Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Tajemniczy dodatek do jajek przyspiesza metabolizm nawet o 25 proc.! Co to takiego?

Avatar placeholder
14.04.2021 09:53
Zdrowy dodatek do kanapki z jajecznicą
Zdrowy dodatek do kanapki z jajecznicą (Pixabay.com)

Amerykańska szefowa kuchni i blogerka kulinarna Ree Drummond zaprezentowała ostatnio bardzo ciekawy sposób spożywania jajek, dzięki któremu nasz metabolizm może przyspieszyć nawet o 25 proc.! Ree podzieliła się "tajnym" składnikiem, który dodaje do swojej kanapki z jajkiem. Zamiast stopionego sera czy keczupu, urozmaica ona swoje danie... musztardą.

spis treści

1. Nietypowy przepis Ree

Ree zaczyna od rozbełtania jajek z masłem oraz dodania odrobiny ostrego sosu chili, soli i pieprzu. Następnie rozprowadza nieco musztardy Dijon na kawałku żytniego tostu i nakłada na niego jajecznicę. Całość posypuje świeżym szczypiorkiem. Jeśli lubicie przyprawy na bazie octu, śmiało możecie dodawać je do swojego śniadania, np. jajecznicy. Dzięki temu wasze potrawy nie tylko nabiorą bardziej wyrazistego smaku, ale też zyskacie wymierne korzyści zdrowotne.

Według badań Instytutu Politechnicznego z Oxfordu w Anglii, kapsaicyna i izotiocyjaniany allilu - fitochemikalia, które nadają musztardzie jej charakterystyczny ostry smak, mogą okazać się pomocne w spalaniu tłuszczu. Jak wykazały badania, zwiększają one metabolizm nawet o 25 proc. w ciągu niespełna kilku godzin po zjedzeniu zaledwie jednej łyżeczki!

Przeczytaj również:

Zobacz film: "Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?"

2. Kilka słów o musztardzie Dijon

Musztarda Dijon, co ciekawe, jest obecnie produkowana głównie poza francuskim miastem Dijon. Jej początki sięgają 1865 roku, kiedy to Jean Naigeon stworzył tradycyjną recepturę tej niezwykle pikantnej, żółtej musztardy. Zamiast octu, Naigeon użył verjuice (tzw. zielony, kwaśny sok z niedojrzałych winogron). W skład musztardy Dijon wchodzi również tradycyjne wino z Burgundii oraz białe wino. Jest ona wytwarzana wyłącznie z brązowej gorczycy modrej (Brassica juncea).

Być może musztarda ta nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych, ale za to ma bardzo mało kalorii. W jednej łyżce stołowej musztardy Dijon jest tylko 15 kcal. Dla porównania, keczup zawiera 19 kcal a majonez aż 94 kcal na jedną łyżkę stołową!

3. Jakie są zalecenia lekarzy dotyczące spożywania jajek?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w diecie dorosłego i zdrowego człowieka może znaleźć się nawet dziesięć jajek tygodniowo (liczba ta zawiera także jajka użyte do przyrządzania np. makaronów, kotletów, ciast). Polscy lekarze są jednak bardziej ostrożni, a zgodnie z ich zaleceniami, odpowiednia porcja to ok. pięciu jajek na tydzień.

Jeśli jesteś wielbicielem jajek, zastosuj się do jednej zasady. Im mniej tłuszczów zwierzęcych i tłustych serów, a więcej warzyw, owoców i chudego nabiału, tym częściej możesz pozwolić sobie na danie składające się z tego produktu.

4. Jakie wartościowe substancje potrzebne naszemu organizmowi zawarte są w jajkach?

Jest to przede wszystkim białko. Zawiera ono witaminy z grupy B oraz sole mineralne. Jego najcenniejszym bogactwem są aminokwasy. Szczególnie ważne dla naszego organizmu są bakteriobójcze lizozymy. Są one wykorzystywane przy produkcji szczepionek. Co ciekawe, białko jaj jest bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, bo aż w 94 proc.

Żółtko natomiast jest źródłem witamin A, D i PP. Zawiera również witaminy z grupy B. Składnikami żółtka są: łatwo przyswajalne żelazo, potas, sód, magnez, siarka i chlor, a także ok. 30 proc. tłuszczu. Skorupka, która chroni jajko, składa się głównie z wapnia. W postaci wysuszonej i zmielonej jest skutecznym lekiem na osteoporozę.

7 powodów, dla których warto jeść jajka
7 powodów, dla których warto jeść jajka [8 zdjęć]

To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono,

zobacz galerię

Tłuszcze zawarte w jajkach to przede wszystkim tłuszcze nienasycone. Mają działanie przeciwmiażdżycowe, są korzystne dla człowieka. Istotne są również kwasy tłuszczowe zawarte w żółtku.

Wiele osób uważa, że wysoki poziom cholesterolu we krwi jest spowodowany częstym spożywaniem jajek. Jak wykazały badania, cholesterol zawarty w jajkach nie wpływa jednak na wzrost poziomu cholesterolu w naszym organizmie, a jego działanie zostaje niwelowane przez lecytynę będącą składnikiem żółtka.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze