Weźmy pod lupę ekożywność, by sprawdzić, czy EKO zawsze oznacza zdrowe i lepsze jedzenie

Żywność ekologiczna powstaje przez zastosowanie specjalnych metod rolniczych, w których nie stosuje się ani nawozów sztucznych, ani pestycydów. Dzięki takim uprawom chronione jest zarówno zdrowie ludzi, jak i samo środowisko naturalne. Wszyscy produkujący i przetwarzający ekożywność są zobowiązani oznaczać swoje produkty certyfikatami, na przykład: Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG. Tylko taki certyfikat daje konsumentowi gwarancję, że ma do czynienia z prawdziwą żywnością ekologiczną, a nie tylko zdrową żywnością, która w celach marketingowych bywa nazywana EKO.

1. W jaki sposób można sprawdzić w sklepie, czy dany produkt jest prawdziwą ekożywnością?

Na terenie Unii Europejskiej obowiązuje logo z liściem. Oznacza się nim opakowania produktów trafiających do sklepów. Dzięki temu możemy sami sprawdzić, czy rzeczywiście płatki ryżowe, które trzymamy w ręku, są EKO.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Choć przyzwyczailiśmy się, że ekologiczne produkty są dużo droższe od tych z upraw przemysłowych, to może jednak przepłacamy

Na cenę produktów ekologicznych ma wpływ większy nakład pracy włożony w daną uprawę oraz koszt certyfikatu, za który musi zapłacić producent. Należy mieć świadomość, że uprawa, która nie jest wspomagana sztucznymi nawozami, jest dużo trudniejsza w utrzymaniu i bardziej pracochłonna.

U podstaw rolnictwa ekologicznego leży przekonanie, że chemia stworzona przez człowieka jest szkodliwa zarówno dla niego, jak i środowiska naturalnego. Naukowcy są jednak zdania, że o toksykologii danego związku decydują właściwości substancji oraz dawka, jaką się zastosuje. Źródło pochodzenia danego związku – naturalne czy syntetyczne – nie decyduje o szkodliwości. Wszak w farmakologii wykorzystuje się hormony czy witaminy wytworzone przez człowieka, które z powodzeniem leczą, zastępując braki w chorym organizmie. Ponadto trzeba mieć świadomość, że rolnictwo ekologiczne nie jest całkowicie wolne od chemii.

3. Na czym polega wyższa jakość produktów z ekologicznych upraw i hodowli?

Choć kurze jaja z ekologicznych hodowli mogą mieć jaśniejsze żółtka, choć owoce osiągają mniejsze i niekiedy nieregularne rozmiary, to i tak są to produkty bardzo zdrowe. Badania potwierdzają, że ekożywność zawiera mniej wody i więcej składników odżywczych niż zwykła żywność dostępna na rynku. Przekłada się to na jakość spożywanych posiłków, ponieważ w porcji tego samego rozmiaru znajdziemy więcej wartościowych składników.

4. Żywność ekologiczna jest najlepsza dla dzieci, kobiet w ciąży i alergików

Choć w dzisiejszym świecie nie jesteśmy w stanie całkowicie uwolnić się od sztucznych substancji stosowanych do produkcji żywności przetworzonej, to i tak warto wybierać certyfikowaną żywność ekologiczną. Możemy być pewni, że mięso, które podamy dzieciom, jest wolne od antybiotyków czy hormonów lub przy danej uprawie nie zostały na przykład użyte środki poprawiające wygląd. Skutki nagromadzenia w organizmie tak szkodliwych substancji mogą być bardzo poważne szczególnie dla alergików. Ponadto stosowanie produktów EKO może chronić nas przed niektórymi chorobami cywilizacyjnymi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.