okazuje się, że jest ich całkiem sporo.

Ksylitol a cukrzyca

Choć ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, w przeciwieństwie do niego zawiera aż o 40 procent mniej kalorii (kaloryczność ksylitolu wynosi 2,4 kcal na 1 g). Co nie mniej istotne, posiada także zdecydowanie niższy indeks glikemiczny (IG=8).

Ponieważ ksylitol jest metabolizowany z niewielkim udziałem insuliny, jego spożycie prowadzi do niższego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż spożycie cukru, przez co nie wywołuje nagłego wyrzutu insuliny. Z tego powodu poleca się go osobom, które zmagają się z insulinoopornością i cukrzycą oraz odchudzającym się i dbającym o linię.

Wiele osób, dla których ważna jest zarówno kaloryczność, jak i indeks glikemiczny produktu spożywczego, także słodzika, zastanawia się, co jest lepsze: erytrol czy ksylitol? Diabetykom poleca się erytrytol, który nie dostarcza kalorii. Ma jednak wady: może powodować uczucie chłodu w ustach, a i nie jest bardzo słodki (trzeba go więcej użyć).

Ksylitol w profilaktyce próchnicy

Warto wiedzieć, że ksylitol, w odróżnieniu od zwykłego cukru, nie ma działania próchnicotwórczego. Ma to związek z tym, że nie jest przekształcany przez bakterie bytujące w jamie ustnej do kwasów szkodliwie działających na zęby, ponieważ nie ulega fermentacji w jamie ustnej.

Co więcej, spożywanie ksylitolu może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej, poprawia mineralizację szkliwa i przywraca równowagę zasadowo-kwasową ustach i przeciwdziała rozwojowi bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.

Ponieważ ksylitol stymuluje produkcję śliny, zapobiega kserostomii (suchość błony śluzowej jamy ustnej). Co więcej, może pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida.
Ksylitol a zdrowie jelit

Ksylitol jest także prebiotykiem, który wspiera mikroflorę jelit, niezbędną dla dobrego trawienia i odporności organizmu. Jak to możliwe?

Część ksylitolu niepodlegająca metabolizmowi stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które podczas procesów fermentacyjnych obniżają pH panujące w jelicie. To:

  • hamuje namnażanie się bakterii chorobotwórczych,
  • poprawia wchłanianie innych ważnych dla organizmu składników, w tym jonów wapnia.

5. Wady ksylitolu

Światowe organizacje i instytucje zgodnie uznają ksylitol za bezpieczną substancję, którą można stosować na co dzień, a i wykorzystywać w przemyśle zarówno spożywczym, jak i farmaceutycznym.

Ksylitol nie ma zbyt wielu wad, niemniej warto o nich wiedzieć. Przede wszystkim należy spożywać go z umiarem. Okazuje się bowiem, że konsumowanie go w zbyt dużych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający. Ksylitol nie powinien być spożywany w ilości większej niż 100 g na dobę. Najbezpieczniej jest nie przekraczać 0,5 g ksylitolu na kilogram masy ciała na dobę.

Ksylitol należy ostrożnie stosować u małych dzieci oraz osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Jakie są potencjalne skutki uboczne spożycia ksylitolu? Cukier brzozowy może wywołać wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę.

Inną wadą ksylitolu jest jego cena. Ta potrafi być nawet 10-krotnie wyższa niż zwykłego cukru. Trudniej też go kupić niż klasyczny cukier, niemniej nie jest to specjalnie trudne.

6. Gdzie kupić produkty zawierające ksylitol?

„Cukier brzozowy” jest dostępny zarówno w sklepach stacjonarnych (delikatesy, sklepy spożywcze, sklepy ze zdrową żywnością), jak i internetowych. Kupując produkt warto zdecydować się na ten pochodzący z Finlandii, nie Chin.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze