Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę kości.

Tran na pamięć

Tran jest to tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych. Spożywanie tranu korzystnie wpływa na organizm, gdyż zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, które warunkują zdrowie. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – są niezbędne dla prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych zachodzących w organizmie. Kwasy EPA i DHA budują błony komórkowe, szczególnie wysoki ich poziom występuje w komórkach układu nerwowego – mózgu. Ich obecność warunkuje prawidłowe przekaźnictwo impulsów nerwowych, a tym samym zdolność koncentracji uwagi oraz procesów zapamiętywania. W badaniach wykazano, że dieta bogata w ryby poprawia szybkość uczenia się oraz zapobiega występowaniu zmian zachowań, nerwowości oraz zwiększa iloraz inteligencji dzieci.

Kwasy omega-3 poprawiają nastrój dziecka, ponieważ wpływają na zwiększenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego na dobre samopoczucie, a tym samym usprawniają kondycję umysłową. Dlatego zaleca się podawanie tranu dzieciom z zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak padaczka, mózgowe porażenie dziecięce, ADHD, autyzm oraz dysleksja. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają również leczenie otyłości, gdyż powodują wzrost aktywności leptyny, która zmniejsza apetyt. Zapobiegają także wahaniom glukozy we krwi oraz uwrażliwiają komórki na insulinę, dzięki temu zarówno chronią, jak i wspomagają leczenie cukrzycy.

Tran a odporność

Regularne spożywanie ryb lub tranu albo olejów z wątroby rekina podnosi odporność organizmu oraz aktywizuje układ immunologiczny. Dlatego w okresie zwiększonego zachorowania na choroby wirusowe i bakteryjne (jesień-zima) zaleca się suplementowanie diety dzieci w tran. W tranie oprócz kwasów omega-3 obecne są również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D. Witamina A warunkuje prawidłowe procesy widzenia oraz stan skóry. Ponadto zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, tym samym skraca czas leczenia infekcji oskrzeli i płuc. Z kolei witamina D jest niezbędna do budowy kości, gdyż przeciwdziała nadmiernemu wydzielaniu wapnia z organizmu oraz ułatwia wbudowywanie wapnia w tkankę kostną, tym samym zwiększa jej wytrzymałość. Tran wspomaga leczenie astmy oskrzelowej oraz alergii skórnych. Zawarte w tranie kwasy omega-3 zapobiegają wysuszeniom i uszkodzeniom nabłonków oraz skóry. Ponadto przyśpieszają proces gojenia ran i odnowę naskórka. Wykazano, że dzieci regularnie spożywające ryby lub tran rzadziej zapadają na choroby alergiczne, jak astma czy atopowe zapalenie skóry. Ponadto, NNKT wspomagają leczenie chorób przewlekłych, takich jak nieswoiste zapalenia jelit, łuszczyca, zapalenie stawów, gdyż zmniejszają stężenie cytokin prozapalnych we krwi.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Właściwości tranu

(...) dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy - powinniśmy więc wszyscy po niego...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są ... . Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nienasycone kwasy tłuszczowe 6 ... w olejach: kukurydzianym, słonecznikowym, sezamowym, sojowym, z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy. Natomiast tłuszcze ... . Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych występuje rzadko. Zdarza się u osób, które wolą tłuszcze zwierzęce lub u tych,...

Tłuszcze

Cholesterol w organizmie

Cholesterol w organizmie

(...) odpowiednią dietę antycholesterolową, na pewno uda się obniżyć ilość spożywanego cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w...

Tłuszcze

Dobre tłuszcze

(...) termoregulacji, a przede wszystkim dostarczają energii. Czas dowiedzieć się, jak odróżniać te dobre od tych złych, które tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać. Spis treści Tłuszcze nasycone i nienasycone Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są...

Tłuszcze

Właściwości tłuszczów

(...) Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów ... na pracę mózgu. Witaminy A, E, D, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Bez tłuszczu nie mogłyby być przyswojone przez organizm. Tłuszcze ... . Tłuszcz poprawia płodność. Właściwości tłuszczów dotyczące płodności wiążą się z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony...

Tłuszcze

Czy margaryna jest zdrowa?

Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów ... na to, że margaryna zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki...

Tłuszcze

Właściwości oliwy z oliwek

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwka – wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. Świeże owoce można spożywać na surowo lub jako zakonserwowane w postaci solonej, marynowanej, nadziewanej kaparami,...

Tłuszcze

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne ... codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu. Spis treści Podział tłuszczów Wyróżniamy tłuszcze roślinne i zwierzęce. Tłuszcze pochodzące z produktów zwierzęcych, a także tzw. tłuszcze trans powstające w wyniku różnych procesów z tłuszczów roślinnych są potocznie nazywane jako złe. Niestety, to właśnie te tłuszcze spożywamy najchętniej. Do produktów...

Tłuszcze

Zmniejsz ilość tłuszczów w diecie dziecka!

Specjaliści odradzają dietę niskotłuszczową w przypadku dzieci, ale są zgodni, że rodzice powinni kontrolować ilość tłuszczów w jadłospisie swoich pociech. Nadmiar tłuszczów i cukru rafinowanego w diecie przyczynia się bowiem do problemów z nadwagą i...