Wołowina w gulaszu

Proponowana dzisiaj potrawa jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Gulasz z wołowiną wygląda wytwornie, a smak z pewnością nie jest typowy dzięki mieszance z sosu sojowego, wina ryżowego i anyżu.

Składniki:

  • 600 g wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę ,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki imbiru,
  • 3 łyżki posiekanego czosnku,
  • 4 posiekane czerwone papryczki,
  • 400 ml bulionu z kurczaka,
  • 25 g cukru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki wina ryżowego,
  • anyż,
  • 3 łyżki sosu hoisin.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Gulasz wołowy
Gulasz wołowy

Pyszna wołowina z warzywami i przyprawami – pomysł na obiad.

zobacz galerię

Przygotowanie:

Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni i wrzuć kawałki mięsa. Po około 10 minutach, gdy mięso będzie już brązowe, dodaj cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Smaż razem na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Z pozostałych składników zrób zalewę w osobnym naczyniu, tak aby składniki wymieszały się i dodaj wywar do mięsa na patelni. Przykryj pokrywą i duś mięso przez około godzinę. Gulasz wołowy najlepiej podawać z ziemniaczanym purée i gotowaną marchewką.

Komentarz:

Imbir nadaje specyficzny smak gulaszowi, dlatego warto zachować przepis na szczególne okazje. Z całą pewnością nie pożałujemy!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 287,8
Białko 25,6 g
Tłuszcze 15,3 g
Cholesterol 105,0 mg
Węglowodany 12,7 g
Błonnik 0,7 g
Witamina C 16,2 mg
Witamina A 71,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!