Trwa ładowanie...

W nadchodzącej jesieni, zadbaj o swoją odporność

Avatar placeholder
21.09.2020 16:45
Jod najlepiej "smakuje" nad morzem
Jod najlepiej "smakuje" nad morzem

Kelp jest dużym liściastym wodorostem, który należy do rodziny brunatnych alg morskich. Występuje głównie w głębokich i chłodnych wodach oceanów. Jego właściwości cenione są na całym świecie ze względu na wysoką zawartość witamin, mikro- i makroelementów, błonnika, a przede wszystkim jodu.

Kelp ceniony jest za wysoką zawartość witamin oraz jodu.
Kelp ceniony jest za wysoką zawartość witamin oraz jodu.

Materiał powstał we współpracy ze STADA

1. Co nam daje jod?

Z czym przede wszystkim kojarzy nam się jod? Z morskim powietrzem i tarczycą. Faktycznie pierwiastek ten jest niezbędny w produkcji hormonów tarczycy, a te z kolei mają nieoceniony wpływ na pracę całego organizmu ludzkiego. Okazuje się więc, że niedobory jodu mogą całkowicie zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie człowieka.

Jod, poza pobudzaniem tarczycy do produkcji hormonów, kontroluje układ nerwowy oraz układ krążenia, wspiera spalanie glukozy i tkanki tłuszczowej, poprawia syntezę tłuszczów i białek, wspomaga pracę mózgu, mięśni, serca, nerek, wątroby, a także kości i narządów płciowych. Reguluje temperaturę ciała i zamianę składników odżywczych w energię. Dodatkowo bierze udział w procesie oddychania komórkowego oraz dojrzewania. Reguluje też proces wzrostu i pomaga utrzymać dobrą kondycję skóry.

2. Jod a odporność

Jod jest bardzo ważny w kontekście odporności organizmu. Zbyt niski poziom tego pierwiastka w organizmie sprawia, że ciągle czujemy się zmęczeni i na nic nie mamy siły. Taki stan rzeczy bardzo źle wpływa również na odporność. Stajemy się bardziej podatni na infekcje i trudniej nam się z nich wyleczyć.

Bez dostatecznego poziomu jodu w organizmie stajemy się bardziej podatni na infekcje
Bez dostatecznego poziomu jodu w organizmie stajemy się bardziej podatni na infekcje

Okazuje się, że babcine rady, by wyjechać nad morze i nawdychać się jodu, mają naukowe podstawy! Morskie powietrze jest mieszaniną bogatą w składniki obecne w wodzie morskiej, czyli w brom, wapń, magnez, sól i oczywiście w jod. Wdychanie morskiego powietrza wskazane jest w szczególności osobom, które łatwo zapadają na infekcje. Ponadto korzystnie wpływa na alergików oraz astmatyków.

Jednak nie tylko wdychany jod pozytywnie oddziałuje na odporność. Spożywanie tego pierwiastka w pokarmach lub jego suplementacja również pobudza układ immunologiczny do działania korzystnie wpływając na odporność – naszą broń w walce z infekcjami.

3. Jod w diecie

Stężenie jodu we krwi w znacznej mierze zależy od tego, gdzie mieszkamy. Osoby przebywające na terenach nadmorskich raczej nie muszą się obawiać deficytu tego pierwiastka. Za to mieszkańcy gór bardzo często borykają się ze skutkami zbyt małej ilości jodu we krwi.

Niedostateczna podaż tego pierwiastka w diecie może powodować szereg problemów, które początkowo objawiają się przemęczeniem, ospałością oraz osłabieniem kondycji skóry i paznokci. Nie są to symptomy jednoznaczne, bo równie dobrze mogą się wiązać z niezdrowym trybem życia lub stresem.

Do bardziej typowych objawów zbyt małej ilości jodu w organizmie należą:

  • wzrost masy ciała,
  • chroniczne zmęczenie i brak energii,
  • spowolnione bicie serca,
  • nieregularne miesiączki i trudności z zajściem w ciążę,
  • problemy z koncentracją i pamięcią,
  • suchość skóry,
  • łysienie,
  • uczucie zimna,
  • obrzęk szyi, czyli tzw. wole.

Najważniejsza w odpowiedniej podaży jodu w organizmie jest zbilansowana dieta. To zadanie nie należy jednak do łatwych. Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w owocach morza i morskich rybach. Należałoby ich jednak zjadać dosyć dużo, by zapewnić sobie odpowiednią zawartość jodu we krwi. Niestety, zanieczyszczenie wód wcale w tym nie pomaga. Niektóre ryby mogą, poza potrzebnymi składnikami, zawierać metale ciężkie, które nie są już tak korzystne dla naszego zdrowia.

Naturalne źródło jodu
Naturalne źródło jodu

Dodatkowym utrudnieniem w pozyskiwaniu jodu z pożywienia mogą być inne produkty spożywcze, np. brokuły, kalafior, soja albo kapusta. Przeszkadzają one we wchłanianiu tego pierwiastka.

Warto rozważyć więc suplementację jodu (np. preparatem Kelp Walmark), szczególnie ważną w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Jod ma przecież wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego. Jego niedobory w okresie płodowym mogą wiązać się z opóźnieniami w rozwoju.

Materiał powstał we współpracy ze STADA

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze