Wypadają ci włosy i jesteś chronicznie zmęczona? To może być niski poziom żelaza i ferrytyny
Ciągłe infekcje, senność i zawroty głowy? Jesteś na diecie roślinnej lub ograniczasz mięso? Zbadaj poziom ferrytyny we krwi – zbyt niski może oznaczać niedobór żelaza. Sprawdź, jak uzupełnić ten pierwiastek, zmieniając dietę i sięgając po odpowiedni preparat.
Czym jest ferrytyna? To białko wiążące i magazynujące żelazo. Obecne m.in. w wątrobie, śledzionie, szpiku i osoczu kontroluje uwalnianie tego kluczowego dla funkcjonowania organizmu mikroelementu. Zdolność do przyłączania cząsteczek żelaza sprawia, że ferrytyna pełni funkcję "magazynu". Dość pojemnego – jedna cząsteczka ferrytyny może przechowywać nawet 4500 atomów żelaza [1].
Brak energii? Wypadanie włosów? To może być niski poziom żelaza
Prawidłowe stężenie żelaza u mężczyzn wynosi 90–200 µg/dl, zaś u kobiet 60–170 µg/dl [2]. Z kolei normy ferrytyny to: 30–300 µg/l – mężczyźni (i kobiety po menopauzie) oraz 15–200 µg/l – kobiety [3].
Chcąc sprawdzić poziom ferrytyny w organizmie, wystarczy zbadać krew. Warto, bo to najlepszy parametr wskazujący na niedobory żelaza (i jego zapasów). Mniejsze niż 12-15 ng/ml stężenie ferrytyny wskazuje na niedokrwistość z niedoboru żelaza [4]. Co ważne jednak, wyniki za każdym razem warto pokazać lekarzowi. Po pierwsze stężenie ferrytyny na poziomie 20 ng/ml może wywoływać wiele dokuczliwych objawów. A po drugie norma laboratoryjna a norma funkcjonalna, przy której odczuwamy dolegliwości związane z niedoborem określonych witamin i składników mineralnych, to dwie różne sprawy. Wynik, który mieści się więc w normie laboratoryjnej nie musi wcale oznaczać braku potrzeby uzupełnienia żelaza.
Kiedy warto sprawdzić stężenie ferrytyny w organizmie? Te zmiany łatwo zaobserwować [5].
Zwróć uwagę, czy w ostatnim czasie towarzyszą Ci objawy takie jak:
- osłabienie, obniżenie odporności – częste infekcje,
- przewlekłe zmęczenie, senność,
- bóle i zawroty głowy, omdlenia, szumy uszne,
- zaburzenia koncentracji, pamięci,
- osłabienie kondycji włosów i paznokci,
- bladość, suchość skóry, błon śluzowych,
- zmiany na błonie śluzowej języka, gardła,
- zajady w kącikach ust,
- pogorszenie nastroju, nerwowość,
- przyspieszenie rytmu serca.
Dieta bogata w żelazo
Niski poziom żelaza i ferrytyny może wynikać z nieprawidłowego wchłaniania się tego pierwiastka z przewodu pokarmowego, m.in. przy stanach zapalnych jelit, celiakii czy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori oraz utraty krwi, m.in. podczas obfitych miesiączek, wielokrotnego oddawania krwi oraz w wyniku urazów i operacji.
Przyczyną anemii może też być obniżona kwasowość żołądka. Zbyt mała ilość soków żołądkowych zmniejsza wchłanianie niektórych witamin i minerałów, w tym żelaza.
Co więcej, zapotrzebowanie na żelazo zmienia się i rośnie m.in. u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, u osób intensywnie uprawiających sport, a także u nastolatków w okresie dojrzewania.
Żelazo dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem, a to oznacza, że brak odpowiedniej diety (szczególnie u osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem), w tym źle skomponowana dieta roślinna (żelazo niehemowe, a takie występuje w roślinach, jest gorzej wchłaniane niż obecne w produktach mięsnych żelazo hemowe), również mogą być przyczyną jego niedoboru.
