Lepiej nie jeść tego mięsa. Naukowcy wykazali, że postarza mózg i sprzyja demencji

Naukowcy potwierdzili, że jeden rodzaj mięsa może przyspieszać starzenie mózgu i pogarszać pamięć. Właśnie opublikowano kolejne badania na niekorzyść przysmaków, którymi zajadają się miliony Polaków. Naukowcy wykazali, że przetworzone mięso nie tylko uderza w jelita, ale i skutecznie niszczy mózg.

Tak przetworzone mięso może wpływać na mózg i jelitaTak przetworzone mięso może wpływać na mózg i jelita
Źródło zdjęć: © Getty Images / X
Aleksandra Zaborowska

Mózgowi nie służą te produkty

Często nie doceniamy, jak ważną rolę w zdrowiu mózgu pełni odpowiednia dieta – a jeszcze ważniejszą ta nieodpowiednia. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Neurology" pokazują, że regularne spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak parówki, salami, boczek czy mortadela, może zwiększyć ryzyko rozwoju demencji nawet o 13 proc.

Głównym autorem badania jest dr Daniel Wang. W analizie wzięło udział ponad 133 tysiące osób, które były obserwowane nawet przez 43 lata. Osoby, które jadły najwięcej przetworzonego mięsa, wykazywały nie tylko wyższe ryzyko demencji, ale również zauważalne pogorszenie funkcji poznawczych i szybsze starzenie się mózgu.

Eksperci wskazują na kilka przyczyn. Po pierwsze, przetworzone mięsa zawierają konserwanty, takie jak azotyny, które mogą działać toksycznie na mózg. Po drugie, wysoka zawartość tłuszczów nasyconych sprzyja stanom zapalnym i uszkodzeniom komórek. Dodatkowo, bakterie jelitowe przetwarzając czerwone mięso, mogą produkować szkodliwe, prozapalne związki.

Przetworzone czerwone mięso to m.in. szynki, kiełbasy, parówki czy boczek
Przetworzone czerwone mięso to m.in. szynki, kiełbasy, parówki czy boczek © Adobe Stock

Już wcześniej udowodniono, że spożycie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za substancję rakotwórczą grupy 1, czyli tak samo pewną w wywoływaniu raka, jak azbest czy tytoń. Każde 50 g dziennego spożycia przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego aż o 18 proc.

Jak uratować mózg?

Dobra wiadomość jest taka, że odpowiednie zmiany w diecie mogą realnie zmniejszyć ryzyko demencji. Badanie wykazało, że zastąpienie przetworzonego mięsa rybami, orzechami czy roślinami strączkowymi może zmniejszyć to ryzyko aż o 20 proc.

Lekarze coraz częściej zalecają tzw. dietę MIND – połączenie diety śródziemnomorskiej i diety DASH – która kładzie nacisk na warzywa, owoce, orzechy i ryby, a także drób, jako dobre źródło białka.

Specjaliści podkreślają jednak, że równie istotne dla zdrowia mózgu są regularny ruch fizyczny oraz aktywność umysłowa. Spacer, joga, nauka nowego języka czy hobby – wszystko to wspiera funkcjonowanie mózgu. Ważny jest także sen oraz kontrola chorób przewlekłych, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca – z którymi zmaga się dziś wielu Polaków.

Jeśli zauważasz problemy z pamięcią lub koncentracją, nie zwlekaj – konsultacja z lekarzem może pomóc w wykryciu problemu na wczesnym etapie i wdrożeniu odpowiedniego leczenia.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe