Trwa ładowanie...

Czy istnieje różnica między jajkami białymi i brązowymi?

Jajka są zdrowe i co do tego nikt już raczej nie ma wątpliwości. Jednak wiele osób nadal zastanawia się, czy kolor skorupki jajka ma znaczenie. Jedni uważają, że jajka brązowe są lepsze i smaczniejsze, a inni, że kolor jajka to kwestia genów i lepiej zwracać uwagę na oznaczenia na jajku niż odcień skorupki. A więc jak jest naprawdę i z czego wynika różnica w cenie?

Zobacz film: "Kurze, strusie i przepiórcze. Które jajko do czego?"

Kupując jajka, niewątpliwie szybko zauważymy, że brązowe jajka prawie zawsze kosztują więcej niż białe. Choć niektórzy uważają, że jest to spowodowane tym, że brązowe jajka są lepsze niż białe, to okazuje się, że prawda jest zupełnie inna.

Choć teorii na ten temat jest wiele, wytłumaczenie jest bardzo proste. Kolor skorupki jajek zależy od rodzaju kury, która je znosi. Kury o białych piórach z białymi płatkami uszu znoszą białe jajka, a czerwone kury z czerwonymi płatkami uszu znoszą brązowe.

Wyższa cena jajek brązowych nie wynika z ich wartości odżywczych
Wyższa cena jajek brązowych nie wynika z ich wartości odżywczych (123rf)

Ponieważ brązowe jaja zazwyczaj są droższe, ludzie uważają, że mają więcej substancji odżywczych, a więc są zdrowsze i dużo smaczniejsze. Jednak tak nie jest. Jaja brązowe są droższe ze względu na ich rozmiar. Kurczęta o czerwonych piórach są znacznie większe niż kurczaki o białym upierzeniu, a im większy ptak, tym większe znosi jajo. Duże kurczęta wymagają również więcej paszy i miejsca, aby zachować odpowiednie zdrowie w czasie produkcji. Zwiększone koszty produkcji jaj prowadzą w końcu do wyższej ceny.

Niektórzy uważają również, że skorupka kolorowa jest twardsza niż biała lub że żółtka mają różne kolory. Cechy te są spowodowane jednak innymi czynnikami, jak wiek kury i rodzaj paszy, którą jest karmiona.

A więc pamiętajmy, aby w czasie zakupów nie sugerować się kolorem jajek, a oznaczeniami, które wskazują na rodzaj hodowli, z której pochodzą jajka.

Choć w latach 70. uważano je za głównego winowajcę wysokiego cholesterolu, to żadne badania tego nie wykazały. Okazało się natomiast, że w jajku można znaleźć lecytynę i kwasy omega 3, które wpływają na obniżenie cholesterolu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Ponadto jajka są jedynym źródłem wszystkich aminokwasów egzogennych, których człowiek nie jest w stanie sam produkować. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, więc człowiek musi dostarczać je wraz z pokarmem.

Według zaleceń WHO dorosła osoba może zjeść nawet 10 jajek tygodniowo bez szkody dla zdrowia, natomiast w Polsce lekarze sugerują, że jedno jajko dziennie wystarczy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.