W sezonie zajadasz się cukinią? Takie mogą być skutki dla organizmu

Botanicznie cukinia jest owocem, ale w kuchni traktujemy ją jak warzywo. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem wielu dań, który nie tylko urozmaici codzienny jadłospis; jest cennym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jak cukinia wpływa na nasz organizm?

Cukinia - lekkie warzywo o wielkiej mocyCukinia - lekkie warzywo o wielkiej mocy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co o cukinii wiedzieć powinniśmy?

Cukinia, potocznie nazywana także kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej z rodziny dyniowatych, do której należą również melony, dynie i ogórki. W Polsce cukinia cieszy się niezwykłą popularnością ze względu na swoje wszechstronne kulinarne zastosowanie. Osiąga nawet metr długości, ale zazwyczaj zbiera się ją, gdy jest jeszcze niedojrzała - ma wtedy poniżej 20 cm. Występuje w kilku odmianach i barwach - od intensywnie żółtej po ciemnozieloną. Warto zwrócić też uwagę na fakt, że warzywo to im cięższe, tym lepsze.

Co ciekawe, cukinia pod względem botanicznym klasyfikowana jest jako owoc, ponieważ powstaje z kwiatu i zawiera nasiona. W kuchni powszechnie traktowana jest jako warzywo ze względu swój smak i sposób przyrządzania.

Cukinię od lat wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia wielu dolegliwości - wierzono, że zwalcza przeziębienia i infekcje, ból oraz różne dolegliwości zdrowotne. Nie wszystkie jej tradycyjne zastosowania znajdują jednak potwierdzenie w badaniach naukowych. Współczesna wiedza pokazuje, że cukinia ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i stanowi wartościowy element diety.

Wartości odżywcze

Cukinia ma bardzo mało kalorii - w 100 gramach surowej porcji znajduje się około 20 kcal, poza tym zawiera:

  • 1,2 g białka,
  • 0,1 g tłuszczów,
  • 3,1 g węglowodanów,
  • 1 g błonnika.

Taki skład powoduje, że cukinia jest polecana przez specjalistów od żywienia. Stanowi cenne źródło składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo, a także witamin - C, K, PP i B1.

Zawartość przeciwutleniaczy

Cukinia słynie z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, czyli cennych związków roślinnych, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.

Znajdują się tu także spore zasoby karotenoidów - takie jak luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Ich działanie jest niezwykle wartościowe, ponieważ wspierają funkcjonowanie narządu wzroku i poprawiają stan skóry. Zdaniem naukowców, stanowią także pewnego rodzaju ochronę przed niektórymi rodzajami nowotworów, na przykład rakiem prostaty.

Badania wskazują, że najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w skórce rośliny.

Właściwości lecznicze

Trawienie

Cukinia może wspomagać prawidłowe trawienie na kilka sposobów. Po pierwsze, jest bogata w wodę, która zmniejsza ryzyko zaparć. Zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnik rozpuszczalny odżywia korzystne bakterie jelitowe, które wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), stanowiące pokarm dla komórek wyściełających jelita. Błonnik nierozpuszczalny z kolei wspomaga perystaltykę jelit, co zmniejsza ryzyko zaparć. Efekt ten jest jeszcze silniejszy, jeśli w diecie znajduje się odpowiednia ilość płynów.

Odchudzanie

Błonnik ma jeszcze jedną, ważną zaletę - jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię. Po pierwsze, zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu pomaga w kontrolowaniu apetytu. Po drugie, jest bogaty w wodę i jest niskokaloryczny; jego regularne spożywanie może pomóc w utracie wagi.

Badania konsekwentnie pokazują, że wysoka podaż owoców i warzyw przynosi pozytywne efekty w procesie odchudzania, a spożycie warzyw nieskrobiowych, ciemnozielonych lub żółtych - o podobnym profilu odżywczym do cukinii - wydaje się szczególnie korzystne dla odchudzania.

Cukinia a poziom cukru we krwi

Po cukinię powinny sięgnąć osoby z cukrzycą typu 2, ponieważ to warzywo zawiera bardzo mało węglowodanów i nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Dzięki temu pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy.

Co więcej, błonnik zawarty w cukinii może zwiększać wrażliwość na insulinę, co dodatkowo pomaga w stabilizacji poziomu cukru.

Zdrowe serca

Duża zawartość błonnika w cukinii może odgrywać kluczową rolę dla zdrowia serca. Według badań, wśród osób jedzących więcej błonnika zauważono niższe ryzyko chorób serca. Pektyny, czyli jeden z rodzajów błonnika rozpuszczalnego, są szczególnie skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu całkowitego oraz "złego" cholesterolu LDL.

Cukinia jest również bogata w potas, który może pomagać w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych. Utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi wiąże się zaś z niższym ryzykiem chorób serca i udaru.

Cukinia - zastosowanie w kuchni

Cukinia jest niezwykle wszechstronna i można ją jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej (gotowaniu, smażeniu, czy grillowaniu). Ze względu na uniwersalny, delikatny i nieco orzechowy smak można wykorzystać ją do przyrządzenia wielu różnorodnych dań - zup, sałatek, dań z warzywami, a nawet deserów, takich jak ciasto z cukinii, babeczki czy placki.

Z cukinii można zrobić zdrowsze frytki - pieczone w piekarniku z dodatkiem przypraw. Komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, kaszą czy też makaronem. Smaczna, tania i zdrowa - czego chcieć więcej?

Źródła

  1. healthline.com
  2. verywellhealth.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału