Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę kości.

Tran na pamięć

Tran jest to tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych. Spożywanie tranu korzystnie wpływa na organizm, gdyż zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, które warunkują zdrowie. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – są niezbędne dla prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych zachodzących w organizmie. Kwasy EPA i DHA budują błony komórkowe, szczególnie wysoki ich poziom występuje w komórkach układu nerwowego – mózgu. Ich obecność warunkuje prawidłowe przekaźnictwo impulsów nerwowych, a tym samym zdolność koncentracji uwagi oraz procesów zapamiętywania. W badaniach wykazano, że dieta bogata w ryby poprawia szybkość uczenia się oraz zapobiega występowaniu zmian zachowań, nerwowości oraz zwiększa iloraz inteligencji dzieci.

Kwasy omega-3 poprawiają nastrój dziecka, ponieważ wpływają na zwiększenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego na dobre samopoczucie, a tym samym usprawniają kondycję umysłową. Dlatego zaleca się podawanie tranu dzieciom z zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak padaczka, mózgowe porażenie dziecięce, ADHD, autyzm oraz dysleksja. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają również leczenie otyłości, gdyż powodują wzrost aktywności leptyny, która zmniejsza apetyt. Zapobiegają także wahaniom glukozy we krwi oraz uwrażliwiają komórki na insulinę, dzięki temu zarówno chronią, jak i wspomagają leczenie cukrzycy.

Tran a odporność

Regularne spożywanie ryb lub tranu albo olejów z wątroby rekina podnosi odporność organizmu oraz aktywizuje układ immunologiczny. Dlatego w okresie zwiększonego zachorowania na choroby wirusowe i bakteryjne (jesień-zima) zaleca się suplementowanie diety dzieci w tran. W tranie oprócz kwasów omega-3 obecne są również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D. Witamina A warunkuje prawidłowe procesy widzenia oraz stan skóry. Ponadto zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, tym samym skraca czas leczenia infekcji oskrzeli i płuc. Z kolei witamina D jest niezbędna do budowy kości, gdyż przeciwdziała nadmiernemu wydzielaniu wapnia z organizmu oraz ułatwia wbudowywanie wapnia w tkankę kostną, tym samym zwiększa jej wytrzymałość. Tran wspomaga leczenie astmy oskrzelowej oraz alergii skórnych. Zawarte w tranie kwasy omega-3 zapobiegają wysuszeniom i uszkodzeniom nabłonków oraz skóry. Ponadto przyśpieszają proces gojenia ran i odnowę naskórka. Wykazano, że dzieci regularnie spożywające ryby lub tran rzadziej zapadają na choroby alergiczne, jak astma czy atopowe zapalenie skóry. Ponadto, NNKT wspomagają leczenie chorób przewlekłych, takich jak nieswoiste zapalenia jelit, łuszczyca, zapalenie stawów, gdyż zmniejszają stężenie cytokin prozapalnych we krwi.

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny...

Tłuszcze

Tran a promieniowanie

Tran a promieniowanie

Promieniowanie radioaktywne to zdolność jąder atomowych do rozpadu. Radioaktywność pojawia się w przypadku wybuchów termojądrowych w elektrowniach atomowych lub wskutek wybuchu bomby atomowej czy rozpadu radioaktywnych izotopów. Oba przypadki są szkodliwe...

Tłuszcze

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Tłuszcze

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Environmental Health...

Tłuszcze

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Faza wstępna pielęgnacji włosów Przed kąpielą podgrzej nieco oliwę z oliwek w mikrofali. Wmasuj ją we włosy od cebulek aż po końcówki i pozostaw na 10 do 20 minut. Stosuj ten zabieg przed regularnym myciem głowy szamponem.Serum rozświetlające Wcierając...

Tłuszcze

Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol

Czy powinniśmy się obawiać cholesterolu? Czy to, co słyszymy o dobrym i złym cholesterolu jest prawdą? Specjaliści: kardiolog dr n. med. Piotr Gryglas i dietetyk Ula Somow mówią o tym, jak sami możemy regulować stężenie cholesterolu w organizmie.

Tłuszcze

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia. Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe omega-6...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zielone zdrowie Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są źródłem energii (...) , tym bardziej, że nie potrafi on sam ich wyprodukować lub wytwarza je w niewystarczającej...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos" - „tłuszcz". Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie (...) , ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby