2 z 6Witamina C
Palenie papierosów obniża poziom witaminy C w organizmie o 25 proc. Przyczynia się też do tego, że jest ona słabiej wchłaniana. W związku z tym osoby z nałogiem tytoniowym powinny zadbać o to, aby przyjmować 3-krotnie większe ilości tej witaminy niż te niepalące (średnie zapotrzebowanie wynosi 75-100 mg dziennie). Co ważne dla osób, które rzucają palenie: zwiększenie poziomu witaminy C w organizmie pomaga złagodzić objawy głodu nikotynowego.
Kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga płuca w procesie oczyszczania. Wspiera układ odpornościowy, dzięki czemu objawy i przebieg chorób są mniej uciążliwe. Witamina C ma też dobroczynny wpływ na serce i układ nerwowy.
Do grona naturalnych źródeł witaminy C należą takie owoce i warzywa jak: papryka (dostarcza jej tyle, co 15 cytryn), pomarańcza, jarmuż, kiwi, papaja i brukselka. Najlepiej jeść je na surowo, bez obróbki termicznej, która powoduje utratę cennych właściwości.
Zobacz też: Produkty, które podnoszą poziom serotoniny i sprawiają, że mamy lepszy nastrój