Co wspólnego ma odpowiednia dieta z prawidłowym poziomem żelaza w organizmie? Bardzo dużo. Wchłanianie żelaza utrudniają takie produkty jak m.in. kawa, herbata i kakao (zawierają polifenole) – dlatego też nie powinno się ich pić do posiłku. Negatywny wpływ na absorpcję tego pierwiastka mają też fityniany i szczawiany, a więc tzw. substancje antyodżywcze. Znajdują się one m.in. w roślinach strączkowych, zbożach, orzechach, szpinaku i burakach. Produkty te wystarczy jednak poddać odpowiedniej obróbce: moczeniu, gotowaniu czy fermentacji, by stanowiły lepsze źródło żelaza.
Warto też wzbogacić posiłki o produkty poprawiające wchłanianie tego pierwiastka, a więc zawierające witaminę C. Sięgając po czerwone mięso, w tym wątróbkę i inne podroby, tłuste ryby, a także poddane obróbce rośliny strączkowe czy szpinak oraz jaja, połączmy je z natką pietruszki, surówką z papryki, kiszoną kapustą, kimchi czy sokiem pomarańczowym.
Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie?
Przy niedoborze żelaza – poza zmianami w diecie – ważne jest też zastosowanie odpowiedniej suplementacji – najlepiej pod kontrolą lekarza. Tym bardziej, że poza uzupełnieniem żelaza warto też poprawić poziom innych składników krwiotwórczych w organizmie, w tym m.in. witamin B12 i B9. Wspomagają one procesy związane z produkcją krwi, odpowiadając m.in. za powstawanie hemoglobiny oraz dojrzewanie czerwonych krwinek.
Jeśli dieta i suplementacja nie podnoszą poziomu ferrytyny i żelaza lub robią to w nieznacznym stopniu, należy skonsultować się z lekarzem i znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy. Problem może tkwić w żołądku lub jelitach. Znalezienie przyczyny, a następnie jej wyeliminowanie sprawi, że przy odpowiedniej diecie i suplementacji podaż żelaza będzie bardziej efektywna.
Chcąc zadbać o prawidłową gospodarkę żelazową, warto sięgnąć po suplement diety FeMe Complex. Dlaczego ten? Bo jego kompleksowa formuła wspiera organizm w walce z niskim poziomem żelaza.
Składniki FeMe Complex zawierają aktywne biologicznie formy, w tym:
- wysoko przyswajalny chelat żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, odpowiada za transport tlenu w organizmie, wspiera prawidłowy wzrost włosów i paznokci; jest to dobrze tolerowana postać przez układ pokarmowy forma żelaza - nie powinna wywoływać nudności czy zaparć
- witaminę B12 (metylokobalaminę) – niezbędną w procesach krwiotwórczych (reguluje produkcję i dojrzewanie czerwonych krwinek), poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wspiera redukcję poziomu lipidów we krwi;
- laktoferynę – naturalne białko niezbędne w procesach budowania odporności, działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwinfekcyjnie; znacznie poprawia przyswajalność żelaza oraz stymuluje układ immunologiczny;
- witaminę C (z ekstraktu z dzikiej róży) – zwiększa przyswajanie żelaza, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza uczucie zmęczenia, wspiera organizm w prawidłowej produkcji kolagenu odpowiedzialnego m.in. za prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych;
- Quatrefolic® (witamina B9 / kwas foliowy) – pomaga w prawidłowej produkcji krwi, zapobiega niedoborom żelaza i witaminy C, niweluje niedokrwistość, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, obniża poziom homocysteiny (jej wysoki poziom zwiększa ryzyko uszkodzeń naczyń krwionośnych, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych)
- cytrynian cynku – wspiera m.in. prawidłową pracę i regenerację układu kostnego i sercowo-naczyniowego, pomaga chronić komórki przed starzeniem się, wspiera prawidłową syntezę kolagenu i funkcjonowanie układu immunologicznego; niedobór cynku może być jedną z przyczyn niedoboru kwasu foliowego i anemii.
- mio-inozytol - współgra z witaminą B12 i kwasem foliowym, wspiera gospodarkę hormonalną i cukrową
Preparat zawiera też standaryzowane ekstrakty roślinne:
- z pokrzywy zwyczajnej – to naturalne źródło żelaza; wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera krążenie żylne;
- z buraka – naturalne źródło żelaza, które dodatkowo obniża ciśnienie krwi, ma właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwzapalnie, poprawia strukturę krwi i zwiększa poziom hemoglobiny.
Suplement diety FeMe Complex znajdziesz na stronie Health Labs Care.
Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.