6 z 8Witamina A
Inna jej nazwa to retinol. Znana głównie z dobroczynnego wpływu na skórę, włosy i paznokcie witamina pozytywnie oddziałuje także na płód – warunkuje prawidłowy rozwój kości i zawiązków zębów. Z jej suplementacją należy jednak uważać – nadmiar retinolu jest toksyczny dla płodu. W takim wypadku warto zwrócić uwagę na dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
U kobiet nie będących w ciąży dzienna dawka retinolu nie powinna wynosić więcej niż 800 qg. U ciężarnych wzrasta ona do 1250 qg, natomiast kobiety karmiące piersią powinny spożywać nawet 1600 qg. Doskonałymi źródłami witaminy A w pierwszym okresie ciąży będą produkty pochodzenia zwierzęcego: masło, śmietana, ser żółty, jaja oraz ryby. Spośród warzyw spore ilości retinolu zawiera: marchew, czerwona papryka oraz dynia.