Wystarczą trzy składniki, by stworzyć miksturę o silnym działaniu przeciwnowotworowym

Dr Carolyn Anders, okulista oraz specjalista promocji zdrowia, dokonała niezwykle interesującego odkrycia. Przeglądając naukowe publikacje dotyczące leczenia raka piersi, na który zapadła jej matka, natrafiła na bardzo ciekawe dane dotyczące niespotykanie niskiej zachorowalności na schorzenia nowotworowe wśród mieszkańców Indii.

Z danych Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (agenda WHO), wynika, że w porównaniu z mieszkankami Stanów Zjednoczonych liczba Hindusek zapadających na raka piersi jest aż pięć razy niższa. Co więcej, osoby pochodzące z tamtych rejonów osiem razy rzadziej cierpią na raka płuc, dziewięć razy rzadziej na nowotwory jelita grubego i pięćdziesiąt razy rzadziej na raka prostaty.

Zobacz film: "Co jeść, aby zapobiegać nowotworom?"

Wyniki dalszych poszukiwań badaczki pokazują, że sekretem tak ogromnej odporności tamtejszych społeczności na chorobę, która dziesiątkuje mieszkańców Zachodu, może być kurkuma, która stanowi stały element tamtejszej kuchni.

Jej niebywały wpływ na zdrowie potwierdzają liczne badania naukowe. Udowodniono, że zawarta w niej kurkumina jest najsilniejszą naturalną substancją o działaniu przeciwzapalnym. Na łamach renomowanego czasopisma „Journal of National Cancer Institute” opublikowano badania dowodzące, że związek może w znacznym stopniu zahamować proces namnażania komórek nowotworowych w przypadku raka okrężnicy, gruczołu krokowego, jajników, piersi oraz mózgu.

O antyrakowym działaniu kurkuminy już kilka lat temu pisał słynny naukowiec, prof. Bharat Aggarwal, biochemik w amerykańskim Departamencie Leczenia Eksperymentalnego, pracownik Uniwersytetu w Teksasie (Centrum Nowotworów MD Anderson), znany w naukowym światku badacz przeciwnowotworowych właściwości ziół i przypraw. Po przedstawieniu szerszemu gronu naukowców wyników jego analiz podjęto decyzję o szerzej zakrojonych badaniach klinicznych nad tą niezwykłą substancją. Chociaż testy nie zostały jeszcze zakończone, dr Anders podkreśla, że istnieje wiele dowodów potwierdzających jej lecznicze działanie.

Wydawałoby się zatem, że regularne dodawanie kurkumy do ulubionych dań jest najlepszą receptą na uniknięcie groźnej choroby. Problemem okazał się jednak niski poziom wchłaniania kurkuminy przyjmowanej czy to w postaci przyprawy, czy ekstraktu dostępnego w formie suplementu. Okazało się, że absorbcję tego związku znacznie, bo aż o 2 tys. proc., zwiększa pieprz, pod warunkiem że zostanie rozpuszczony w oliwie z oliwek.

W ten sposób powstał przepis na niezwykle silną miksturę o działaniu przeciwnowotworowym. Dr Anders zaleca zmieszanie 1/4 łyżeczki  sproszkowanej kurkumy, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek i sporej szczypty pieprzu. Taką mieszankę warto, jej zdaniem, dodawać do sałatek, zup czy sosów.

Pamiętajmy jednak, że samo spożywanie mikstury nie uchroni nas przed rakiem. Aby zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia należy stosować racjonalną dietę oraz regularnie ćwiczyć.

Komentarze (25)
~kol
~kol 5 miesięcy temu

Cytat: "amo spożywanie mikstury nie uchroni nas przed rakiem. Aby zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia należy stosować racjonalną dietę oraz regularnie ćwiczyć." CHYBA TE BZDURY WYPISUJĄ SFRUSTROWANI UCZNIOWIE LIKWIDOWANYCH GIMNAZJÓW :(

Odpowiedz
~Alicja
~Alicja 8 miesięcy temu

@~jajestem: alez glupoty piszesz. To jedynie kolejna z teorii spiskowych propagowanych przez srodowiska wegetarianskie nie popartych zadnymi badaniami. A dla tych, ktorzy uwazaja, ze amigdalina dziala cuda powiem tyle, ze nie ma na to szas, bo nie dociera nawet do komorek nowotworowych. Jerzy Zieba niestety rzeczy madre miesza z mitologia i w tym caly problem.

Odpowiedz
~irekn STOP MONSANTO
~irekn STOP MONSANTO ponad rok temu

Podzielę się tym bo nie wytrzymam ,ze lekarze experci i badacze zrobili testy . Po prostu z Indi wyprosili Firmę monsanto innymi randap niby biodegradalny ale w praktyce strasznie rakotwórczy jak przyszli do Indi to po pary latach pokazał się rak jak ich wypier to zachorowalność maleje to samo w Afryce pojawiła się nowa technologia uprawy z innymi tego 3ątkami Randap i jest rak ale kto zrezygnuje z takiej dobroci rzepak dojrzeje psikniesz randapem mo,żesz kosić za 3 dni bo wyschnie równo i nic się nie wysypie zna ziemie podczas koszenia tak jest z przenicą tak jest na naszych ogrodach psiknij randapem to ci chwast nie urośnie przez pięć lat jakie to fajne nic nie trzeba robić tylko piwko pić

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe przepisy
Zdrowe przepisy

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta z malinami i mascarpone Maliny to jedne z najcenniejszych i najzdrowszych letnich owoców. Włączenie ich do codziennej, lekkiej diety oczyści organizm i uzupełni niedobór witaminy C. Nie musisz jednak traktować ich jako przekąski między posiłkami....

Zdrowe przepisy

Koktajl z malin

Koktajl z malin

Maliny to źródło witamin C i B3, a także cynku, potasu i błonnika. Łagodzą bóle, wspomagają układ trawienny i odporność.

Zdrowe przepisy

Koktajl z jagodami

Koktajl z jagodami

Czarne jagody są pyszne same w sobie - najlepiej smakują od razu po zerwaniu z krzaczka. Jednak istnieją przepisy, które podkreślają

Zdrowe przepisy

Sangria

Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków.

Zdrowe przepisy

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

na jesienną słotę niż kubek ciepłej i zdrowej herbaty? A jeśli znudziła ci się ta czarna lub zielona, możesz sięgnąć po nasz przepis na owocowy napar (...) Jesień najlepszym sezonem na jabłka Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

Zdrowe przepisy

Wiśniowy koktajl

Wiśniowy koktajl

Pyszny koktajl wiśniowy z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owoce i lekką nutkę alkoholu!

Zdrowe przepisy

Przepis na francuski paj mięsny

Przepis na francuski paj mięsny

nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 30 minut z dolną grzałką. Kroić, gdy lekko przestygnie. Zobacz także przepis na pie z brzoskwiniami i jabłkami.

Zdrowe przepisy

Nalewka z kasztanów

Nalewka z kasztanów

umiaru, przeciwnie wszystkie zdrowotne właściwości obrócą się na niekorzyść dla naszego organizmu. Nalewka z jarzębiny - właściwości i przepis