Suplementy pod lupą. Kwas foliowy i witamina B12 mogą powodować raka jelita grubego
Zalecane ciężarnym i osobom, które unikają mięsa w diecie. Tymczasem zdaniem holenderskich badaczy ich suplementacja może zwiększać ryzyko zachorowania na raka, w tym szczególnie na raka jelita grubego.
1. Witaminy z grupy B a rak jelita grubego
Na łamach "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" ukazały się wyniki badań nad potencjalnym wpływem witaminy B12 i witaminy B9, zwanej kwasem foliowym, na rozwój wszystkich rodzajów nowotworów (poza rakiem skóry).
W tym celu dokonano oceny 2500 badanych, którzy suplementowali obie witaminy przez okres dwóch do trzech lat. Część grupy zażywała codziennie kwas foliowy (400 mikrogramów) i witaminę B12 (500 mikrogramów), podczas gdy reszta przyjmowała placebo. Holenderski Rejestr Nowotworów ocenił dane przy użyciu Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób. Wnioski były zaskakujące. Okazało się, że suplementacja tych witamin wiąże się zarówno z podwyższonym ryzykiem zachorowania na jakikolwiek typ raka, jak i znacząco wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Jak interpretować te wyniki badań w świetle osób mogących mieć niedobory witaminy B12 czy przyszłych mam, którym zaleca się suplementację kwasu foliowego nawet na kilka miesięcy przed zajściem w ciążę.
2. Czy suplementowanie witamin może szkodzić?
Naukowcy zaznaczyli, że wyniki badań wymagają potwierdzenia, ale zasadnym byłoby unikanie suplementacji witaminy B9 i B12 bez wyraźnych wskazań lekarskich.
Ale jedno z wcześniejszych badań w "Cancer Epidemiology" wykazało, że suplementacja kwasu foliowego w czasie ciąży nie wiązała się z ryzykiem zachorowania na nowotwór. Ponieważ w tym okresie zapotrzebowanie na witaminę B9 wzrasta nawet do 600 mikrogramów dziennie, to wydaje się, że suplementacja kwasu foliowego jest niezbędna.
Jednak w odniesieniu do witaminy B12 wyniki badania są niejednoznaczne. Uczestnicy zażywali 500 mikrogramów B12 dziennie, podczas gdy Referencyjne Wartości Spożycia (RWS) mówią o dawce 2,4 mikrograma dziennie! Może to oznaczać, że w toku badania uczestnicy zażywali toksyczne dawki witaminy B12.
3. Suplementować czy nie?
Jak to jest zatem z zażywaniem suplementów witaminowych? W tej kwestii warto zaufać lekarzowi i wynikom badań. One wskażą, czy mamy niedobory, które należy uzupełnić za pomocą suplementacji.
Jeśli jednak nasza dieta jest zróżnicowana, ryzyko niedoborów jest niewielkie, zwłaszcza że wiele produktów spożywczych jest fortyfikowanych – m.in. żelazem, witaminą B12 czy kwasem foliowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.