Dieta w osteoporozie

Czynniki ryzyka z tej grupy powinny być znane przez każdego pacjenta. Możemy je modyfikować, czyli kontrolować czyhającą na nasze kości osteoporozę. Znajdują się tu nie tylko znane wszystkim przyczyny chorób układu krążenia, ale także specyficzne czynniki dietetyczne.

1. Zawartość wapnia w diecie

Głównym składnikiem naszych kości jest wapń. Podaż tego składnika ma ogromne znacznie na pojawienie się osteoporozy, a także na przebieg stwierdzonej już choroby.

Do 10. roku życia nasz organizm potrzebuje 800 mg wapnia na dobę, w wieku dojrzewania ta ilość wzrasta do 1000 mg. Najwięcej wapnia powinny spożywać kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią (1500 mg/dobę).

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Jeśli dieta nie dostarcza wapnia w odpowiedniej ilości, jest on uwalniany z kości, które w tym przypadku stanowią magazyn wapnia. Wapń jest pierwiastkiem niezbędnym do:

  • prawidłowego funkcjonowania mięśni,
  • skurczu mięśnia sercowego,
  • przewodzenia impulsów elektrycznych,
  • wydzielania hormonów,
  • aktywacji płytek krwi.

2. Witamina D i fosfor w diecie

Witamina D dostarczana jest do organizmu w diecie. Ergokalcyferol znajduje się w drożdżach i roślinach, a cholekalcyferol zawarty jest w mięsie rybim.

W organizmie człowieka (nerka i skóra) pod wpływem enzymów oraz przy udziale promieniowania ultrafioletowego powstaje aktywna forma witaminy D - cholekalcyferol. Aby zapewnić sobie optymalną dawkę promieniowania UV, czyli umożliwić syntezę odpowiedniej ilości cholekalcyferolu, należy przez 15 minut, 2-3 razy w tygodniu przebywać na słońcu. Dotyczy to okresu od czerwca do września, natomiast w pozostałe miesiące należy uzupełniać niedobory odpowiednią dietą.

Wraz z wapniem w kościach występuje fosfor. Między tymi dwoma pierwiastkami musi istnieć równowaga. Zarówno nadmiar, jak i niedobór fosforu mają negatywny wpływ na układ kostny.

Niedostateczna podaż białka powoduje zaburzenia wchłaniania wapnia, ale zbyt duża ilość potraw wysokobiałkowych przyczynia się do rozwoju osteoporozy.

3. Czynniki ryzyka osteoporozy

Dym nikotynowy nie ma żadnych pozytywnych efektów zdrowotnych także w przypadku osteoporozy. Palacze mają mniejszą zdolność do syntezy witaminy D.

Alkoholizm jest chorobą przyczyniającą się do powstawania niedoborów pokarmowych. Istnieją jednak badania, które potwierdzają, że niewielka ilość alkoholu usprawnia gospodarkę hormonalną u kobiet i wpływa korzystnie na układ kostny.

Kawa ma niekorzystne działanie na gospodarkę wapniową, szczególnie przy niedostatecznej podaży tego pierwiastka.

  • Siedzenie, brak ruchu

Wysiłek fizyczny mobilizuje osteoklasty i osteoblasty do pracy. Utkanie kostne dostosowuje się do naprężeń i wzmacnia kość w najbardziej newralgicznych punktach. Długotrwałe unieruchomienie, np. w czasie ciężkiej, przewlekłej choroby lub po złamaniu, zwiększa ryzyko osteoporozy.

Następny artykuł: Dieta na zdrowe kości

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!