Tarta z budyniem i owocami

Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy deser, możesz spróbować przygotować kruche ciasto z owocami i budyniem. Tarta przyrządzana jest na wegańskiej margarynie i mleku sojowym, więc jest lekka i mniej kaloryczna niż tradycyjne ciasta.

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • pół opakowania wegańskiej margaryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • budyń waniliowy,
  • 350 ml mleka sojowego,
  • owoce według uznania (truskawki, jagody, maliny, banany i inne).

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sposób przygotowania:

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier do misy, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto – jeśli okaże się za suche, możesz dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na 30 min. Po wyjęciu wyklej ciasto na foremkę wysmarowaną tłuszczem. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni, aż ciasto się zarumieni (około pół godziny). W tym czasie przygotuj owoce: pomarańcze podziel na cząstki, kiwi pokrój w plasterki, a winogrona na połówki. Następnie zagotuj budyń i na ciepłe (nie gorące) ciasto wyłóż lekko przestudzony budyń i bardzo szybko udekoruj owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 408,1
Białko 9,0 g
Tłuszcz 16,4 g
Cholesterol 11,0 mg
Węglowodany 58,6 g
Błonnik 3,0 g
Witamina C 30,5 mg
Witamina A 226,5 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!