Wystarczą trzy składniki, by stworzyć miksturę o silnym działaniu przeciwnowotworowym

Dr Carolyn Anders, okulista oraz specjalista promocji zdrowia, dokonała niezwykle interesującego odkrycia. Przeglądając naukowe publikacje dotyczące leczenia raka piersi, na który zapadła jej matka, natrafiła na bardzo ciekawe dane dotyczące niespotykanie niskiej zachorowalności na schorzenia nowotworowe wśród mieszkańców Indii.

Z danych Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (agenda WHO), wynika, że w porównaniu z mieszkankami Stanów Zjednoczonych liczba Hindusek zapadających na raka piersi jest aż pięć razy niższa. Co więcej, osoby pochodzące z tamtych rejonów osiem razy rzadziej cierpią na raka płuc, dziewięć razy rzadziej na nowotwory jelita grubego i pięćdziesiąt razy rzadziej na raka prostaty.

Wyniki dalszych poszukiwań badaczki pokazują, że sekretem tak ogromnej odporności tamtejszych społeczności na chorobę, która dziesiątkuje mieszkańców Zachodu, może być kurkuma, która stanowi stały element tamtejszej kuchni.

Zobacz film: "Co jeść, aby zapobiegać nowotworom?"

Jej niebywały wpływ na zdrowie potwierdzają liczne badania naukowe. Udowodniono, że zawarta w niej kurkumina jest najsilniejszą naturalną substancją o działaniu przeciwzapalnym. Na łamach renomowanego czasopisma „Journal of National Cancer Institute” opublikowano badania dowodzące, że związek może w znacznym stopniu zahamować proces namnażania komórek nowotworowych w przypadku raka okrężnicy, gruczołu krokowego, jajników, piersi oraz mózgu.

O antyrakowym działaniu kurkuminy już kilka lat temu pisał słynny naukowiec, prof. Bharat Aggarwal, biochemik w amerykańskim Departamencie Leczenia Eksperymentalnego, pracownik Uniwersytetu w Teksasie (Centrum Nowotworów MD Anderson), znany w naukowym światku badacz przeciwnowotworowych właściwości ziół i przypraw. Po przedstawieniu szerszemu gronu naukowców wyników jego analiz podjęto decyzję o szerzej zakrojonych badaniach klinicznych nad tą niezwykłą substancją. Chociaż testy nie zostały jeszcze zakończone, dr Anders podkreśla, że istnieje wiele dowodów potwierdzających jej lecznicze działanie.

Wydawałoby się zatem, że regularne dodawanie kurkumy do ulubionych dań jest najlepszą receptą na uniknięcie groźnej choroby. Problemem okazał się jednak niski poziom wchłaniania kurkuminy przyjmowanej czy to w postaci przyprawy, czy ekstraktu dostępnego w formie suplementu. Okazało się, że absorbcję tego związku znacznie, bo aż o 2 tys. proc., zwiększa pieprz, pod warunkiem że zostanie rozpuszczony w oliwie z oliwek.

W ten sposób powstał przepis na niezwykle silną miksturę o działaniu przeciwnowotworowym. Dr Anders zaleca zmieszanie 1/4 łyżeczki  sproszkowanej kurkumy, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek i sporej szczypty pieprzu. Taką mieszankę warto, jej zdaniem, dodawać do sałatek, zup czy sosów.

Pamiętajmy jednak, że samo spożywanie mikstury nie uchroni nas przed rakiem. Aby zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia należy stosować racjonalną dietę oraz regularnie ćwiczyć.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy